Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a decis, luni, să acorde o derogare Românie pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a altor aditivi necesari preparării pastei de mici, au precizat pentru MEDIAFAX surse europene.
Reuniunea de luni a SCFCAH a fost organizată la cererea mai multor state care au dorit diverse derogări pentru folosirea unor aditivi în prepararea unor produse tradiţionale.
România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a carminului în pasta de mici. Derogarea obţinută luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse.
Potrivit surselor citate, decizia SCFCAH permite României să exporte mici în Uniunea Europeană.
Acelaşi Comitet stabilise, la 20 februarie, să amâne proiectul de regulament al Comisiei care autorizează folosirea aditivilor necesari pastei de mici pentru luna iulie. Termenul a fost devansat ca urmare a presiunilor făcute de mai multe state.
“Votul de astăzi (luni – n.r.) arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei Europene, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului”, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.
Acesta a mai precizat că decizia înseamnă “nu numai că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională, dar pot fi şi exportaţi pe piaţa europeană”.
In sfarsit, UE a rezolvat o problema vitala pentru Romania. Oare nu ar trebui sa se ocupe de lucruri serioase, nu de cum preparam noi un fel de mancare? Satisfactia este ca ne putem bucura si noi, in final, de ceva ce ne place si este traditional romanesc!
Bravo lui Dacin Ciolos! … si celor care l-au sustinut si promovat pentru functia de comisar pe agricultura al CE ! 🙂
Ia sa vad .. aveti tinere de minte?
sa fie ala care mergea cu elicopterul sa bea si el o bere,sa manance si el un mic?
Supermișto! Cine vine cu berea? C-acu’ mergem la alegeri… 😀
iohannis-merkel deutsche beer.mishto…
Nu stan ca este preparat traditional romanesc carminul ala.
Dar nici nu e nevoie de el. Am mai zis. Nu are rost sa fie folosit decat daca vrea cineva sa imbolnaveasca oamenii.
Raducule,de ce a3 nu arata ce este la Tirgu Mures pe strazi?Ungurii flutura steagurile, aprobate de Ponta in noul “program”, cu miile pe strazile tari.
Aratati si voi pe a3 ce este la T Mures.
a3 sustine noua putere formata si din udmr .imi cer eu scuze pentru ei .acum sunt ocupati sa ne arate ce de porc era somnabulul .
si cum psd nu are nici o vina ca demisul traeste din punct de vedere politic .eu vreau ca maghiari sa faca scandal poate punem de o alegere anticipata .iar putere totala catre psd se naruieste ca un vis urit .
sustine pe naiba. nu mai bateti campii
In afara de scandal mai sti ceva ,am obtinut o crestere oarecare care sa ne permita o relansare ,dar ne batem joc-vrem scandal-asta e romanul ,apoi se intreaba de ce traieste prost.
Inca nu au emisiune in lb. maghiara . Dar urmeaza !!!
nu uitati ca mai exista si tokes cu partidul lui extremist care are ordin sa compromita cooptarea la guvernare a udmr-ului.
nu da bine la bizonul privitor
Chestia cu micii e o intoxicare(!) In realitate, SCFCAH ne-a solicitat ca facem micii atiiiit de mici, incit sa-i putem presara prin bicarbonat si sa nu se observe!
sa vedem ce e la Tg. Mures
Încă o prostie, după părerea mea, citez:,,România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a carminului în pasta de mici. Derogarea obţinută luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse…” cum adică, numai la prepararea micilor se poate folosi şi în rest NU. Asta mă face să cred că vor susţine modificarea (organismelor genetice) cum este la soia, cum este peştele pangasius, care nu este interzis în comerţ, deşi se ştie clar, că este cancerigen, o mulţime de E-uri sunt folosite în alimentaţia zilnică, totul prin comerţ şi ne mai punem întrebarea: de ce sunt bolnavi românii??? vina este a politicienilor care-i susţin pe excroci, a afaceriştilor nesătui de bani. Nu mai consum de cîţiva ani preparate alimentare din comerţ, carne destul de rar, dar nu de porc sau mici . Să-i dea Dumnezeu lui Cioloş binele pe care-l dă poporului său !
completare: Care sunt ţările, numele ţărilor în care se exportă ??? ce ţări importă pastă de mici din România ??? Consumul micilor este strict al românilor plecaţi în afară şi adunăturile de bulgari ori sîrbi, cu porcul de 30-40 kg, întreg pe rotisor, cu manele, băuturi, femei uşoare care dansează de parcă bat cuie cu cu-u, rîd străinii de noi în ce hal am ajuns !
Macar micii nostri sa-i putem manca sanatosi in U.E.! :))
Nu inteleg de ce trebuie sa fie folosit carminul (gandaci pisati).
Carmin(colorant alimentar de culoare rosie) este pus doar de unii producatori. Bicarbonatul de sodiu da. Altfel nu ar fi mici! se poate inlocui bicarbonatul cu lapte, dar nu iese la fel. Una peste alta nu bicarbonatul de omoara! Nu mananci ca “spartul” zilnic. Micii sunt serviti ocozional, la iarba verde, gratare, zile cu serbari campenesti. Nu ar fi sarbatoare! Apoi alaturi de mici multe alte obiceiuri alimentare sunt nefaste sanatatii. Grasimile in exces, painea(cu aditivi) dar mai ales alcoolul, determina boli cardiovasculare si decese mai multe decat banalul si nelipsitul miculet romanesc.
Carminul ar trebui interzis. Sunt gandaci pisati.
Neinteresant, nesemnificativ.
Ba foarte interesant. In timp ce glutamatul, poliglicerolul poliricinoleat, dioxidul de titan (care se foloseste la fabricarea termopanelor), carminul (gandaci pisati) si alte d’astea, nu sunt interzise de nicio U.E.
Caragenanul, annatto-ul, sorbatul de potasiu, dioxidul de siliciu (siliciul fiind nisip)…
Grataristii si ragaitorii de mici si bere(vorba lui Mircea ) sunt fericiti.Iata unde au si romanii victorii!
Na…avem si noi “oficializati” mititeii, waw ce realizare.
Dl Radu Tudor,intr-o emisiune mai …nu demult ati declarat ca …”..ce mare lucru si atita tambalau cu acciza asta, ce daca va trebui sa platim 10-20 ron in plus la un plin de benzina?”….ei…acest plus de 10-20 de ron ma v-a face poate sa renunt la “mititeii oficializati”…plus scumpirea in acelasi timp a energiei electrice, a gazelor, etc.
No offence…ziceam si eu asa …sa va aduc aminte…si ca sa fiu rautacios…nu toata lumea lucreaza la Antena3….ca sa isi permita acesti “banuti” in plus.
“ma v-a face”?! waw
Mea culpa…..dar asteptam alta replica.
Erau sa ne interzica micii!Sa-i intrebe pe toti turistii care vin la noi ce parere au .Toti lauda micii. Bicarbonatul de sodiu nu este toxic(DACA NU-L MANIINCI CU LUNGURA)si este un aditiv ce se pune in multe retete,inclusiv pe la ei. Trebuiau sa se mai lege de ceva.. miine-poimiine se vor lega si de felul in care e rulata sarmaua,sau sensul in care se invirte in tuci cind faci mamaliga!Ia sa ne mai lase !
Consider ca problema bicarbonatului de sodiu si a brandului romanersc al micilor are solutie , intrucat am inregistrat deja brandul ce compenseaza aceasta nedreptate ce se face artei culinare romanesti vezi aici :http://sampleminds.blogspot.ro/2013/05/lumeeeeee-am-brevetat-si-inregistrat.html