Polipii uterini reprezintă creșterea anormală a mucoasei uterine, atașați la endometru printr-un pedicul, dar care se pot extinde în interiorul cavității uterine. Polipii variază în dimensiune de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru și pot fi unici sau multipli, care umplu întreaga cavitate uterină.
Aceste formațiuni uterine sunt frecvent asociate cu infertilitatea și pot cauza cicluri menstruale neregulate, sângerări menstruale abundente, sângerări în afara ciclului menstrual precum și sângerări vaginale la femeile ajunse la menopauză.
Majoritatea polipilor uterini sunt benigni însă deși foarte rar, uneori aceștia se pot transforma malign și pot cauza cancer endometrial.
Diagnosticul de certitudine pentru polipii uterini se realizează minim invaziv, cu ajutorul histeroscopiei, procedura prin care se realizează și excizia acestora, urmată de examinarea histopatologică pentru a se determina cu exactitate natura polipilor.
Histeroscopia este o procedură de chirurgie ginecologică minim invazivă care permite explorarea cavității uterine prin intermediul unui histeroscop (tub dotat cu sistem optic) precum și excizia formațiunilor de mici dimensiuni. Procedura este sigură și se poate realiza cu internare de zi sau în regim ambulatoriu, iar recuperarea pacientelor este rapidă.
În cadrul departamentului de Obstetrică și ginecologice SANADOR, pacientele beneficiază de investigații ginecologice moderne, realizate în deplină siguranță de către o echipă medicală cu experiență vastă în domeniu. P