Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită public procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și liderilor de opinie, să înceteze presiunile asupra Curții Constituționale înaintea pronunțării cu privire la constituționalitatea abuzului în serviciu reglementat de Legea 78/2000.
Declarațiile doamnei procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit cărora o decizie a CCR în privința abuzului în serviciu într-un alt sens decât cel susținut de DNA ar fi ‘o încetare a luptei anticorupție în România’ și ‘un semnal pe care statul roman îl da: ‘Gata, am luptat destul cu corupția, nu mai trebuie să luptăm cu corupția, nu mai trebuie să investigăm acest gen de fapte’, reprezintă o formă de presiune asupra Curții Constituționale care e neconformă cu statutul de magistrat și principiul separației puterilor în stat.
În baza acestor afirmații repetate prin diverse mijloace de comunicare în masă, amplificate apoi de diverși formatori de opinie, cetățenilor li s-a inoculat ideea că s-ar opri lupta anticorupție, aceștia ajungând să facă petiții pentru a cere CCR să decidă în modul dorit de DNA.
DNA a transmis un punct de vedere oficial, instituțional, Curții Constituționale cu privire la abuzul în serviciu, folosirea presiunii populare asupra Curții ieșind din cadrul democratic.
A cere Curții Constituționale să pună deoparte Constituția și să nu examineze cauza cu care este sesizată strict prin prisma primatului Constituției înseamnă pur și simplu a abandona statul de drept și a reveni la justiția de tip totalitar făcută în piața publică, nu în baza legii, ci a voinței poporului.
Situația este îngrijorătoare, deoarece, din nou, înaintea unei decizii a Curții Constituționale cu implicații importante asupra justiției și vieții sociale, sunt exprimate în spațiul public, în mod repetat, opinii ce nu se bazează pe Constituție, ci pe oportunitate.
România este o democrație constituțională, iar oricine afirmă, direct sau indirect, că lupta anticorupție permite încălcarea Constituției, subminează statul de drept și sabotează însăși legitimitatea luptei împotriva corupției.
În România, fiecare cetățean este egal și se supune în fața legii, legea fundamentală fiind Constituția, iar Curtea Constituțională ‘garantul supremației Constituției’. Pentru a avea un stat de drept funcțional în România, fiecare cetățean și instituție trebuie să respecte acest cadru legal instituit de Constituție.
UNJR recunoaște și încurajează dreptul de a exprima opinii vis a vis de activitatea instituțiilor publice, însă subliniază, că, în special când vorbim de justiție, acestui drept îi corespunde obligația de a exprima aceste opinii fundamentat pe lege, având mereu în vedere necesitatea de a prezerva încrederea cetățenilor în respectarea acesteia.
În avizul nr. 18 (2015) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni se menționează că ‘puterea judecătorească nu trebuie să încurajeze niciodată neascultarea și lipsa de respect față de puterea executivă și cea legislativă’.
Această recomandare este pe deplin aplicabilă tuturor magistraților, nu doar în raporturile cu celelalte puteri, ci, cu atât mai mult, în raport de activitatea Curții Constituționale, al cărui rol constituțional este și acela de a asigura separarea și controlul reciproc dintre cele trei puteri în stat.
Rolul primordial pe care Curtea Constituțională îl îndeplinește, de garant al supremației Constituției, chemată să se pronunțe asupra constituționalității legilor și să soluționeze conflictele juridice de natura constituțională între autoritățile publice, implică, așadar, respect din partea celorlalte trei puteri.
La fel ca și în cazul reprezentanților puterii legislative sau executive și reprezentanții autorității judecătorești trebuie să evite poziții publice care să aibă ca efect fie crearea unei presiuni publice asupra Curții Constituționale, prin dezvoltarea unei așteptări a publicului ce poate să nu fie conforma cu exigentele constituționale, fie prin transmiterea unui mesaj de neîncredere în competența și integritatea Curții Constituționale.
Comisia de la Veneția a subliniat, în 2012, ca ‘independența și neutralitatea Curții Constituționale sunt puse în primejdie dacă alte organe ale statului și membrii lor o atacă public. Aceste atacuri nu sunt compatibile cu poziția Curții, de garant al supremației Constituției, și poate aduce atingere independenței și inamovibilității judecătorilor Curții, care sunt garantate constituțional.’
‘Ne îngrijorează extrem de mult faptul că se inoculează tot mai des cetățenilor ideea că, prin deciziile pe care le pronunța, Curtea Constituțională ar deveni un inamic al luptei împotriva corupției, un inamic al cetățenilor. Aceste precedente pot fi catastrofale pe termen lung, pentru că dinamitează încrederea publicului într-o instituție fundamentală într-un stat democratic, ultimul bastion împotriva încălcărilor Constituției. În fiecare stat în care s-a încercat încălcarea statului de drept, prima instituție atacată a fost Curtea Constituțională, tocmai datorită rolului fundamental pe care aceasta îl joacă într-o democrație. Înfăptuirea justiției și lupta anticorupție nu se poate duce decât în cadrul prevăzut de Constituție, altfel România se îndepărtează de la democrația constituțională și stat de drept’, a spus judecător Dana Gîrbovan, președintele UNJR.
Uniunea Națională a Judecătorilor reia apelul, făcut și în trecut, adresat atât membrilor celor trei puteri, cât și presei, să înceteze de îndată orice tip de presiune la adresa Curții Constituționale și să respecte supremația Constituției într-un stat de drept.
Muoamm, cata mai scrisoarea! Oricum, din comunicatul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania eu inteleg cum ca procurorii alde Kovesi ar fi “magistrati”, recunoscandu-se practic pe blat acest statul pe care chipurile l-ar avea procurorii.
Dar iata de ce informatia si toata sugestia parsiv facuta este falsa! Iata dovada! Of, of, ce ti-e si cu judecatorii astia din Romania, totusi! Paaaa
http://www.juridice.ro/327821/procurorul-nu-este-magistrat-2.html
Pai d-le, in Romania este dinamitata increderea publicului in majoritatea institutiilor statului cum ar fi, justitia, procuratura, medicina (medicii iau spaga), invatamatul (profesorii iau spaga, diplome false, plagiat), biserica, politicienii sunt corupti, parlament (este plin de…), guvern, presedinte, politie si tot restul, ca banuiesc ca una n-a scapat. De toate capsele astea se ocupa televiziunile comerciale, asa-zise de stiri, care propaga zi lumina neincredere, galceava sau scandal pentru ca scandalul vinde, creste ratingul si ridica pretul spatiului de publicitate, adica cine vinde mai multa intriga vinde cel mai bine spatiul de reclama si deci e bataie pe cumetriile astea.
De asemenea, in egala masura cu propagarea neincrederii in tot si in toate, televiziunile se mai ocupa si cu propagarea invidiei, prezentand astfel diferite cazuri de indivizi care daca au facut sau au miscat ceva din punct de vedere material la viata lor, ei neaparat au furat, au fost talhari sau sunt corupti, ca alta varianta nu mai exista. Se numeste vanzarea invidiei, si chiar daca nu e facuta cu intentie (desi cei din redactii stiu cum se face stirea si se vinde informatia, dupa metode fixe si foarte exacte, nu aiurea!), deci chiar daca nu ar exista intentie in propagarea de asa ceva la modul indirect rezultanta tot aceasta este daca tu difuzezi stiri cu asemenea subiect sau dupa un asemenea format.
Asa incat, ce dreac se mai mira astia daca la noi anchetele in lumea medicala din spitale a ajuns sa le faca si sa le coordoneze un jurnalist de la o gazeta de sport, pe nume Tolontan! Si nimeni nu reactioneaza, nici Colegiul Medicilor, nici sindicate, nici macar SRI-ul pentru ca propaga zvonuri sau informatii false mentite sa genereze neincredere sau panica in randul populatiei, toata lumea il lasa pe nebun sa isi joace rolul!
Asa incat ce dracului sa ne mai mire la ce am ajuns! Romania, tara de ghelbani si ghelbaneala! Sanatate! Pa
Este clar de multa vreme. DNA a devenit stat in stat. O singura solutie : desfiintata si crearea unei sectii in cadrul Parchetului General, cu competente si atributii mult mai riguros definite.
Pai si Bruxellesul ce zice? Dar americanii globalisti de peste ocean
D-le Radu Tudor, astazi am ascultat pe CNN comentariile legate de acel ingrozitor atentat, cel mai grav dupa 11 Septembrie din cate spuneau. Am ascultat pareri diferite. Una din discutii era despre dreptul FBI de a “lua la intrebari”, daca ma pot exprima mai direct,o persoana care deja este in atentia lor pentru suspiciuni ( rezonabile ??? sic ! )de activitate terorista in caz ca isi cumpara o arma. Inchipuiti-va ca FBI NU ARE DREPTUL SA FACA ASTA ! Din cate am inteles persoana care a omorat atatia oameni ( daca am tradus corect ) a fost pusa in libertate sub un anumit control. Deci nu a fost trimisa la beci asa cum se obisnuieste in Romania. Prin urmare eu nu stiu ce sa mai cred. In SUA, acea “politically correctness”, respectarea drepturilor omului este la un asemenea nivel incat chiar si in cazul unui macelar ( acest om nu este un simplu asasin ) atitudinea este de respectare a principiului. Atunci ce sa cred eu despre atitudinea ambasadorului SUA care nu vrea sa vada abuzurile din parchete si ma refer aici in special la DNA. Democratia si drepturile omului nu sunt pentru cetatenii coloniilor ( cei de mana a doua ), nu-i asa ??? Pentru ca cei de la DNA ar avea, poate, o atitudine mai rezervata si nu ar fi necesar protestul indreptatit al judecatorilor daca cei care comit abuzurile nu ar fi sprijiniti pe fata de ambasadele occidentale. Rolul politic al DNA este din ce in ce mai evident…si mie imi aminteste de anii 1950. Iar d-na Kovesi copiaza incet dar sigur atitudinea Anei Pauker adaptata la perioada post comunista dar manata de aceleasi “principii”.
ati surprins f bine dezbaterile din societatea americana si modul in care se actioneaza la noi…
Ce nu ati remarcat diferenta mare intre cele doua situatii complet deosebite . In timp ce in SUA un prezumtiv terorist este lasat liber in numele democratiei , in Romania un prezumtiv infractor din categoria ” gulerelor albe ” este arestat preventiv , tot in numele democratiei ! Dar in ambele cazuri se poate spune ca nu e vorba de democratie , ci e vorba de populism .
Pai daca mergem cu globalistii americani pana la cap, poate ne recuperam si noi de la rusi ceea ce am pierdut in al doilea razboi mondial si anume, Basarabia, Bucovina de Nord si Bugeacul de la rusi, ce dreac o mai tot dam atata la intors! De-aia ne tot dam noi tare in partea aia cu americanii si tot de-aia Basescu s-a facut cetatean moldovean, vrajeli. Ce dreac nu spunem lucrurilor direct pe nume si o mai dam atata la intors, de parca romanii habar n-ar avea de istorie si nu ar intelege ce se-ntampla!
In tot cazul, o sa recuperam noi alea de la rusi cand ne-om vedea noi ceafa, mai ales ca mai avem si armata rupere cu toti romanii care au plecat dreac incotro au vazut cu ochii din motive economice, pentru ca astia vor sa te tina acasa din patriotism, dar uita ca trebuie sa-ti mai dea si mancare, exact la fel cum gandea si Piticu’ Ceausescu. Sal
Care va sa zica….abuzul in serviciu sustinut printr un alt abuz ????