Pe 29 iulie, Secretarul Apărării, Mark Esper, a anunțat noi schimbări de poziție ale trupelor americane care sunt staționate în Europa, modificări ce vor duce la peste 10.000 de soldați să se întoarcă în Statele Unite din bazele din Germania, urmate de o relocare a personalului militar în Polonia și Mons, Belgia. În timp ce mare parte a atenției din mass-media s-a concentrat pe redistribuirea forțelor din Europa înapoi în Statele Unite, SUA a luat o nouă decizie strategică care va duce la o prezență militară crescută în noua zonă de interes maxim pentru NATO: Marea Neagră, scrie www.truestoryproject.ro
În timpul conferinței sale de presă de la Pentagon, Esper a anunțat că o brigadă a Statelor Unite va fi trimisă în zona Mării Negre în ceea ce va fi prima desfășurare semnificativă de forțe militare americane în regiune. Marea Neagră a fost epicentrul ambițiilor revizioniste ale Rusiei încă din perioada războiului din 2008 cu Georgia și invazia din Ucraina în 2014 cu ocuparea Crimeei. Pentru a evidenția schimbările în poziția de apărare a SUA în Marea Neagră, Esper a descris demersul în următorii termeni strategici:
„Uitați-vă la ce facem. Ce facem este să mutăm forțele din Europa centrală – Germania, unde erau staționate de la Războiul Rece, de când ne-am deplasat acolo la începutul anilor ’80, iar acum ne mutăm – urmăm, în multe privințe, granița de est, unde se află cei mai noi aliați ai noștri. Așadar, în regiunea Mării Negre … Acesta este motivul pentru care este o structură strategică care îmbunătățește disuasiunea, consolidează aliații, îi asigură. “
Ce vor face în special Statele Unite pentru a îmbunătăți capacitățile noastre de descurajare în Marea Neagră? Esper a indicat că Pentagonul intenționează să desfășoare o brigadă Stryker în Marea Neagră odată ce forțele americane vor fi rotite înapoi în Statele Unite. Această mișcare va fi cea mai mare desfășurare a Armatei SUA în regiunea Mării Negre și va marca o nouă dezvoltare în postura de apărare a SUA de-a lungul flancului estic al NATO. După cum a menționat Esper în conferința de presă, aceste unități ne vor „oferi o prezență de durată pentru a spori disuasiunea”.
Până în prezent, prezența NATO în Marea Neagră a fost minimă, în ciuda invaziei rusești și a anexării Crimeei în 2014. A reacționat la evenimentele din Ucraina, dedicându-și cea mai mare parte a atenției și a resurselor limitate apărării Mării Baltice și nu a Mării Negre. În Marea Baltică, NATO a încercat să consolideze regiunea prin crearea și desfășurarea de grupuri de luptă îmbunătățite pentru prezența înaintată (EFP) în fiecare dintre statele membre baltice. Forțele de rotație britanice, canadiene și germane sunt principalele componente ale grupurilor de luptă EFP. Unitățile mai mici ca dimensiuni ale plutonului au fost trimise în România ca parte a prezenței minime înaintate (TFP), spre deosebire de miile de forțe NATO desfășurate acum în Marea Baltică.
continuarea pe www.truestoryproject.ro