O intalnire de grad zero a avut loc miercuri dimineata la Washington : presedintele SUA Donald Trump l-a primit pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
In campania prezidentiala din 2016, Donald Trump a starnit ingrijorari serioase in lumea occidentala si valuri de satisfactie la Moscova prin afirmatii privind faptul ca NATO ar fi o alianta invechita, ca aliatii SUA ar trebui sa plateasca orice interventie militara americana in caz de nevoie. Aceste declaratii extrem de ciudate au fost puse de specialisti pe seama unei relatii netransparente si tulburi intre echipa lui Trump si cercuri din Rusia.
Intalnirea Trump-Stoltenberg de la Casa Alba, cu discutii la nivel strategic e cu atat mai importanta cu cat in urma cu o luna, Secretarul General NATO fusese la Washington pentru discutii la Pentagon, fara a fi primit de presedintele SUA, fapt extrem de neuzual la acest nivel.
Presedintele Trump a facut declaratia zilei: “NATO is no longer obsolete” (NATO nu mai este invechita).
El a elogiat activitatea aliantei si solidaritatea membrilor sai in fata amenintarilor Rusiei.
Opinia radical diferita a lui Trump fata de campania electorala as pune-o pe seama responsabilitatilor diferite ca presedinte fata de cele de candidat. Dar si pe faptul ca Rusia dovedeste un comportament complice in Siria, unde sute de mii de oameni nevinovati sunt macelariti de ani buni de regimul criminal Assad, sustinut de Rusia. Intoarcerea cu 180 de grade a lui Trump este de bun augur, linisteste capitalele europene aliate si readuce echilibrul si predictibilitatea in domeniul strategic, atat militar cat si politic.
Presedintele SUA s-a convins probabil ca cea mai puternica alianta politico-militara din istorie – NATO, infiintata la Washington in 1949 – este singura varianta pentru a avea aliati puternici si influenti pentru a face fata marilor provocari pe plan european si mondial.
Trump a declarat ca presedintele Siriei Bashar al Assad (aliatul Moscovei) este “un macelar”, care a ucis copii nevinovati cu arme chimice.
Intalnirea si declaratiile de la Casa Alba sunt cu atat mai importante cu cat si Secretarul de stat Rex Tillerson a fost primit azi la Moscova de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov dar si de presedintele rus Vladimir Putin. Discutiile au fost relativ tensionate pe fondul atacului cu arme chimice savarsit de guvernul pro-rus al Siriei, dar a a masurilor de retaliere cu rachete Tomahawk lansate de SUA impotriva bazei aeriene ruso-siriene de unde avioanele Sukhoi au decolat pentru a lansa atacul cu arme chimice in care au murit 100 de civili, din care 30 de copii.
Secretarul General al NATO a mentionat de 2 ori Romania in raspunsurile sale din conferinta de presa comuna cu presedintele SUA.
Prima mentionare a Romaniei a fost privind prioritatea intaririi Flancului Estic al NATO pentru a decuraja orice agresiune, in special cele repetate ce vin dinspre Rusia.
A doua mentionare a fost in privinta bugetului apararii : “Romania a decis sa-si mareasca bugetul apararii la 2% din PIB. Alti aliati vor face si ei asta”, a declarat Stoltenberg.
Secretarul General NATO a laudat de multe ori Romania in ultimele luni pentru decizia de a aloca 2% din PIB pentru aparare. Acest efort a fost sustinut insistent de presedintele Klaus Iohannis si pus in aplicare, dupa corectarea bugetului pe 2017, de actualul guvern.