Tractografia este o tehnică neuroimagistică de ultimă generație, extrem de utilă în evaluarea bolilor neurologice degenerative, atât pentru stabilirea unui diagnostic timpuriu, cât și pentru monitorizarea pe termen lung a evoluției bolii. Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă, principala cauză de demență, iar tractografia este o investigație indicată pentru diagnosticul avansat al acestei afecțiuni.
Boala Alzheimer are o evoluție progresivă, în care declinul cognitiv, semnul cel mai vizibil, avansează continuu. Leziunile de la nivelul țesutului cerebral se produc cu mult înainte de apariția primelor semne și simptome și severitatea leziunilor nu se corelează întotdeauna cu gravitatea manifestărilor clinice. Primele semne de afectare în boala Alzheimer sunt dificultățile de orientare în spațiu și timp și de reamintire a unor evenimente sau conversații recente. Odată cu progresia bolii, acestea devin tot mai severe, în ultimul stadiu al afecțiunii pacientul confruntându-se cu incapacitatea de a se hrăni, a vorbi și a se mișca, dar și cu incontinența sfincteriană.
Tractografia este o tehnică realizată prin examenul imagistic de rezonanță magnetică, care permite evaluarea integrității tracturilor de materie albă de la nivel cerebral, al căror rol este de a conecta diferite regiuni ale creierului. Imaginile anatomice tridimensionale obținute în urma examinării oferă informații importante chiar și despre cele mai subtile modificări ale degenerării structurilor nervoase.
Pentru evaluarea structurală și funcțională a sistemului nervos central, dar și pentru stabilirea unui diagnostic exact și precoce, inclusiv în boala Alzheimer, Spitalul Clinic SANADOR oferă acces pacienților la o gamă complexă de investigații imagistice moderne: examenul RMN 3 Tesla, RMN funcțional, examenul PET-CT, tractografie. În ajutorul echipei medicale multidisciplinare înalt calificate de la SANADOR, în beneficiul total al pacienților, vin dotările cu echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație. Echipamentul RMN Siemens Magnetom Skyra 3T aflat în dotarea Spitalului Clinic SANADOR oferă medicilor imagini cu o rezoluție înaltă, de o calitate incontestabilă, furnizând astfel informații concrete și detaliate despre patologia fiecărui pacient în parte. De asemenea, pacienții au acces în cadrul Centrului Oncologic SANADOR la investigații PET-CT realizate cu echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. P
În același timp, pacienții care necesită internare beneficiază de cele mai bune servicii spitalicești oferite în cadrul Secției de Neurologie a Spitalului Clinic SANADOR de o echipă de medici neurologi foarte bine pregătiți.
21 septembrie este Ziua mondială a bolii Alzheimer, un prilej de a informa publicul larg asupra importanței pe care trebuie să o acordăm acestei afecțiuni, dar și asupra îngrijirilor pe care trebuie să le acordăm persoanelor care suferă de boala Alzheimer.
Toata clasa politica trebuie verificata. Poate asa se va explica de çe dupa alegeri politicienii uita ce au promis alegatorilor si in slujba cui sunt.