Radu, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a descoperit întâmplător că avea grave probleme de sănătate, care-i puneau viața în pericol, deși nu avea semne și simptome care să-l îngrijoreze. Pacientul s-a prezentat la Spitalul Clinic SANADOR la un consult cardiologic de rutină și a efectuat mai multe investigații. Astfel, a fost diagnosticat cu boală coronariană ischemică și cu stenoză aortică strânsă, afecțiuni pentru care singurul tratament posibil era o intervenție chirurgicală – protezare valvulară și bypass la inimă.
Dr. Stanislav Rurac, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă din Spitalul Clinic SANADOR, care l-a consultat pe Radu, i-a recomandat o intervenție de protezare valvulară aortică cu valvă biologică și dublu bypass aortocoronarian.
„Am avut marele noroc să ajung la Spitalul Clinic SANADOR, deși nu aveam semnale serioase că sănătatea inimii mele ar fi cumva amenințată. După ce domnul doctor Rurac m-a consultat, mi-a sugerat rapid, cu o intuiție de mare profesionist, o examinare amănunțită. Mi-a consolidat încrederea în calitatea dumnealui profesională și umană, atunci când a decis intervenția pentru realizarea unor bypassuri și montarea unei proteze de aortă”, își amintește pacientul.
Boala coronariană ischemică este o afecțiune amenințătoare de viață dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător. Complicațiile sunt dintre cele mai severe, boala fiind caracterizată de îngustarea și chiar înfundarea unuia sau a mai multor vase de sânge care alimentează mușchiul inimii (arterele coronare). Din nefericire, incidența acesteia în țara noastră este ridicată. Controalele de cardiologie trebuie efectuate periodic, astfel încât orice problemă să poată fi depistată din timp și gestionată adecvat. În cazul bolii coronariene ischemice, pe lângă consultul de specialitate și alte investigații cardiologice specifice (ecocardiografie, electrocardiogramă), coronarografia are un rol foarte important în diagnosticarea bolii. Această investigație imagistică permite medicului să identifice cu mare precizie leziunile coronariene.
Și Radu a trecut printr-o astfel de investigație pentru stabilirea corectă a diagnosticului. Apoi, Dr. Stanislav Rurac a decis cea mai potrivită opțiune de tratament. Intervenția chirurgicală a decurs fără probleme, iar pacientul s-a recuperat repede și ușor. În plus, și-a reluat activitățile zilnice la scurt timp după operație.
„Totul a decurs perfect, exact, fără cusur în sala de operație și apoi la ATI, în salon. A fost dovada că domnul doctor Rurac se bazează pe o echipă excepțională de profesioniști din Spitalul Clinic SANADOR, echipă pe care am simțit-o permanent apropiată de mine și după ce am revenit la normalitatea vieții de zi cu zi. Acum pot să mă ocup din nou, la aproape 80 de ani, de grădinărit, adică să-mi administrez «medicamentul» care continuă ce a reușit domnul doctor Rurac în sala de operație!”, conchide Radu. P
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la o gamă variată de intervenții chirurgicale cardiace și vasculare, realizate atât prin cele mai moderne proceduri de chirurgie cardiovasculară și de cardiologie intervențională.