Astazi e 23 august, o zi importanta in istoria Romaniei.
Maine e 24 august, zi in care la Bucuresti are loc un eveniment diplomatic deosebit : presedintele Frantei Emmanuel Macron, cel mai tinar sef de stat european, figura cea mai interesanta si de viitor a politicii europene, ne viziteaza.
Relatia privilegiata a Romaniei cu Franta se confunda cu istoria moderna a tarii noastre. In ultimii 150 de ani, multe evenimente esentiale pentru evolutia statalitatii Romaniei au avut la baza negocieri ample si sprijin masiv din partea Marelui Paris pentru Micul Paris.
Astazi, nivelul relatiilor diplomatice, economice si militare dintre Romania si Franta este mult sub potential. Personal cred ca parteneriatul strategic dintre tarile noastre e mai degraba pe hartie.
Un personaj cheie al administratiei Macron, asa cum este Philippe Etienne, consilierul diplomatic al presedintelui si fost ambasador la Bucuresti, ar putea face o radiografie completa.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Philippe_%C3%89tienne
Aici gasiti o evaluare interesanta a descinderii lui Macron in Europa de Est :
Aceasta vizita a unui mare lider european imi aduce aminte si de un moment de criza majora, gestionat impreuna de Romania si Franta. In anul 2005, 4 jurnalisti europeni (3 romani si unul francez) erau rapiti in Irak de grupari specializate in astfel de operatiuni, pentru recompense uriase.
Celula de criza organizata in 2005 la Palatul Cotroceni s-a bazat in proportie de 99% pe actiunea serviciilor secrete romanesti, in primul rand SRI, in al doilea rand SIE, un pic si DGIA.
Atunci cand ofiterii operativi ai serviciilor secrete romanesti au reusit, dupa eforturi majore si riscante, sa afle locatia in care sunt detinuti cei 3 jurnalisti romani (Marie Jean Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci), au transmis intr-o convorbire cu toata celula de criza reunita la Cotroceni (generali de servicii si presedinte) :
“In garaj sunt 3 Dacii si un Peugeot”.
In primele secunde n-a fost inteles mesajul criptat transmis de ofiterii operativi romani, dar imediat specialistii au inteles ca in grota irakiana, alaturi de cei 3 jurnalisti romani, mai este si un jurnalist francez.
Era Florence Aubenas. S-a stabilit imediat legatura cu serviciile secrete franceze, care au participat si ele ulterior la operatiunea de eliberare, mai mult din punct de vedere informativ.
In vacanta pe care am petrecut-o recent in Franta, am gasit la FNAC noua carte a jurnalistei franceze. Si m-am gandit ca odata cu descinderea presedintelui Macron la Bucuresti, sa evoc acest episod al unei cooperari de intelligence intr-un moment extrem de sensibil pentru ambele capitale.
Daca jurnalistii ar fi fost executati de teroristi, consecintele ar fi fost extrem de grave.
Azi toti cei 4 jurnalisti capturati atunci in Irak traiesc. Alte amanunte legate de modul in care s-a desfasurat operatiunea de eliberare, momentele tensionate ale negocierilor si eventualele sume puse in joc – probabil vor ramane in dosarele bine ferecate ale serviciilor secrete romanesti.
PS : Proaspat uns prim-adjunct al directorului SRI in 2005 de catre Traian Basescu, tinarul colonel Florian Coldea a avut grija sa-si rada din functie sefii din Brigada Antiterorista care-l invatasera meserie si gratie carora fusese remarcat ca ofiter tinar si competent. Aceasta lipsa grava de caracter s-a manifestat pe toata perioada mandatului sau de prim-adjunct si in alte momente esentiale.