Raed Arafat a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre planurile autorităților în privința sărbătorilor pascale. Șeful DSU a declarat că în momentul de față autoritățile nu intenționează o măsură care i-ar împiedica pe români să participe la slujba de Înviere,, însă vor avea loc discuții aplicate.
“Cred că toată lumea a auzit ce a zis și președintele, și știu că și premierul a zis, că intenția este ca de Paște lumea să meargă la Înviere și să nu fie restricții în acest sens. Dar, concluzii nu sunt trase exact, cum va fi, ce va fi, pentru că urmează discuții și întâlniri între toți reprezentanții cultelor și bineînțeles la nivel guvernamental va fi primul-ministru, voi participa și eu.
Concluziile vor fi trase după aceste discuții și, cu siguranță, le va anunța domnul prim-ministru. În acest mod se va lucra în următoarele două zile. Sunt convins că se va clarifica situația, iar cei care încearcă să pornească în oameni ideea că nu li se va permite, nu va fi posibil și încep de acum, când mai este o lună, cu astfel de știri false în final trebuie lăsați la o parte și așteptate comunicările oficiale care ies din partea autorităților”, a spus Raed Arafat, în emisiunea “Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor.
Președintele Klaus Iohannis spune că își dorește ca pandemia de Covid să fie gestionată astfel încât, în perioada sărbătorilor pascale, românii să poată merge la biserciă, dar să se poată întâlni și cu familia.
”Anul acesta sărbătorile sunt la o distanță mare (Paștele catolic față de cel ortodox – n.r.). Acum în 4 aprilie vor sărbătorii catolicii, reformații, iar la începutul lunii mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserica, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia fără să avem petreceri cu multe persoane”, afirmă, miercuri, Klaus Iohannis.
El spune că participarea la slujbele de Paște și petrecerea sărbătorilor în cadru familiar sunt posibile.
”Nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică. Sunt sfintele sărbători de Paște, oamenii vor să meargă la biserica și trebuie să găsim calea ca să poată merge la biserică”, conchide Iohannis.
“Vreau să subliniez și să transmit un mesaj legat de ce ne spun colegii noștri și observăm pe teren: multă lume vine într-o stare destul de gravă de acasă la spital. Deci, comparativ cu situația de acum câteva luni, este că mai multe persoane se testează, știu că sunt pozitive, rămân acasă. Astăzi ni s-a atras atenția că sunt unii care poate să testează cu teste antigen, nu le fac bine, ies negative, cred că sunt negativi, dar ei sunt cu simptome respiratorii și ajung la spital tardiv și, în final, se dovedește că sunt pozitivi.
Populația trebuie să fie foarte atentă la acest lucru. Revenim la aspectele care sunt foarte importante: să nu asculte recomandări sau afirmații care nu sunt bazate științific, care nu vin din partea unor autorități abilitate și din partea unor medici care se ocupă direct de aceste cazuri. Astăzi am văzut colegi de la Oradea care au spus au avut unii pacienți care au spus nu vor să se trateze cu oxigen. Aceste situații pun viața oamenilor în pericol. Trebuie să avem foarte mare grijă de unde ne luăm informația”, a spus Raed Arafat, la Punctul de întâlnire.