Jurnalista germana Teri Schultz a postat pe contul de Twitter faptul ca Alianta Nord Atlantica a decis sa retraga acreditarea a 10 diplomati rusi de la Misiunea Rusiei la NATO pentru implicarea acestora in actiuni incompatibile cu pozitia de diplomat
Relaţia NATO cu Rusia se situează „în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului Rece”, Moscova devenind din ce în ce mai „agresivă” pe plan extern şi tot mai „represivă” pe plan intern, a mai spus Jens Stoltenberg.
„Cred că trebuie să conştientizăm că relaţia dintre familia transatlantică şi Rusia se află în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece”, a subliniat Stoltenberg într-o conferinţă susţinută la Universitatea Georgetown din Washington, unde efectuează o vizită oficială.
Secretarul General al NATO a menţionat ca punct de cotitură „anexarea ilegală” a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi „destabilizarea care a continuat în estul Ucrainei”.
În ultimii ani, Moscova şi-a sporit „semnificativ” cheltuielile militare, iar drept consecinţă Rusia a devenit „mai agresivă” în exterior şi mai „represivă” în interior. „Imaginea este gravă”, a avertizat el.
Întrebat despre posibilitatea extinderii NATO cu ţări precum Georgia sau Ucraina, lucru respins de Moscova, Stoltenberg a afirmat că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă o „decizie suverană” a fiecărei naţiuni.
Secretarul General al NATO a fost primit luni la Casa Albă de preşedintele american Joe Biden, care şi-a exprimat „sprijinul total” faţă de Alianţă şi strategia convenită la summitul din iunie a ţărilor membre.
NATO a decis atunci să demareze un proces de adaptare pentru a-şi îmbunătăţi răspunsul la provocări precum agresivitatea Rusiei, atacurile cibernetice şi schimbările climatice, poziţionând clar China drept o ameninţare la securitatea sa