Sunday, February 23, 2025
-9.8 C
Bucharest

Miscari la varful Administratiei SUA, importante pentru Romania

In administratia americana au loc schimbari importante la un an de la preluarea mandatului de presedinte de catre Donald J Trump.

Dupa acuzatii aduse de mass media americana privind subminarea politicii de personal a Departamentului de Stat in ultimul an, un gest rasunator s-a intamplat de curand : Brian Hoyt Yee, figura cheie in Departament, si-a dat demisia. El era Deputy Assistant Secretary of State for Europe and Eurasia.

Brian Hoyt Yee a transmis de-a lungul timpului numeroase mesaje in legatura cu situatia din Romania, mai ales in privinta campaniei anti-coruptie. Brian Hoyt Yee ar putea fi numit ambasador in Macedonia, o tara mica dar esentiala pentru echilibru strategic de forte si influenta in Balcani.

Jonathan Moor, fost sef al misiunii OSCE in Bosnia ar putea fi succesorul lui Brian Hoyt Yee la Departamentul de Stat.

Si la Departamentul Apararii s-a produs o miscare interesanta.

John Rood a depus juramantul ieri ca Subsecretar de Stat al Apararii pentru Politici de Aparare. In aceasta calitate el va coordona si relatia cu aliatii din NATO, inclusiv cu Romania.

John Rood a mai lucrat in Pentagon, National Security Council si CIA, apoi s-a consacrat ca Senior Vice President la Lockheed Martin si Raytheon, unele din cele mai puternice companii americane din domeniul productiei de armament.

Daca schimbarea de la Departamentul de Stat ar putea avea efecte interesante in viitorul apropiat in ceea ce priveste evaluarile concrete ale situatiei din Romania, cea de la Pentagon este un argument al consolidarii relatiei cu tara noastra.

Alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Armatei Romaniei, in urma unei decizii comune CSAT si Guvern, a determinat angajarea pentru prima oara in 27 de ani de la caderea comunismului in programe concrete de inzestrare militara.

Din bugetul Armatei, pe programe multianuale, vor fi achizitionate 7 sisteme moderne de rachete Patriot produse de Raytheon care sa asigure o aparare deplina a spatiului aerian romanesc atat de vulnerabil astazi.

Dar si productia in Romania a peste 200 de transportoare blindate produse de General Dynamics.

https://www.agerpres.ro/politica/2018/01/10/mihai-fifor-suntem-in-faza-finala-a-negocierii-cu-general-dynamics-privind-transportoarele-blindate–33774

Daca la acestea adaugam inca 36 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin, a caror mentenanta se va face la Aerostar Bacau, atunci dimensiunea parteneriatului strategic Romania-SUA trece la un nivel mult superior celui existent pina in prezent.

Toate aceste programe spectaculoase depasesc 6 miliarde de dolari in 10 ani.

https://www.raytheon.com/news/feature/aerostar_partnership.html

https://www.raytheon.com/capabilities/products/patriot-romania/

Armata chletuie bani din bugetul sau, in contextul unei degradari fara precedent a contextului de securitate european din cauza agresiunilor militare ale Rusiei in Georgia 2008 si Ucraina (2014 pina in prezent) si a anexarii ilegale a peninsulei Crimeea, ce apartine statului ucrainean.

Prin expunerea geografica si prin asezarea sa pe Flancul Estic al NATO, Romania este nevoita sa-si intareasca apararea, sa se inzestreze in al 12 lea ceas, dupa ce ani de zile rapoartele Ministerului Apararii Nationale au consemnat faptul ca “tehnica de inzestrare a Armatei Romane este depasita moral si fizic in proportie de peste 70%”, fapt ce reprezinta un pericol urias pentru capacitatea noastra de aparare nationala dar si pentru nivelul de contributie la apararea aliata, ca stat membru NATO.

 

Hot this week

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

Macron : Rusia e un uriaș pericol pentru Europa. Manipulează alegerile, cum e cazul României

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Topics

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Catastrofa PNRR în România : 87% din apeluri, neimplementate

Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află, vineri, la Bruxelles, pentru...

Musk pune drujba pe democrația SUA

Miliardarul Elon Musk a fluturat o drujbă și a...

Ce urmează după diagnosticul de cancer

Ce urmează după diagnosticul de cancer   În cazul unei boli...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img