Un gest foarte riscant, care demonstreaza ca actualul presedinte american se teme serios de ancheta privind legaturile sale netransparente si nedeclarate cu Rusia si Putin. Extrem de complicat viitorul politic al lui Trump !
Președintele american, Donald Trump, l-a demis marți pe directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, o decizie surpriză care a provocat o undă de șoc la Washington, transmite AFP, care amintește că FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia.
“FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar” a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă și citat de DPA.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a arătat, potrivit EFE, că președintele Donald Trump a acționat în baza “recomandărilor clare” ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, și ministrului Justiției, Jeff Sessions” și a subliniat că va începe “imediat” căutarea unui nou director al FBI.
Chiar Trump i-a trimis marți o scrisoare lui Comey, difuzată de presa americană, în care îl informează asupra demiterii “cu efect imediat”.
“Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul”, arată Trump, citat de AFP.
“Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii”, mai arată Trump în scrisoarea către Comey, conform Reuters.
Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.
El și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton, conform Reuters.
‘A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal’, a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că ‘a fost alegere dificilă’, pentru care nu a avut o altă variantă.
Senatorii l-au întrebat pe Comey de ce a decis să dezvăluie public investigația privind-o pe Hillary Clinton, nu însă și pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ale unor apropiați ai acestuia cu agenți ruși. Comey a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că a făcut alegerea corectă: ‘Mi se face ușor greață să mă gândesc că noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu aș schimba acea decizie’, a comentat el.
Hillary Clinton a declarat marți că i-a fost deturnată candidatura de scrisoarea prin care James Comey anunța Congresul despre noua ancheta cu privire la folosirea unui server privat pe când conducea Departamentul de Stat, și de publicarea de către Wikileaks a e-mailurilor șefului său de campanie John Podesta, puse la dispoziție, se pare, de hackeri ruși.
La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunța că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat.
Șeful FBI a declarat atunci că s-a simțit obligat să facă publică respectiva informație.
Procurorul general (ministrul justiției) de atunci, Loretta Lynch, considera însă inadecvată dezvăluirea anchetei în curs, cu posibile implicații pentru unul din cei doi candidați prezidențiali, cu mai puțin de două săptămâni înaintea scrutinului de pe 8 noiembrie.
Lynch i-a spus lui Comey să urmeze practica uzuală de a evita acțiunile care ar putea influența rezultatul alegerilor.
După o investigație de aproape un an, la recomandarea anchetatorilor, Departamentul Justiției a decis în luna iulie să închidă dosarul privitor la e-mailurile controversate ale candidatei democrate. James Comey i-a reproșat totuși atunci fostei șefe a diplomației că, prin utilizarea adresei de e-mail și a serverului private, a procedat “extrem de neglijent”, scrie Agerpres.
PS : La cateva ore dupa demiterea absolut dubioasa a Directorului FBI, Donald Trump il primeste la Casa Alba pe seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov
http://www.newsweek.com/russian-approval-stalins-wartime-leadership-peaks-state-poll-605976
Șeful FBI nu e numit pe viața. Se schimba si aici șefii instituțiilor de forța când vine o noua administrație ca si in România. Care ar fi argumentele reale de a interpreta ca Trump vrea sa evite investigatia in legăturile cu Rusia? Ce presupuse legaturi cu Rusia au fost dovedite sau cel puțin argumentate solid? Comey devenise deja prea controversat, prea mult in lumina reflectoarelor. Acum evident demiterea lui devine un mare scandal. Democrații din SUA se comporta adesea ca si basiștii din România. Va respect mult părerile si as vrea sa va citesc argumentele la întrebările de mai sus.
Dovada : bani primiti de la Moscova si nedeclarati de Michael Flynn, consilierul de securitate nationala al lui Trump. Demis apoi dupa dezvaluiri. Si multe alte conexiuni dubioase investigate azi de FBI. Dvs nu cititi presa americana?
Eu o citesc si ma umple de fiecare data scarba (cu câteva exceptii) mi se pare asa amuzantă si un pic cam….hai sa-i zicem deplasta obsesia asta penibila a esthablismentului democrat din SUA cu Rusia..e putin stupid adică Trump (fiu de industrias american miliardar republican si nationalist e pro-rus si omul Moscovei :)))))))))))
Apropo, de banii prin care wall streetul controlează politicienii americani prin donații în campanii,de finanțările de la marile bănci de la corporațiile multinaționale,de lobbyul absolut dar absolut strigător la cer pe care prin fost delimitări si oameni de stat marile corporații obțin absolut tot ce vor indiferent de consecintele sociale economice si de mediu……
Pt mine Trump e o mare dezamăgire m-as fi asteptat sa fie cu adevarat anti-sistem anti corupție si anticorporatism si antiglobalizare dar,nu e toți dar absolut toți secretarii lui de stat,cu o singura excepție seful Pentagonului…toți sunt fosti CEo de corporații lobbyisti,miliardari,inclusiv inclusiv vreo 3-4 sefi de la companii a acuzată de mari farude de înșelăciune si delapidare..Goldman Saccs,companie pe care Trump a acuzat-o in campanie de mari fraude dar ,dupa ce a devenit presedinte si a schimabta total părerea si multe multe alte situatiii
Dovada:arme chimice in Irak iar in realitate aveau cateva ak47 ruginite.Dovada:cativa desculti inarmati cu bisturie au ingenunchiat America(9/11).Aveti prea mare incredere in presa americana.Cineva spunea la un moment dat asa, citez nu foarte exact:”daca citesti presa, esti dezinformat, daca nu o citesti, esti neinformat”.Dvs cum sunteti?
de bun simt, spre deosebire de multi “depenet”
Faptul ca niste oameni din anturajul lui Trump au lucrat in Rusia in trecut nu inseamna nimic. Iar rezultatul povestii cu Flynn: Flynn is out, end of story.
In acest moment, exista zero dovezi concrete ca Trump ar fi in mana rusilor.
E drept ca a incercat sa faca afaceri acolo in trecut, poate necurate, dar in momentul de fata n-are nici o investitie in Rusia.
Eu citesc presa americana: 90% din mass-media il ataca in continuu pe Trump (inclusiv unii comentatori de la FoxNews), sunt mai rau ca labeunu. La asta va referiti ?
Numai bine !
Flynn e anchetat penal. El si alti oameni ai lui Trump. Start of story. Daca nu va place presa care critica, urmariti Fox. O’Reilly factor era putin cam agresiv dpdv sexual si nu se mai vede…
Flynn ala…. trebuie sa fii prost ca noptea sa iei bani de la rusi sau de o lacomie incredibila. Deci cred ca era un bun consilier pentru Trompa !!! D-aia l-a si pus dar uite ca s-a aflat …
Desi omul a pus umarul la pierderea alegerilor de catre doamna Clinton,dintr-un exces de corectitudine, iata ca asta nu l-a scutit sa fie demis un pic mai tarziu de catre marele beneficiar al acestei strategii.Am o intrebare,procurorul general al USA este si ministrul Justitiei ? Asa ar rezulta din articol.
Da. Si ce e si mai misto, in fiecare stat se face campanie electorala pt procurorii sefi. Sunt ALESI (adica pot fi schimbati la alegeri), nu numiti ca pa noi de unii si pastrati in functii de altii orintr-un “pact de coabitare”
Noi suntem aici intr-un singur Stat iar sefii procurorilor primesc avizul parlamentului,dupa ce-l primesc pe al presedintelui doua entitati ce reprezinta votul popular,al doilea are chiar cele mai multe voturi exprimate.
Eu nu inteleg ce nu e de inteles: la noi CINEVA NUMESTE si parlamentul ales valideaza. Adica tu ca catarean NU POTI ALEGE prin scrutin pe cine sa pui la justitie. Eu zic ca nu e complicat de inteles…
Nu mai explic ca e evident si mi-e lene. Daca nu ma crezi, asta e
E foarte posibil ca Trump sa vrea sa se desfacă din “legăturile primejdioase” (cu rușii si nu numai) care l-au servit in timpul campaniei; pe de alta parte, eternizarea in funcție a șefilor FBI si-a vădit rezultatele nefaste pe vremea celebrului Hoover (pe care abia au reușit sa-l scoată la pensie, cu onoruri!, după omorârea in “direct” a președintelui Kennedy) deci suflatul in iaurt e de rigoare si-n cazul Comey. Sa vedem unde-l trimit ambasador pe “bietul” om, si-apoi mai vorbim.
In plina criza cand bancile nu mai imprumutau bani, Trump care le era dator a luat imprumuturi pentru imobiliare si terenuri de golf de la magnati rusi.
Nimeni nu stie cate milioane a luat si daca mai da/a mai dat banii inapoi. De-asta e si primul presedinte din istorie dupa mult timp care nu si-a declarat averea si taxele.
Poate ar fi bine ca toti sa-si aminteasca ce tari au sprijinit masiv SUA, in criza bancilor, cea financiara, de acum cativa ani.
Deci daca Trump demite seful FBI-ului asta zici ca demonstreaza ca “se teme serios de ancheta”.
Intrebare: Daca maine Dragnea ar spune ca vrea sa o demita pe Kovesi, ai comenta la fel, anune ca e o dovada clara ca se teme? (dragnea).
Mie mi se pare ca defapt mana Moscovei e prin cei care o fin gaia-matzu ca Trump ar fi legat de Putin, tot incercand sa-i puna astfel talangi de coada, pana nu e ceva dovedit clar. Dar hei, daca o demitem pe kovesi e bine, daca trump demite seful fbi e clar omul lui Putin:)) asa ceva….
In SUA, cine castiga alegerile chiar are puterea. Deci, Trump are dreptul sa puna pe cine vrea in ce post are voie legal sa o faca. Mai apoi, va raspunde politic pentru deciziile sale si penal daca incalca legea.
De fapt e foarte simplu…
va admir entuziasmul proamerican si de la postari/comentarii, si de aici. Nu pot sa uit cat de revoltati erati impotriva SUA in 2012 si in 2014, la alegerile prezidentiale….
pe cuvantul tau marius ionut ca eram impotriva sua in 2012 si 2014?! sigur-sigur? ai proprietatea afirmatiilor tale?
Aici sinscriu la ce spune RT. El n-ar putea sa fie contra SUA (nici daca ar vrea);p
Ce suntetii copii,astia tot timpul au colaborat.Uite si acum colaboreaza pe statia orbitala .Cum credeti ca serbau ieri?Uite le mai cadea cate o conserva ruseasca pe care scria beef,mai cate o canistra pe un T34 fumegand ce tinea de cald pe care scria oil.S,a eliberat Europa si a inceput ocuparea Eiropei,regele a murit,traiasca regele si uite asa din aliati incepea razboiului de tip nou rece benefic suprabenefic rusilor dar si americanilor opus razboiului maresalului.Eu as spune ca suntem in al doilea razboi mondial rece.Un tip mai destept ca mine domnul Djuvara ar rade si ar spune stai linistit marele razboi nu s-a terminat, inca.Noi ca tara daca ne-am ridicat la nivel de tura(in şah),si bine ar fi sa fie asa.Nentu la Fbi,cat e el de mare e un simplu pion de rang 3 de deschidere.Iluzii domnilor,vandute oamenilor simpli in beneficiul si prosperitatea celor 2 monstrii de la rasarit de unde vine lumina si de la apus de unde vin banii pe intuneric.
Ce dovedesc anchetele astea ? Nimic despre Trump. Se stia inca din campanie ca Flynn, Manafort, Page aveau legaturi cu Rusia.
Faptul ca Trump e criticat nu e o problema, dar e o problema cand o mare parte din mass-media publica insinuari (despre presupusa influenta a Rusiei asupra lui Trump) avand zero dovezi.
Intreaga mass-media mainstream din SUA e ostila lui Trump, se stie din campanie ; pe cine sa mai crezi. (nici Fox nu-s cine stie ce suporteri)
Cat despre explicatia pentru Comey, sunt mai multe motive : ca nu vroia sa o termine cu abureala cu Rusia, ca nu vroia sa declare ca au fost interceptari in Trump Tower, ca nu investiga pe cei ce dau la presa ce se intampla in Casa Alba, etc.
In fine, ce ne intereseaza pe noi ? Sa se inteleaga cu rusii, ca ar fi mai bine.
Numai bine !