Atacurile suburbane ale suspectului Basescu Traian la adresa Antena 3, a lui Mihai Gadea si a invitatilor sai se izbesc zilnic de probe socante dezvaluite abia acum de procurorii DNA. Mai precis, una din marile dezvaluiri ale emisiunii Sinteza zilei privind legaturile dubioase ale clanului Basescu prin intermediari in institutiile judiciare devine acum dosar penal.
Potrivit www.luju.ro, presedinta Tribunalului Olt, judecatoarea Eugenia Carmen Marinescu, a fost saltata, luni 23 martie 2015, de procurorii DNA. Din primele informatii, Marinescu a fost dusa la parchetul anticoruptie din Craiova intr-un dosar in care este acuzata de luare de mita.
In acelasi dosar ar fi fost arestat deja sotul judecatoarei, Iuliu Severus Marinescu, dar si avocatul Dumitru Cismaru, fost aparator al lui Bercea Mondial.
Potrivit acelorasi surse, judecatoarea Eugenia Carmen Marinescu a fost denuntata de interlopul Bercea Mondial. Ce anume a spus acesta procurorilor inca nu se stie. Se cunoaste insa ca presedinta Tribunalului Olt se numara printre judecatoarele care au dispus, in 2011, eliberarea lui Bercea Mondial din arest preventiv, in dosarul in care era acuzat de tentativa de omor. De altfel, dosarul judecatoarei Carmen Marinescu are legatura chiar cu eliberarea lui Bercea Mondial.
Astfel, procurorii au declansat urmarirea penala impotriva lui Carmen Marinescu pentru luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus efectuarea urmaririi penale fata de MARINESCU EUGENIA-CARMEN, magistrat judecator, in prezent presedinte al Tribunalului Olt, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
–luare de mita,
–trafic de influenta si
–fals in declaratii in forma continuata (2 acte materiale)
In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecator, a pretins si a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat in cadrul Baroului Olt, de la o persoana denuntatoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denuntatorului in stare de libertate si pentru a pronunta o solutie pe fond favorabila acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsa neprivativa de libertate, dar si pentru a interveni, in acelasi scop, pe langa ceilalti judecatori care urmau sa judece cauza.
Suma de bani mentionata a fost primita de avocatul Cismaru Dumitru in doua transe:
–150.000 de euro, inaintea termenului de judecata din data de 31.08.2011, cand s-a dispus pentru prima oara inlocuirea masurii arestului prevenit cu masura obligarii de a nu parasi localitatea
–50.000 de euro, in data de 20.09.2011, judecatorul Marinescu Eugenia Carmen amanand pronuntarea asupra cererii de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea ori tara pentru data de 22.09.2011, când a si admis cererea formulata de inculpat, inlocuind masura arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi localitatea.
Dupa primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronuntarea incheierii din data de 22.09.2011, respectiv in intervalul 14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen si Marinescu luliu-Severus (sotul acesteia) au achizitionat trei suprafete de teren si o casa, doua dintre aceste achizitii nefiind mentionate in declaratiile de avere ale magistratului, astfel:
1)Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoana apropiata de avocatul Cismaru Dumitru, o donatie reprezentand un teren in suprafata de 703 mp si o constructie de 29 mp pe acelasi amplasament, situat in localitatea Baile Olanesti.
In realitate, pentru a evita mentionarea magistratului judecator Marinescu Eugenia-Carmen in contractul de cumparare a acestui imobil, inculpatii Marinescu luliu-Severus si Cismaru Dumitru au deteminat-o pe proprietara sa accepte incheierea unui act de donatie, in realitate intre parti fiind incheiat un contract tipic de vanzare-cumparare si fiind platit pretul de 55.000 lei.
2)Marinescu luliu-Severus a dobandit prin cumparare de la o alta persoana, un teren situat in localitatea Corbu, judetul Constanta in suprafata de 1250 mp. Exista indicii privind subevaluarea pretului achitat de inculpat, urmand a fi efectuate in continuare cercetari in cauza cu privire la aceasta tranzactie. Aceste doua achizitii nu sunt mentionate in declaratiile de avere intocmite si depuse in cursul anilor 2012 si 2013 de magistratul judecator Marinescu Eugenia-Carmen, potrivit art. 93 din Legea 303/2004.
3)Marinescu Eugenia-Carmen si Marinescu luliu-Severus au achizitionat un teren intravilan de 600 mp situat in municipiul Slatina, tranzactie consemnata in declaratia de avere a magistratului. Terenul in cauza a fost trecut de catre Consiliul Local Slatina din domeniul public in inventarul bunurilor ce apartin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotararea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26.07.2011.
In realitate aceste imobile, precum si cel situat in localitatea Corbu, judetul Constanta in suprafata de 1250 mp, au fost achizitionate din suma de 200.000 de euro pretinsa si primita de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate in scopul ascunderii sau al ascunderii si disimularii originii ilicite a acestor bunuri si ajutarea persoanelor care au savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la raspunderea penala.
Suspectei Marinescu Eugenia Carmen i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Prin incheierea penala nr. 48/21.03.2015 pronuntata in acelasi dosar, de catre judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Craiova, s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului MARINESCU IULIU-SEVERUS, sotul suspectei Marinescu Eugenia Carmen si CISMARU DUMITRU, avocat, pe o perioada de 30 de zile si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile fata de inculpatul Buca Ilie.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Dovada ca declansarea urmaririi penale impotriva judecatoarei Marinescu are legatura cu Bercea Mondial rezulta din urmatoarele aspecte. In rechizitoriul prin care Mircea Basescu a fost trimis in judecata se precizeaza urmatoarele: “La 31.08.2011, 22.09.2011, 05.12.2011, 20.12.2011, 17.01.2012, 31.01.2012, cererile de inlocuire a măsurii arestării preventive, formulate de (….) au fost admise de Tribunalul Olt. Toate recursurile formulate de Parchetul de pe langa Tribunalul Olt impotriva incheierilor pronunțate de Tribunalul Olt au fost admise de Curtea de Apel Craiova, astfel incat masura arestarii preventive luata fata de (….)
a fost menținuta”. Iar in comnunicatul DNA cu privire la declansarea urmaririi penale impotriva judecatoarei Marinescu se arata: “Dupa primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronuntarea incheierii din data de 22.09.2011, respectiv in intervalul 14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen si Marinescu luliu-Severus (sotul acesteia) au achizitionat trei suprafete de teren si o casa, două dintre aceste achizitii nefiind menționate in declaratiile de avere ale magistratului”.
Bercea Mondial, scos din arest preventiv fix in perioada negocierilor cu Mircea Basescu
Intr-un articol intitulat “CSM SI DNA, OBLIGATE SA CERCETEZE CUM S-A INCERCAT ELIBERAREA LUI BERCEA – Rechizitoriul lui Mircea Basescu constata ca in 2011, in mod repetat, s-a incercat eliberarea lui Bercea Mondial in mod nejustificat. Judecatoarele Carmen Marinescu, Liliana Oprea si Diana Cotoi de la Tribunalul Olt au admis sase cereri de eliberare, infirmate de Curtea de Apel Craiova. Eliberarea lui Bercea a fost dispusa in perioada cand rudele interlopului ar fi dat banii pentru Mircea Basescu”, Lumeajustitiei.ro a dezvaluit, in 17 iulie 2014, ca Bercea Mondial a fost pus in libertate de mai multe ori, de trei judecatoare de la Tribunalul Olt, fix in perioada in care se purtau negocieri intre familia acestuia, Marian Capatina si Mircea Basescu pentru scoaterea din arest a interlopului. Iar acest lucru reiese chiar din rechizitoriul prin care fratele lui Traian Basescu a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, pe motiv ca ar fi promis ca va interveni pe langa magistrati in vederea eliberarii lui Bercea Mondial.
Prezentam din nou articolul publicat de Lumeajustitiei.ro in 17 iulie 2014:
“Un detaliu extrem de interesant mentionat in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata Mircea Basescu si Marian Capatina arata ca in 2011, la Tribunalul Olt, s-a incercat eliberarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Este vorba despre mai multe cereri de inlocuire a masurii arestului preventiv formulate de Bercea, care au fost brusc admise de Tribunalul Olt, dupa ce anterior ale solicitari similare fusesera respinse de aceeasi instanta. Ceea ce s-a intamplat ridica mari semne de intrebare, iar Consiliul Superior al Magistraturii si Directia Nationala Anticoruptie au obligatia sa se sesizeze in acest caz si sa declanseze verificari, pentru a stabili cum sase cereri de eliberare din arest depuse de Bercea au fost admise, pentru ca ulterior ele sa fie infirmate de instanta superioara.
Potrivit informatiilor pe care le detinem, inlocuirea masurii arestului preventiv a fost dispusa, pe rand, de trei judecatoare de la Tribunalul Olt. O cerere a fost admisa de judecatoarea Liliana Oprea, una de judecatoarea Carmen Marinescu, iar alte patru de judecatoarea Diana Cotoi.
Astfel, procurorii DNA mentioneaza in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata Mircea Basescu si Marian Capatina ca, in perioada 26 aprilie 2011 – 23.08.2011, Bercea Mondial a formulat sapte cereri succesive de revocare sau inlocuire a masurii arestului preventiv, care insa au fost respinse de catre Tribunalul Olt. Lucrurile s-au schimbat insa brusc la sfarsitul lunii august 2011. Cererile depuse de Bercea Mondial prin care incerca sa scape de arestul preventiv au inceput sa fie brusc admise de aceeasi instanta. Mai exact, in 31 august 2011, 22 septembrie 2011, 5 decembrie 2011, 20 decembrie 2011, 17 ianuarie 2011 si 31 ianuarie 2012, Tribunalul Olt a admis solicitarile lui Bercea de inlocuire a arestului preventiv.
Iata ce se mentioneaza in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata Mircea Basescu si Marian Capatina:
“Prin rechizitoriul nr. (…) P/2011 al Parchetului de pe Curtea de Apel Craiova, in temeiul art. 264 din Cpp din 1968, a fost sesizat Tribunalul Olt cu judecarea cauzei referitoare la infractiunile retinute in sarcina lui Sandu Anghel. Dosarul a fost inregistrat sub numarul (…)/104/2011 la TRIBUNALUL OLT. In perioada 26.04.2011-23.08.2011, toate cele sapte cereri succesive, de revocare sau inlocuire a masurii arestarii preventive, formulate de Sandu Anghel, au fost respinse. La 31.08.2011, 22.09.2011, 05.12.2011, 20.12.2011, 17.01.2012, 31.01.2012, sase cereri de inlocuire a masurii arestarii preventive, formulate de Sandu Anghel au fost admise de Tribunalul Olt. Toate recursurile formulate de Parchetul de pe langă Tribunalul Olt impotriva incheierilor pronuntate de Tribunalul Olt au fost admise de CURTEA DE APEL CRAIOVA, astfel incat masura arestarii preventive luata fata de Sandu Anghel a fost mentinuta”.
Banii au fost dati in perioada in care s-a dispus eliberarea lui Bercea Mondial
Cele sase decizii privind eliberarea lui Bercea Mondial au fost dispuse in perioada in care se purtau tratative intre rudele interlopului, Marian Capatina si Mircea Basescu. Acest lucru reiese chiar din rechizitoriul prin care DNA l-a trimis in judecata pe fratele lui Traian Basescu. Mai mult, potrivit aceluiasi rechizitoriu, deciziile luate de judecatoarele Liliana Oprea, Carmen Marinescu si Diana Cotoi se suprapun cu perioada in care familia lui Bercea ar fi dat banii pentru eliberarea lui Sandu Anghel:
“Data exacta a celor doua momente in care (….) i-a remis sume de bani lui Capatina Marian Adrian nu poate fi stabilita, dar, din probele administrate, rezulta ca intervalul in care aceste evenimente au avut loc este cuprins intre 20.02.2011 (data luarii masurii arestarii preventive fata de (….) ) si 22.02.2012 (data pronuntarii hotararii de condamnare la instanta de fond)”.