Informatiile devastatoare lansate public de judecatorul Adrian Toni Neacsu duminica seara la Sinteza zilei – Antena 3 deschide problema juridica uriasa a fraudei si infractiunilor savarsite pentru mentinerea in functie a lui Basescu Traian in vara lui 2012. Iata relatarea site-ului Lumea justitiei pe baza emisiunii de aseara.
Declaratii-bomba ale fostului judecator si membru CSM Adrian Toni Neacsu, cu privire la existenta unor posibile fapte de coruptie in interiorul Consiliului Superior al Magistraturii. Afirmatiile lui Toni Neacsu, in prezent avocat, sunt de o gravitate extrema, iar in urma lor DNA-ul condus de Laura Codruta Kovesi ar trebui sa se sesizeze de urgenta si sa declanseze o ancheta in interiorul CSM. Cel mai probabil insa acest lucru nu se va intampla, cel putin atat timp cat DNA-ul va fi condus de Laura Codruta Kovesi.
Adrian Toni Neacsu, unul dintre cei mai apreciati magistrati din Romania, victima a sistemului dupa ce a indraznit sa i se opuna, a dezvaluit, duminica seara 31 mai 2015, ca erata Curtii Constitutionale a Romaniei din 2012 privind listele electorale care trebuiau luate in calcul la referendumul din 2012, erata care a schimbat soarta referendumului si l-a scapat pe Traian Basescu de demitere, a fost elebaorata cu sprijinul CSM. Mai exact, cu spijinul anumitor persoane, printre care sefele Consiliului de la acea vreme, presedinta Alina Ghica si vicepresedinta Oana Haineala. De asemenea, despre acelasi document ar fi avut cunostinta, sustine Adrian Toni Neacsu, si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.
Intr-o interventie telefonica la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, Adrian Toni Neacsu a mai facut o dezvaluire de proportii, in urma careia DNA ar trebui sa se sesizeze imediat si sa declanseze o ancheta. Si anume, ca in cadrul CSM existau niste voturi aranjate, care se aflau la dispozitia fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu, acesta putandu-le orienta in orice directie pe care o dorea.
Prezentam integral interventia telefonica a fostului magistrat Adrian Toni Neacsu, in emisiunea Sinteza Zilei:
“Mihai Gadea: Incotro se indreapta acest sistem, catre executii sumare? O vor executa pe doamna Mariana Rarinca pentru a o salva pe doamna Stanciu?
Adrian Toni Neacsu: Dati-mi voie, in primul rand, sa fac o precizare. In 2013, cand a avut loc acest interviu (n.r. – este vorba despre audierea judecatoarei Risantea Gagescu in sedinta Plenului CSM din 16.05.2013), nu mai eram in CSM, in sensul ca eu insumi deja trecusem printr-o experienta cu acest sistem. Dar, dincolo de asta, am asistat la multe interviuri de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Eu cred ca sistemul, indiferent ce vrea sa faca, se va opri, in momentul de fata, daca va exista opozitie. Cred ca este un moment de cumpana zilele acestea si cred ca acest caz poate fi detonatorul care sa duca la unele schimbari, sa spunem asa. Eu cred – din ceea ce am vazut, din ceea ce a aparut public cu privire la motivele contestatiei in anulare, din ceea ce se intampla – suntem mai degraba in zona, cum sa spun, a ridicolului, din punct de vedere juridic. Si orice specialist in drept poate sa spuna lucrul asta foarte usor. Sunt si eu curios unde se vor opri lucrurile. Deja ele sunt impinse foarte, foarte departe.
Mihai Gadea: (…) Credeti ca DNA-ul este impins de la spate sa faca acest lucru, DNA-ul nu intelege in ce se baga, ca de fapt se joaca cu un chibrit in jurul unor canistre uriase cu benzina care inseamna opinia publica si care in mod evident simpatizeaza, solidarizeaza cu doamna Rarinca?
Adrian Toni Neacsu: Cred ca iarasi trebuie sa facem cateva precizari extraordinar de importante. In primul rand, avem o hotarare judecatoreasca definitiva. Si cred ca am obosit cu totii sa ascultam de la CSM si, ma rog, de la ceilalti purtatori de cuvant, sa spunem, ai sistemului judiciar, ca nu putem spune absolut nimic despre o hotarare judecatoreasca care a ramas definitiva; fiind vorba de materie penala, cu atat mai mult nu trebuie sa ne jucam in aceasta materie. Sigur, caile extraordinare de atac sunt prevazute de lege…
Mihai Gadea: Iertati-ma, nu ne jucam noi.
Adrian Toni Neacsu: Nu noi.
Mihai Gadea: Se joaca cei care spuneau ca asa ceva nu se face, in speta, cei de la DNA.
Adrian Toni Neacsu: Da, voiam sa fac referire la aceasta schizofrenie care vine chiar dinspre Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca aceleasi persoane care pana mai ieri se bateau cu pumnul in piept pentru a apara inatacabilitatea unor astfel de hotarari judecatoresti definitive, in momentul de fata, dimpotriva, ne imping de la spate in a ataca astfel de hotarari si ne dadeau chiar argumente ca, vezi Doamne, poate nu este chiar asa cum a zis judecatorul, poate este putin diferit. Ma intrebati daca impinge cineva DNA-ul de la spate. Nu stiu, n-as putea sa va spun lucrul acesta, cred, in schimb, ca sistemul – sistemul, suna…, dar despre asta e vorba – cred ca sistemul se simte in pericol in momentul de fata, cred ca se vede o mica crapatura in acest sistem si face absolut tot posibilul pentru a nu lasa ca lucrurile sa iasa la suprafata.
Mihai Gadea: (…) E vorba de o coordonare, e vorba de o persoana sau de mai multe care ii pun pe toti in linia de atac/ aparare si de decizie?
Adrian Toni Neacsu: Daca am fi avut aceasta discutie in 2014, inainte de alegerile prezidentiale, v-as fi dat un singur nume si vi l-as fi dat cu suficiente argumente. In momentul de fata nu stiu daca mai exista o conducere unica, sa spunem asa, in ce se intampla, insa coordonarea in mod clar exista. Coordonare in sensul in care nimic nu este intamplator, nimeni nu iese la televizor, respectiv nimeni nu iese in presa, fara sa aiba un acelasi mesaj, fara sa lucreze impreuna, in sensul acesta. Repet, nu stiu cine este, in momentul de fata, cantaretul de la pian. In 2014 v-as fi spus altceva.
Mihai Gadea: Vreau sa mai intreb ceva. Faceti referire la mai multe situatii-cheie si situatii din trecut. Si imi aduc aminte, incercand sa recompun pasajele pe care dumneavoastra le descrieti, cu iesirea Clovnului, cel care, in mod evident, in prima instanta starneste rasete dar el are o misiune, si cu alte elemente pe care dumneavoastra le descrieti, mi-am adus aminte de o informatie-cheie care circula pe culoarele jurnalistice informate si ale zonei de societate informata, si anume, ca toate hartiile eratei de la referendumul din 2012 au fost scrise de catre o persoana sau chiar doua de la CSM. Va intreb direct: dumneavoastra ati auzit de un astfel de zvon?
Adrian Toni Neacsu: Da, doar ca nu este un zvon. Este o realitate, este o realitate, eu va pot confirma si de altfel tot scandalul din 2012 – ma rog, nu stiu daca lumea isi mai aduce aminte – se datoreaza unor incercari ale unor membri CSM printre care ma numaram si eu de a ne opune acestor lucruri. Sigur, greseala mea majora atunci a fost ca nu am facut public acest lucru.
Mihai Gadea: Puteti sa faceti acum public acest lucru, domnule judecator? Ce legatura avea CSM. De ce CSM se implica intr-o chestiune care era a unei alte institutii, era vorba de Curtea Constitutionala, o institutie care ar trebui sa fie independenta si sa nu primeasca documente gata alcatuite de la CSM? E adevarat ca doamna Oana Schmidt Haineala, doamna Alina Ghica – cele doua varfuri ale CSM-ului – erau varful de atac si cele care elaborau erata care avea sa fie trimisa la 5 dimineata de catre Curtea Constitutionala?
Adrian Toni Neacsu: In acel moment, presedinte era doamna Ghica, presedinte al CSM era doamna Ghica, initial auzisem si noi ca niste zvonuri, ca se intampla astfel de lucruri in cadrul CSM, sigur, nu institutional, era vorba pur si simplu de aparatul tehnic pus sa lucreze la ore tarzii din noapte pentru aceste acte. E o confirmare ceea ce v-am spus acum.
Mihai Gadea: Este o confirmare. Vreau sa va mai intreb ceva, pentru ca aceste confirmari ale dumneavoastra sunt foarte utile opiniei publice. Dumneavoastra ati fost consultat? Sau cum s-a-ntamplat de v-ati declarat indisponibilitatea pentru a participa la acea ilegalitate?
Adrian Toni Neacsu: Nu, pur si simplu am aflat de ele, le-am reprosat conducerii de atunci si, ma rog, a iesit ceea ce a iesit. Repet, imi asum greseala de a nu fi iesit public in acel moment sa cer ajutorul opiniei publice, impreuna cu alti colegi din CSM care atunci am incercat sa ne opunem. Si as mai spune un lucru foarte, foarte important, cred eu. In 2010 au fost alegerile pentru CSM, cred ca in 2011 ne-am inceput mandatul. In primele luni ale mandatului meu, am aflat un lucru care m-a socat si, ma rog, socat am ramas pana cand am iesit din CSM, si anume, ca existau in cadrul CSM niste voturi, cum sa spun eu, aranjate, la dispozitia unei persoane inalte in stat – foarte inalte in stat, era vorba de presedintele Romaniei de atunci – care le putea orienta in ce directie, ma rog, s-ar fi solicitat.
Mihai Gadea: Mi se pare extraordinar ceea ce spuneti opiniei publice in aceasta seara. (…) Forul care conduce justitia din Romania elabora o erata care avea sa-l salveze pe Traian Basescu ce urma sa fie data de catre Curtea Constitutionala, la 5 dimineata, de catre un judecator care nu-i consultase pe ceilalti judecatori; si ma bucur foarte mult ca acea actiune, acel dosar penal, inteleg ca va fi redeschis in urma demersurilor Procurorului General. Vreau sa va mai intreb ceva. In afara de doamna Haineala si de doamna Ghica, ce erau implicate in elaborarea acelei erate, mai erau si alte persoane din CSM, cum ar fi doamna Stanciu?
Adrian Toni Neacsu: Erau cheile sistemului judiciar. Cheile sistemului judiciar se aflau in CSM la acel moment.
Mihai Gadea: Deci era vorba de presedinta Inaltei Curti, de seful DNA si de seful DIICOT?
Adrian Toni Neacsu: Seful DIICOT nu facea parte din Consiliul Superior al Magistraturii, primele doua persoane, da.
Mihai Gadea: Ca inalt magistrat cu experienta in CSM, cum vedeti faptul ca CSM – forul care ar trebui sa asigure independenta justitiei, forul care ar trebui sa asigure ca politicul nu are niciun cuvant de spus in sensul de presiune si de influentare a justitiei – CSM-ul este cel care il salveaza pe presedintele de la acel moment, care era suspendat in mod legitim de catre Parlament si constitutional si se cauta deci o solutie de catre CSM pentru a scoate un politician dintr-o procedura constitutionala. Cum ati defini din punct de vedere legal aceasta actiune?
(…)
Adrian Toni Neacsu: De multi ani de zile, din pacate, nu se vede ceea ce se intampla cu adevarat in sistemul judiciar, si anume, ca cei care au cel mai mult de suferit, cei care traiesc efectiv sub teroare, cei care nu-si pot exercita cu adevarat profesia, libertatea, independenta asa cum ar trebui, sunt judecatorii. Ani de zile s-a reusit ca puterea judecatoreasca adevarata, si anume, judecatorii, sa fie pusa in momentul de fata intr-o stare efectiv de teroare. Iar din pacate la acest lucru a contribuit si Consiliul Superior al Magistraturii, prin pozitiile pe care le-a avut, dar si prin actiunile sale.
Mircea Badea: Dati-mi voie sa intervin. Dar de ce i-au mai ales judecatorii pe acesti reprezentanti ai sai in CSM?
Adrian Toni Neacsu: E o buna intrebare. Pe de alta parte, o sa raspund si eu cu o alta intrebare: in conditiile in care un membru CSM este revocat de mai multi judecatori decat cei care l-au ales efectiv si cu toate acestea el nu paraseste Consiliul Superior al Magistraturii…
Mircea Badea: Ne referim la Danilet Vasilica…
Adrian Toni Neacsu: La Danilet Vasilica, dar mai este si o alta…
Mihai Gadea: Si la Alina Ghica.
Adrian Toni Neacsu: In conditiile acestea, va rog sa ma credeti cand spun ca judecatorii au pierdut orice control asupra Consiliului Superior al Magistraturii.
Mihai Gadea: Ce ar trebui sa faca presa independenta, ce ar trebui sa faca opinia publica, ce ar trebuie sa faca ONG-urile corecte pentru a-i apara, a-i sprijni pe judecatori ca sa poata iesi din aceasta zona de teroare?
Adrian Toni Neacsu: In primul rand, lucrurile acestea ar trebui spuse. E primul pas. Judecatorii sunt incapabili sa se apere singuri tocmai pentru ca sunt prinsi in acest sistem. Asociatiile profesionale ale lor din pacate nu pot face acest lucru, iar CSM, care ar trebui sa faca pentru ca asta este menirea lui pana la urma, nu o face. E nevoie de o actiune generala de solidarizare cu judecartorii in jurul a ceea ce e valoarea fundamentala intr-un stat de drept, si anume, independenta judecatorului”.
Acce
Ii tot auzim pe popi turuind intruna cat de bine este pe lumea cealalta, dar nu vedem pe nimeni dand buzna sa ajunga acolo!
Trist. A tinut secret trei ani si acum isi da drumul la gura. Ce motive are sau nu mai are nimic de pierdut?
Acum s-a aprins o scanteie si sistemul lui Satana are o fisura care-l poate spulbera . Daca vorbea atunci , rezultatul ar fi fost zero ! Javrele astea au ramificatii in exterior si se sustin reciproc ! Omul a preferat sa fie inlaturat din magistratura , decat sa iroseasca aceasta posibila portita de a scapa de mafia cladita de slugile basiste . S-ar fi uitat pana acum de aceasta fapta grava si nimeni nu ar fi fost tras la raspundere . A procedat bine ca a spus la primul moment prielnic ! T
Philip Gordon
@Isabela, Neacsu n-a tinut secret de loc, a fost tinut ocupat de Luluta care imediat dupa referendum i-a intentat un dosar penal si-n final a resusit sa-l condamne prin judecatorii obedienti SRI la 1 an cu suspendare.
morar, ghica, haineala, stanciu încă sunt liberi ❓ ❓ ❓ …. sunt printre NOI ❓ ❓ ❓
<<>> A. Brozi
dosarele personale cumva se ţin lanţ pentru şantaj? cîţi din cei care au vechime tocmai de pe timpul lui nea nicu’89 sunt curaţi?
– cîţi dintre aceşti reprezentanţi au făcut ştefan gheorgiu şi cursuri la second-hand distanţă de realitatea a ceea ce înseamnă practica în justiţie şi lege?
– cîţi dintre ei fiind anterior codoşii pcr s-au urcat pe funcţii nedemne?
-cîţi dintre ei au absolvit iniţial 3 ani de institut la seral apoi au dat diferenţa pentru specializarea pe care au dorit-o şi urmărit-o?
-cîţi dintre toţi/ei au absolvit facultatea la zi cu practica pe locaţie cu adeverinţă sau recomandare pentru a merge mai departe, vedeţi că habar n au ce este întrun penitenciar!
-cîţi dintre ei au fost în poliţie ca anchetatori şi profitînd de legea avantajoasă s-au proptit pe funcţie prin: vreau să fiu în funcţia respectivă? vezi cazul Macovei care se vrea în funcţie, care se cere în îfuncţia de, aceşti numiţi din totdeauna pe funcţii fără examene! ăştia nici nu trebuie să mai existe în politică sau în vreo funcţie!
Apropo, plutonul de execuţie este peste tot în ţară şi aici mă refer direct la judecători pentru că le permite legea!
@parere… Deci timp de 10 zeci ani Romania a fost condusa de o grupare de crima organizata, care a uzurpat puterea de stat, compusa din: Basescu, Coldea, Maior, Morar, Zegrean, Kovesi, Haineala, Ghica, Blaga, Videanu, Berceanu, Boc, Anastase… si care s-a regrupat acum in spatele lui Johannis cu Coldea, Hellvig, Morar, Kovesi, Haineala, Stanciu, Matei, Ghica, Zegrean.. In orice tara civilizata toti acesti mafioti ar fi trimisi de urgenta in spatele gratiilor pe viata.
Corect ! E vorba de sabotaj !
ce pacat ca face cunoscute aceste porcarii abia acum ,poate nu s-ar mai fi ajuns aici .Oricum mai bine mai tarziu da parca e prea tarziu ,lucrurile sunt grave si eu personal ma tem de represalii impotriva acestor oameni care se lupta cu nedreptatile facute de-a lungul timpului ,multor oameni cred ca nici nu banuim cat de multi .d-zeu sa le ajute acestor oameni napastuiti de ,,acei munti de probitate profesionala si morala ”ca asa sunt cunoscuti.Nu e asa ?Ma gandesc ca va fi foarte greu de indepartat din viata noastra doar cu spusele noastre daca nu intra pe fir si organele competente .este greu de inteles ce tare tin unii de scaunele si de functiile lor ,in detrimentul celor care in diverse ocazii i-au votat si deci le-au dat increderea lor.Spuneati aseara ca cele doua mari partide ignora situatia respectiva a d-nei Rarinca si vin si va intreb cam la ce v-ati fi asteptat din partea lui Ponta care a coabitat cu Basescu si probabil coabiteaza pentru a-si mentine scaunulsi functia si cu johannis ,dar fara acord scris sau din partea asa zisilor liberali care s-au dezis de cele doua doamne dar care au bagat cu amandoua mainile in san pe oamenii lui Basescu tot de dragul puterii ?va adsigur ca aseara am ramas interzisa in urma spuselor acelui domn judecator si cum mai strigau si in tara si la Bruxelles cat ii tineau gura ca a fost lovitura de stat .Crunt regim si-a creat hotul asta de Basescu si mult a mai furat cu camarila lui ,oameni mici si josnici ca si el .Oare ne-o ajuta Dumnezeu sa revenim la normal ,ca va rog sa ma credeti ca am momente cand ma intreb daca mai sunt sanatoasa la cap si daca mai sunt capabila sa inteleg ce se intampla ,si mi s-a rasturnat toata scara de valori cu care am fost obisnuita si in felul in care am fost educata in anii de acasa si de la scoala .
Sorin Milos Daca lumea nu iese in strada ,nu neaparat pt. a o apara pe rarinca , ci a se apara pe ei insasi pt. a nu cadea in plasa injustitiei , vor castiga clanurile mafiote kovesi -stanciu si vor continua cu si mai mare forta , adica vor iesi si mai intariti , dar ei nu stiu ca puterea poporului este mai mare decat oricare putere judecatoreasca , securista , comunista ,sau liberalo- pdlista ! Treziti-va pana nu va fi prea tarziu !!!
Astia uita ca in ’89 romanii au preferat sa stea in fata gloantelor fiindca nu au mai suportat , in primul rand, faptul ca nu puteai vorbi liber , ca existau ,,urechi,, pretutindeni ! Si totusi , justitia ,in ansamblul ei, functiona mai corect decat acum . Nu poti sa iei in discutie o hotarare judecatoreasca , chipurile aduci atingere actului de justitie ! Exista o masinarie care se pune in miscare . Toti simtim asta si am invatat procedurile lor mafiote .
Erata exista in sistemul de justitie american, nu in cel romanesc. Asa ca este clar cine a impus-o. Cred ca trebuie sa ne revoltam foarte mult, sa incepem cu revolta impotriva americanilor care se amesteca foarte mult in viata noastra si sa terminam cu revolta impotriva justitiei obediente unui regim abuziv, cel recent fost si cel prezent care se pare ca nu poate trai fara slugi de teapa Kovesi et co. Asa justitie, patologica, care sa simta nevoia permanenta a unui stapan si care se face pres sub autoritatea unor presedinti care urmaresc numai interese proprii, de tip mafiot, nu cred ca ne dorim. Dar cine ia masuri impotriva acestor slugarnici? Care dintre institutiile statului mai este independenta?
Nu va agitati prieteni! Mamaliga NU va mai exploata pe aici !!
Cum se numeste asta in Codul Penal? Grup infractional organizat….. In parnaie sa le putrezeasca oasele!
Este tardiva recunoasterea. Imi pare rau pentru dl. Neacsu. Istoria deja s-a scris si este urata. Trebuia sa iasa in presa. Regreta acum ca nu a facut-o si il cred. Numai ca i-a mai dat sansa lui Basescu de a-si consolida sistemul. Oare nimeni din cei care ar fi putut schimba destinul tarii nu a inteles cat de mari sunt riscurile ???
Intr-o tara normala asa ceva, extrem de grav, trebuie lamurit deindata printr-o ancheta corecta, impartiala. Parchetul General are posibilitatea sa-si dea masura probitatii si curajului. Problema este ca ancheta poate sa ajunga la DNA si in final la unul din cele 2 complete de 5 judecatori de la ICCJ, unde se afla inca cheile, slugile lui Basescu. In 2016 cand poate vor disparea din frunte DNA si ICCJ, cele doua ,,amfitrioane”, Kovesi si Stanciu, sunt sanse reale sa se afle adevarul si sa se faca, fie si partial, dreptate. Raul, ramanerea lui Basescu la Cotroceni inca 2 ani si jumatate, oricum a fost facut iremediabil. Cei vinovati (judecatori de la C.C., membri CSM, Basescu, s.a.) trebuie sa raspunda. Si-au batut joc de 8,5 milioane de romani.
Stahanovism-ul a fost clonat si reactivat. (pour le connoisseur)