Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către guvernul României a unui pachet de servicii de modernizare de avioane F-16, suport logistic şi echipamente conexe, pentru un cost estimat de 175,4 milioane de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (Defence Security Cooperation Agency, DSCA).

Comunicatul precizează că DSCA a emis la 3 noiembrie notificarea necesară către Congres cu privire la această posibilă vânzare.

Potrivit DSCA, Guvernul României a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, împreună cu suport logistic adiţional.

În modernizarea aparatelor de zbor sunt incluse opt sisteme GPS LN-260, 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS, sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF), radiouri ARC-210, aplicaţii criptografice KIV-78, alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS), instruire de personal, piese de schimb şi reparaţii, publicaţii şi documentaţie tehnică, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, alte elemente de logistică şi suport.

Costul total estimat este de 175,4 milioane de dolari.

Această vânzare propusă va veni în sprijinul obiectivelor de politică externă şi securitate naţională ale SUA, prin contribuţia la creşterea securităţii unui aliat din NATO în dezvoltarea şi menţinerea unei capabilităţi puternice de autoapărare, va consolida obiectivele de securitate naţională ale Statelor Unite în regiune, va creşte capabilitatea României de a face faţă unor ameninţări actuale şi viitoare prin modernizarea avioanelor sale pentru a corespunde cerinţelor de sisteme de comunicaţii criptate utilizate de forţele NATO, mai menţionează comunicatul.

Această capacitate de comunicaţii sigure va ajuta România în ce priveşte apărarea teritoriului său şi a personalului militar american staţionat acolo, arată textul citat.

Conform acestuia, România a demonstrat un angajament financiar semnificativ de a-şi moderniza armata, care îi va creşte şi mai mult interoperabilitatea cu NATO, iar România nu va avea nicio dificultate în a integra aceste capacităţi în forţele sale armate.

Vânzarea propusă a acestui echipament şi suport nu va modifica balanţa militară în regiune, adaugă comunicatul.

Contractorul principal va fi compania Lockheed Martin Aeronautics din Fort Worth, Texas.

Nu sunt cunoscute acorduri de offset propuse în legătură cu această vânzare potenţială, se mai spune în comunicatul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii, scrie Agerpres.

3 COMMENTS

  1. Cu banii inainte, ca …. de obicei? Care e vestea buna, ca avem de dat (inca) 175 milioane pentru niste fiare care nu se pot ridica de la sol de Ziua Nationala, fiind usor racoare? Cind pentru alocatii n-avem bani, pentru pensii tot asa, pentru masti nici atit? Omul mai conteaza in Romania, in afara de ziua votului?
    Si nici atunci, ca apar niste baieti cu rucsacii plini, ca sa iasa cine trebuie, iar “justitia” romana gaseste ca asta e chiar firesc
    Si-atunci, de ce dracu’ mai votam, daca vine tovarasul ambasador si ne atrage atentia CINE NU TREBUIE SA IASA? Sa ne trimita el, in plic, cine si cite voturi ar trebui sa primeasca, si sa nu mai facem alegeri. Iar de banii astfel economisiti, sa cumparam arcuri, sageti si tomahawkuri. Bineinteles, doar de unde trebuie!

  2. Apropo de alegeri usa, aproape 6 milioane de cetateni americani au votat din ditamai america?, sau, doar atatea voturi au fost numarate? Insramna ca palma de pamant romanesc are de 3-4 ori mai multi cetateni decat usa!
    In legatura cu vestea asta pe care o difuzeaza ca fiind buna. Eu nu o vad buna sau urgent necesara! Sunt alte prioritati care trebuiesc urgentate, apar zilnic si nimeni nu are ochi sa vada si urechi sa auda!

Leave a Reply