Consiliul Concurenţei a publicat pe pagina sa de internet, pentru prima dată, lista neagră a firmelor care au fost implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice, printre numele cele mai cunoscute fiind Siveco, Energobit, Electrica sau Electromagnetica.

Lista conţine un număr de 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

Cel mai recent caz, încheiat anul trecut, a fost cel în care Siveco România şi Intrarom au fost sancţionate pentru încălcarea Tratatului de aderare la UE prin practici concertate de împărţire a pieţei în cazul unei licitaţii organizate de APIA.

Alte companii mari de pe lista neagră sunt Electromagnetica, Energobit, Electrica, Condmag, Cis-Gaz, Armax sau Vesta Investment.

Instituţia de concurenţă a decis să publice această listă pentru a veni în sprijinul autorităţilor care fac evaluarea, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au anunţat, tot miercuri, că au elaborat un document, “Opinie comună”, care clarifică modalităţile prin care o companie care a fost sancţionată pentru participarea la o înţelegere de tip cartel vizând trucarea de licitaţii poate fi reabilitată dacă se află în situaţia de a fi exclusă de la o procedură de atribuire.

Astfel, compania poate prezenta autorităţii contractante decizii emise de Consiliul Concurenţei în ultimii trei ani care dovedesc că a colaborat cu instituţia prin aplicarea la politica de clemenţă şi/sau recunoaştere a faptei anticoncurenţiale, precum şi dovezi privind elaborarea şi implementarea unui program de conformare cu legislaţia din domeniul concurenţei, în concordanţă cu Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă.

În acelaşi timp, autorităţile contractante au libertatea de a evalua de la caz la caz măsurile luate de operatorii economici şi dovezile prezentate de aceştia, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. “Instituţia de concurenţă a decis să publice această listă pentru a veni în sprijinul autorităţilor …”
    Greu de nascocit o stupiditate mai mare, “institutia” putea ajuta “autoritatile” trimitindu-le, pur si simplu, o adresa de instiintare. Iesirea in spatiul public cu o asemenea lista nu vrea decit sa subrezeasca respectivele firme, in vederea achizitionarii lor la un pret minimal, practic de pomana, sau eliminarea lor din piata pentru a face loc unor firme straine care abia asteapta sa ocupe locul cald. E limpede pentru toata lumea ca s-a deschis sezonul de vinatoare. Vezi si instrainarea actiunilor statului roman la Compania de Gaz a Republicii Moldova, care i-a provocat o bucurie ciudata analistului militar, acum si economic, si politic, si social, si ce mai vrea muschii lui, Radu Tudor. E drept, si Ceausescu se pricepea la orice!!!

Leave a Reply