Intre un referendum care a provocat o imensa frustrare populara prin neaplicarea votului si alegerile parlamentare din 9 Decembrie, o institutie esentiala are o imensa responsabilitate : Ministerul Administratiei si Internelor. Scandalul listelor electorale a provocat, sub mandatul lui Ioan Rus, puternice acuzatii la adresa MAI.
Ancheta procurorilor e inca in curs, desi sunt multe elemente care ne duc spre concluzia unei instrumentari politice partizane. Pe ce liste votam peste 2 luni? Cita incredere are populatia in MAI, cel care gestioneaza chestiunea listelor? Cine va pune capat legaturii periculoase dintre coruptie si comanda politica in politie si alte zone ale MAI?
Pe de alta parte,
Ce s-a intamplat in ultimele 3 luni in Romania are drept consecinta nasterea si cresterea unui sentiment pe personal il consider foarte periculos. Acela al detestarii unor lideri europeni si chiar a tarilor pe care acestia le reprezinta. Barroso, Merkel, Redding, Gordon. Toti reprezinta importante centre de putere din afara Romaniei care s-au implicat pe fata in favoarea lui Traian Basescu si pentru invalidarea referendumului de la 29 iulie.
Nu sunt deloc putini cei care spun ca de-a lungul istoriei moderne a Romaniei, multe decizii externe au dus tara noastra la dezastru. Si asta stimuleaza genul de scenarita larg raspindita ca noi suntem un soi de colonie pe care se fac diverse experimente politice, economice si sociale. Personal nu agreez genul acesta de abordari, dar nu pot sa ma fac, in calitate de jurnalist, ca nu le vad. Problema Romaniei este in principal interna, dar nici centrele de putere din afara nu par chiar atit de impartiale pe cit ar trebui.