Şeful faimosului serviciu secret britanic MI6 face dezvăluiri despre starea lui Putin şi a Rusiei.
Richard Moore, şeful Serviciului Secret de Informații al Regatului Unit MI6 a declarat că președintele rus Vladimir Putin este sub presiune, deoarece apar fisuri în cercul său interior, iar forțele sale au puține șanse să-și recapete avânt în Ucraina, scrie Wall Street Journal.
Într-un discurs public rar, Richard Moore, care conduce agenția de spionaj cunoscută sub numele de MI6, a declarat că oferta de clemență a lui Putin lui Evgheni Prigojin după marșul liderului mercenar asupra Moscovei a fost „umilitoare” pentru liderul rus. Prigojin pare să fie încă în libertate și există „fracturi profunde” în cercul de elită din jurul lui Putin, a spus Moore. Operațiunile lui Wagner în Africa par să funcționeze încă, dar grupul nu mai este activ în Ucraina, a spus el.
Șeful serviciilor secrete britanice a spus că a rămas încrezător că Ucraina poate câștiga un avantaj, deoarece „se pare că există puține perspective ca forțele ruse să-și recapete avânt”.
În ultima lună, Ucraina a recuperat mai mult teritoriu decât a capturat Rusia în ultimul an, a spus Moore, îndemnând aliații occidentali să înarmeze Ucraina atât timp cât este nevoie.
Contraofensiva Ucrainei progresează lent în încercarea de a menține pierderile la un nivel scăzut, a spus el.
Moore, la care se face referire la fel ca predecesorii săi cu „C” inițial și conduce MI6 din 2020, a făcut un apel public către ruși să spioneze Kremlinul pentru a evita să fie pe „partea greșită a istoriei”.
„Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să se unească cu noi”, a spus el. „Ușa noastră este mereu deschisă.”
Șeful MI6 a criticat țările care susțin Rusia. El a remarcat Iranul pentru că a vândut arme Rusiei pentru bani. A nominalizat și dictaturile africane care plătesc mercenarii ruși. El a întrebat dacă se poate avea încredere în mercenari.
„Dacă mercenarii ruși îl pot trăda pe Putin, pe cine altcineva ar putea să-l trădeze?” spuse Moore. „Dacă avansează spre Moscova, cu ce alte capitale ar putea amenința?”
China rămâne principala prioritate pentru MI6, iar agenția dedică mai multe resurse acestei țări decât oriunde altundeva, a spus Moore. În special, agenția de spionaj este îngrijorată de capacitatea Chinei de a colecta cantități mari de date de pe tot globul pentru a construi instrumente foarte avansate de învățare automată și inteligență artificială.
„China beneficiază de o mare anvergură”, a spus el, adăugând că, de exemplu, a forțat țările să predea date de sănătate în schimbul accesării vaccinurilor anti-COVID-19 produse din China.
Legăturile diplomatice ale Chinei cu Moscova rămân ferme, a spus Moore, dar relația devine din ce în ce mai neregulată, guvernul rus fiind mai supus Beijingului pe măsură ce războiul progresează.
Motivul din spatele deciziei lui Putin de a încheia un acord cu Prigojin pentru a-i permite să fugă cu viața în Belarus a fost unul „chiar și șeful MI6 îl consideră puțin greu de interpretat”, a spus Moore. Acea înțelegere cu Prighozin este încă valabilă, a spus el. Stăpânirea lui Putin asupra puterii rămâne și nu pare să existe nicio amenințare pentru aceasta, dar „trebuie să realizeze că ceva este destul de putrezit” în sistemul rus, a spus el.
Moore a spus că agențiile de spionaj nu vor fi înlocuite de inteligența artificială, argumentând că oamenii pot încă să modeleze și să acceseze informații într-un mod în care tehnologia nu poate. În special, spionii pot „influența deciziile în interiorul unui guvern sau grup terorist”, a spus el. „Va exista întotdeauna o legătură extraordinară care îi va permite unui om să aibă încredere în altul”, a spus el. Rolul MI6 în viitor va fi să încerce să descopere oameni care doresc să folosească AI în mod iresponsabil.
Decizia lui „C” de a ține un discurs public și de a răspunde întrebărilor reporterilor este o nouă dezvoltare în sine. Până în 1992, guvernul Regatului Unit nu a recunoscut în mod oficial existența MI6, iar declarațiile publice ale șefilor săi au fost reduse la minimum.
Acum MI6, recunoscând că dorește să recruteze un grup mai divers și mai tânăr de agenți, încearcă să-și construiască un profil mai public.
Marea Britanie, împreună cu SUA, a fost, de asemenea, vocală în perioada premergătoare invaziei Ucrainei de către Rusia cu privire la amenințarea pe care o prezenta Putin și la probabilitatea unui război.
„Nu cred că aveți nevoie de toate resursele din cadrul MI6 pentru a concluziona că există fracturi profunde în elita Rusiei din jurul lui Putin”, a spus Moore.