Potrivit site-ului Lumea Justitiei, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania a acordat un interviu publicatiei CluJust despre conflictul DNA-Guvern si afirmatiile Curtii Constitutionale potrivit carora DNA a incalcat grav Constitutia Romaniei. 

Iata declaratiile judecatoarei Dana Girbovan:

Fireste ca am citit-o (n.r. – Decizia CCR), am citit-o cu atentie, am citit si opinia separata, am citit, marturisesc ca nu tot, din opiniile exprimate in spatiul public, ca a fost o avalansa. Eu consider ca Decizia CCR este una corecta. Este important ca si noi ca autoritate judecatoreasca – spun autoritate judecatoreasca pentru ca spre deosebire de puterea judecatoreasca include si procurorii – trebuie sa invatam ca avem niste limite si suntem opbligati, la fel ca celelalte puteri si celelalte autoritati sa le respectam. Este rolul CCR ca atunci cand se intampla derapaje sa vina si sa aduca lucrurile la normalitate. Ar trebui sa privim lucrurile acestea cu mai mare deschidere si nu cu atata incrancenare, nu cu un spirit de acesta cumva catastrofic pentru ca a dat aceasta decizie Curtea Constitutionala. Nu, este firesc ca in acest echilibru dintre puteri sa apara derapaje de o parte de si de alta, important este sa ni le asumam, sa le verificam inca o data, sa ne dam seama unde a fost greseala, si sa nu o mai repetam. Este de altfel ceea ce spune si Curtea.

Revenind la intrebarea dumneavoastra, da, pot fi anchetati in continuare ministri, chiar legat de un proces legislativ. Ceea ce spune Curtea, este adevarat intr-un limbaj tehnic si destul de stufos, este ca ministrii nu pot fi anchetati pentru procesul legislativ in sine, ceea ce implica de la initierea unui act normativ pana la finalizarea lui, publicarea in Monitorul Oficial. Niciun fel de infractiune nu este legata de acest proces legislativ in sine. Spre exemplu, daca se da mita sau se face trafic de influenta pentru ca fie un parlamentar, fie un ministru sa initieze un astfel de proiect, atunci aceasta infractiune, aceasta fapta este exterioara procesului legislativ, nu are nicio legatura cu un proces legislativ firesc, si in continuare va putea fi anchetata de procurori pe infractiuni de coruptie, dare, luare de mita, trafic de influenta. Dar procesul legislativ in sine nu poate fi niciodata infractiune, si acest lucru il spune CCR(…)

Lucrurile trebuie vazute in ratiunea lor, in spiritul Constitutiei, si acceptat faptul ca si DNA, si instantele de judecata pot fi tentate si uneori chiar isi depasesc competentele. Si este rolul Curtii Constitutionale intr-un stat de drept functional sa vina si sa spuna ‘ai depasit linia, treci inapoi in competentele pe care ti le de Constitutia’. Nu vorbim neaparat de demisii, dar este nevoie de o analiza la nivelul CSM, pentru ca nu este o solutie sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic si sa spui ca este o chestiune minora. Este o analiza fireasca pe care fiecare institutie care greseste trebuie sa si-o faca, fiecare institutie si persoana”.

7 COMMENTS

  1. O observatie: Nu exista sef al judecatorilor. Judecatorii se supun numai legii. CSM se ocupa de cariera, iar sefii de instante se ocupa de partea administrativa, dar judecatorii nu se supun niciunei institutii in mod ierarhic. 🙂

  2. Da doar ca un lider de asociatie profesionala(sindicat) nu are aceasta menire,sa se ocupe cu elaborarea de solutii in cadrul unor conflicte dintre institutii,sa dea verdicte de pe margine.Ne-am lamurit ce simpatii politice are domnia sa nu trebuie sa ni le reaminteasca de fiecare data,nu stiu daca statutul dansei ii permite sa o faca public.Toata lumea isi da cu parerea despre constitutionalitate tragand de Constitutie astfel incat sa-si aduca in avantaj tabara favorita dar niciodata dansii nu se uita si pe fondul problemei,nu comenteaza ce implicatii in viata reala ar fi avut acea Ordonanta si alte proiecte care se pregatesc in comisii,deocamdata le-au bagat la sertar pana trece iuresul.Despre asta nimic din partea acestei voci autorizate aceasta doamna “sefa a judecatorilor”.

  3. DNA este dovada ca Romania este impotenta in a avea un singur Parchet si o justitie cu aceiasi masura pt toti si toate faptele. Este instrumentul pt care se lupta UE cu noi sa ramanem in MCV si sa facem ciocu mic.

    iar pe partea cealalta, Antena3.ro:
    “”Grațierea nu este soluția-miracol care să rezolve în prezent și pe viitor problema supraaglomerării în penitenciare”, a afirmat ministrul Justiției, Tudorel Toader.”

  4. Nu e sefa judecatorilor. E presedinte a unei asociatii a unor judecatori. Si e judecator de drept civil.

    Garbovan ar trebui intrebata despre Codul Muncii, despre disponibilizari si litigii la companiile de stat sau legea pe care o face Olguta, pentru ca asta e domeniul ei.

    Cand a fost ultima oara cand doamna a judecat un ministru sau un politician ? Daca a judecat vreodata.

  5. domnule radu tudor, nu veti castiga cu toata actiunea voastra de lobby pe la trump si pe la bruxelles. suntem noi sau voi, voi aveti varsta medie 60+ si sunteti pe cale de disparitie. infractorul voiculescu, seful tau va sta in puscarie si dragnea il va urma.

  6. Madam Curte CCR trebuia sa spuna daca este constitutional sau nu, nu sa aduca probe pentru incriminare!Daca DNA-ul a facut ceva neconstitutional, atunci acelasi lucru l-a facut si Madam CCR a domnului Dorneanu PSD&sapte pitici! Capisci, tante lider de sindicat cu inclinatii spre stanga!

Leave a Reply