Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, referitor la decizia CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, că există posibilitatea organizării unui referendum, poporul român fiind peste Curtea Constituţională şi că CCR nu poate obliga preşedintele să ia anumite decizii, scrie Mediafax.
”Este posibil şi un referendum, este posibil orice. Aşteptăm motivarea CCR.(…) Există cineva deasupra Curţii Constituţionale, iar acel cineva este poporul român. Oricând poporul român poate să decidă pentru că poporul exercită suveranitatea şi se poate găsi orice fel de mijloc constituţional şi legal prin care această decizie să nu genereze consecinţe.(…) CCR nu poate să oblige preşedintele să facă ceva în contextul atribuţiilor sale constituţionale. (…) Cu siguranţă vom fi alături de preşedintele României”, a susţinut Ludovic Orban.
Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Hai ! Hai ca se poate ! In ritmul asta, PNL-ul actual nu mai intra in parlament.
Daca presedintele Romaniei decide ca el este peste Constitutie si seful PNL ne spune ca Constitutia nu este obligatorie atunci foarte bine si noi cetatenii decidem la fel: legile in tara asta nu mai sunt obligatorii, de ce sa mai platim taxe, de ce sa respectam decizii de instante? Daca noi poporul suntem deasupra Constitutiei suntem deasupra tuturor legilor !
Orban, seful partidului care sustine pe Iohanis la prezidentiale si Iohanis (daca decide sa ignore decizia CCR) indeamnala nerespectarea legii, deci la disolutia statului. Ce zice UEul acum?
UE se bucură în tăcere. Le convine de minune. Nici că se putea să cadă mai bine pentru interesele UE în colonie! Încearcă să faci pe nebunul că nu mai vrei să plătești taxe și să vezi cum concasorul disoluției statului te fărâmă!
Bietul idiot!
Oricat de impartial ai vrea sa fii, nu poti sa nu constati ca cei din opozitie, PNL si USR parca sunt facuti de o mama : diabolici dar si, iertata sa-mi fie afirmatia, prosti. Aidoma propagandistilor si naucilor care tot ies aiurea in strada si care au ajuns sa ceara ignorarea deciziei C.C. Pentru toti acestia cel mai de pret sunt abuzurile, catusele si puscaria.
Era sub influienta somnicului sau ceva gaze?! Asta habar nu are ca poporul e obligat sa respecte Constitutia si Constitutia e cartea legala intrun stat!? Incredibil ce “matrafoxat” numai bun de manipulare prin sloganuri! Sper ca nu vor pune creietul pe tapetul metabolism nciunii orbaniste tinerii si chiar avansatii!
Votul a 10 mil la Referendumul din 2003 nu poate fi anulat de votul a 6 politruci infiltrati intr-o institutie dealtfel respectabila. daca vrei sa modifici Constitutia si sa introduci Republica Parlamentara faci referendum, nu cu 6 voturi se modifica Constitutia. Orban are dreptate, decizia e nelegitima.
sa mori tu ?!
Dan T, tu chiar esti dobitoc, amice! Tu nu spui altceva decit ca CCR trebuie desfiintata (orice decizie ar da, precis se va gasi un tembel sau 100.000 care sa spuna ca e nelegitima), TOATE legile trebuie abrogate (pentru oricare dintre ele se va gasi un tembel sau 100.000 care sa spuna ca e nelegitima) si va ramine ca lege unica LEGEA PARULUI, A PUMNULUI SAU AKM-ului.
Zi sa mori tu ca mai si gindesti, citeodata, macar cind dormi!
Am alta fraza asemanatoare:
Legile nu sunt obligatorii, poporul este mai presus de lege.
Sunt propozitii utopice care nu se pot combate.
Tara e plina de persoane vulnerabile datorita justitiei si persimitivitatii implicarii altor servicii externe (cititorul sa traga concluziile).
Viitoarea campanie va trebui axata pe aceste teme, justitie, conflictul guvern presedintie, autoritatea presedintelui si a primului ministru asemanatoare a celor din Germania.
Ccr ul a fost instituit de comuniștii care l au împușcat pe Ceaușescu tocmai pentru a si asigura in continuare controlul României… inclusiv legea lustrației a fost declarată neconstituțională…
PNL-ul se sinucide SINGUR 🙂 , Stiu, pe papagalul de orban nu l-au pus ei, dar de ce il accepta/suporta? Cu asemenea PRES, PNL nu mai are nevoie de dusmani! Si nu numai “presul”. Daca te uiti ce purtatori de cuvint a avul PNL in ultimii citiva ani (numai petarde una si una, comici vestiti ai ecranului), vria lor nu mai trebuie sa mire pe nimeni!
Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între MJ și Președintele României.
Curtea cu majoritatea de voturi a statuat:
1. existența unui conflict juridic de natură constituțională între MJ și Președintele României.
2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului șef DNA, doamna Laura Codruța Kovesi.
Atribuțiile Curții Constituționale/ Soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice.
Soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice este reglementată de dispozițiile art. 146 lit. e) din Constituție și de art. 34-36 din legea nr. 47/1992.
Dacă citim art. de lege mai sus menționate constatăm că judecătorii CCR nu pot să-și depășească competențele. Judecătorii CCR nu pot solicita imperativ dl Președinte emiterea unui decret de revocare a Procurorului șef DNA, doamna Laura Codruța Kovesi.
Atenție!!
Curtea a stabilit că art. 94 lit. c) din Constituție este un text cu caracter general, de principiu, în sensul că Președintele României numește în funcții publice, în condițiile legii [a se vedea Decizia nr. 285/2014], aplicându-se, deopotrivă si în ipoteza revocării/eliberării din funcție.
Întrebare: art. 94 lit. c) din Constituție este un text cu caracter general???
În schimb, art. 132 alin. (1) din Constituție este un text cu caracter special, care stabilește o putere de decizie a ministrului justiției asupra activității desfășurate de procurori și indică faptul că în această procedură ministrul are un rol central [a se vedea Decizia nr.45/2018], aspect care se reflectă și asupra carierei procurorilor.
Întrebare: art. 132 alin. (1) din Constituție este un text cu caracter special?
Judecătorii CCR au împărțit art. de lege din Constituție în 2 categorii: general și special.
Art. 94 / Președintele României îndeplinește și următoarele atribuții:
a) conferă decorații și titluri de onoare;
b) acordă gradele de mareșal, în general și de amiral;
c) numește în funcții publice, în condițiile prevăzute de lege;
d) acordă grațierea individuală.
Art. 132/ Statutul procurorilor
(1) Procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției.
CSM este garantul independenței justiției.
CSM este alcătuit din 19 membrii, din care:
a) 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și validați de Senat; aceștia fac parte din două secții, una pentru judecători și una pentru procurori; prima secție este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;
b) 2 reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputație profesională și morală, aleși de Senat; aceștia participă numai la lucrările în plen;
c) ministrul justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Președintele CSM este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre magistrații prevăzuți la alineatul (2) litera a).
Durata mandatului membrilor CSM este de 6 ani.
Hotărârile CSM se iau prin vot secret.
Președintele României prezidează lucrările CSM la care participă.
Atenție!! Președintele României pezidează nu Min. Justiției.
Hotărârile CSM sunt definitive și irevocabile, cu excepția celor prevăzute la art. 134 alin. (2).
Președintele României nu încalcă Constituția României dacă refuză să aplice decizia CCR cu o singură condiție: să invoce art. 2 lit. (1) din Constituție.
“Suveranitatea națională aparține poporului român , care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum”.
Atenție!! Referendum / Președintele României consultă poporul român!
Dacă poporul român decide că MJ nu este singurul actor activ în procedura de numire/revocare a procurorilor atunci CCR trebuie să valideze Referendumul.
Concluzie: Referendumul anulează efectele deciziei CCR din 30/05/2018 ( și mă refer la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între MJ și Președintele României).
Ovina, nu poti face referendum pe orice tema vrea muschil tau sau al bolovanului de la Cotroceni. Papagale, citeste tot, daca vrei sa ne convingi. Daca alegi doar ce-ti convine, se cheama ca minti ca porcul prin omisiune. Hai mars1
Mirciulică are perfectă dreptate. Nu suntem stat de drept cu instituții funcționale. Ambasada, SRI și SIE, președintele și DNA sunt cele trei centre de putere care execută ordinele în colonia România.
Dobitocii astia ca orban, care baga vrajeala cu ” poporul uber alles” isi dau singuri cu stingul in dreptul. la modul absolut caraghios. Dovada e o demonstratie elementara!
Va sa zica, sa facem referendum, sa intrebam poporul, ca el are intotdeauna dreptate! – zice orban
Pai bai orbane, bai bolovane, am avut alegeri acum un an si ceva, si am intrebat poporul cine vrea sa-l conduca. Stii ce-a zis poporul, fraiere? PSD + ALDE!
Atunci nu ti-a convenit, si ne-ai zis ca poporul nu stie ce spune!
Pai hotaraste-te, talimbule, cind e bun poporul, si cind e rau? Cind stie si cind nu stie? Dupa ce criteriu?
Stiu, daca va convine voua ce zice, e bun! Altfel e imbrobodit. Du-te, ba, si te imbata, macar sa ai o scuza pentru ce spui!
Escrocule ; nimeni nu poate sa te oblige sa fii bou, dar esti ! ASA COMENTEZI TU CONSTITUTIA ROMANIEI ? CA NIMENI NU TE POATE OBLIGA S-O RESPECTI ? TU ESTI OM POLITIC ? TU AI DEPUS JURAMANTUL IN PARLAMENT ? „Jur credință patriei mele România;
Jur să respect Constituția și legile țării;
Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea,
independența, unitatea și integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor;
Așa să mă ajute Dumnezeu