Circulația apelor din Oceanul Atlantic ar putea încetini din cauza încălzirii globale. Europa ar fi lovita de valuri de frig extrem, arata ultimele studii. “Schimbarea ar fi ireversibilă în timpul vieții umane”, spun cercetătorii, citati de antena3.ro.

O analiză publicată în revista Nature Climate Change se bazează pe mai mult de un secol de date privind temperatura și salinitatea oceanului,  pentru a stabili dacă pe parcursul sutei de ani s-au produs schimbări semnificative.

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului  (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC) ar putea aduce frig extrem în Europa și anumite părți din America de Nord, ar putea crește nivelul mării și perturba musonii sezonieri.

AMOC este produsul unui act de echilibrare gigantic, la nivelul întregului ocean. Începe la tropice, unde temperaturile ridicate nu numai că încălzesc apa de mare, ci măresc salinitatea, stimulând evaporarea apei. Această apă caldă și sărată curge spre nord-est de la coasta SUA către Europa, creând curentul numit Gulf Stream.

Pe măsură ce curentul ”câștigă” latitudine, se răcește, adăugând densitate apelor deja încărcate cu sare. Când lovește Groenlanda este suficient de dens pentru a se scufunda adânc sub suprafață. Spre Antarctica se amestecă cu alți curenți oceanici ca parte a unui sistem global cunoscut sub numele de „circulație termohalină”. Această circulație se află în centrul sistemului climatic al Pământului, jucând un rol critic în redistribuirea căldurii și reglarea modelelor meteo din întreaga lume.

Dacă AMOC se va închide complet, schimbarea ar fi ireversibilă în timpul vieții umane

Autorul studiului, Niklas Boers, cercetător la Institutul Potsdam pentru Știința Impactului Climatic din Germania spune că “atâta timp cât există gradienții necesari de temperatură și salinitate, AMOC se auto-susține, însă pragul critic este cel mai probabil mult mai aproape decât ne-am fi așteptat”.

Pe fondul schimbărilor climatice, temperaturile mai ridicate fac apele oceanului mai calde și mai ușoare. Un aflux de apă dulce din topirea stratului de gheață și a ghețarilor diluează sarea din Atlanticul de Nord, reducând densitatea. Dacă aceste ape nu sunt suficient de grele pentru a se scufunda, întregul AMOC se va închide.

Studiile sugerează că spre sfârșitul ultimei ere glaciare, un lac glaciar masiv a izbucnit printr-un strat de gheață din America de Nord. Apa dulce s-a revărsat în Atlantic, oprind AMOC și aducând o mare parte din emisfera nordică – în special Europa – într-un frig profund.

Consecințele încetinirii circulației sunt deja resimțite. Se crede că o „pată rece” persistentă în oceanul de la sud de Groenlanda rezultă din apele mai puțin calde care ajung în acea regiune. Dacă AMOC se va închide complet, schimbarea ar fi ireversibilă în timpul vieții umane, a mai spus Boers.

 

Leave a Reply