Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian reproşează Rusiei că face din vaccinul său împotriva covid-19 un instrument de ”propagandă”, relatează BFMTV.
Jean-Yves Le Drian a dat exemplul Tunisiei şi a comparat anunţurile Rusiei cu livrările efectuate deja prin intermediul sistemului internaţional Covax de ajutorare a ţărilor sărace, creat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
”Rusia a anunţat împreună cu numeroase medii de presă că va da 30.000 de doze tunisienilor, Sputnik V!”, a declarat el.
”Dar, în acelaşi timp, Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra alte 400.000 până în mai. Iar în total patru milioane de doze sunt prevăzute anul acesta în Tunisia. Asta înseamnă solidaritate, aceasta este adevărata cooperare sanitară!”, a subliniat el.
Şeful diplomaţiei franceze a denunţat, mai larg, un război al influenţei în centrul căruia se află vaccinul împotriva covid-19 căruia i se livrează atât Moscova, cât şi Beijingul.
”China şi Rusia duc o politică de influenţă prin vaccinul (împotriva covid-19), înainte să-şi vaccineze propiriile populaţii”, denunţă Jean-Yves Le Drian.
El citează Senegalul şi dezvăluie că atunci când China anunţa că ”a livrat 200.000 de doze (de vaccin împotriva covid-19) acestei ţări”, Covax ”livrase deja” dublu.
În pofida succesului proclamat al vaccinului rusesc Sputnik V, omologat în 56 de ţări, Rusia întâmpină dificultăţi în vaccinarea populaţiei ruse, din care o bună parte este reticentă.
Preşedintele rus Vladimir Putin – care s-a vaccinat marţi departe de camerele de luat imagini – denunţă, la rândul său, critici europene, pe care le consideră ”ciudate”, având în vedere urgenţa sanitară şi lentoarea campaniei de vaccinare în Europa.
Primit iniţial cu scepticism în străinătate, la anunţarea sa în vară, fiabilitatea Sputnik V a fost validată în februarie de către revista ştiinţifică The Lancet.
O cerere de omologare a acestui vaccin este examinatăîn prezent de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
”REGATUL UNIT ARE O PROBLEMĂ CU A DOUA DOZĂ”
”În Franţa şi Regatul Unit sunt tot atâtea persoane vaccinate cu a doua doză”, a subliniat Jean-Yves le Drian, care a vrut astfel să spargă imaginea unei Europe care se confruntă cu dificultăţi, în timp ce Londra vaccinează puternic.
El a ţinut să sublinieze că regatul este depednent de producţia europeană de vaccin împotriva covid-19.
Până în prezent, Bruxellesul a trimis aproximativ 21 de milioane de doze Marii Britanii, însă nu a primit nicio doză din acst fost stat membru, o situaţie care nu poate continua, a denunţat ministrul francez.
După ce UE şi-a înăsprit condiţiile de exportarea vaccinului împotriva covid-19, Le Drian respinge acuzaţii de ”blocadă” şi şi-a exprimat fermitatea faţă de laboratorul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, principalul vizat de această măsură, insistând că doreşte pur şi simplu ”respectarea contractelor”.
Cei 27 au ambiţia să devină primul producător de mondial de vaccin anticovid, prin producerea a 2,5 miliarde de doze până la sfârşitul anului, scrie news.ro