Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, i-a adus marți, ministrului Justiției, Tudorel Toader, prezent în plenul Camerei Deputaților, o serie întreagă de critici, scrie stiripesurse.ro
Iordache a spus că sunt mai multe aspecte „de criticat” în OUG 7, precum prevederile referitoare la separarea carierelor. PSD-istul i-a mai reproșat lui Tudorel Toader că în loc să vină în Parlament la dezbaterile pe legile justiției, a trimis-o mereu pe secretarul de stat Mariana Moț.
De asemenea, Iordache a spus că în numele PSD îi cere lui Toader să răspundă la o serie de întrebări, precum care sunt argumentele pentru transformarea in directie a sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie.
„Cred ca ati facut o greseala ca ati abrogat azi art. 57. O sa ne trezim, dle ministru, exact ca in cazul DNA, ca in perioada urmatoare sa ne trezim cu perpetuarea astfel incat functiile sa nu fie ocupate”, a spus Iordache.
„Dle ministru, inainte de a da lectii la TV, ar fi mai bine daca ati dezamorsa aceasta criza artificiala din justitie”, i-a mai spus Iordache lui Toader.
„Am luat voturi sa fim la putere sa ne indeplinim ce am promis, o justitie in slujba cetateanului, sa nu mai fie abuzuri dle ministru, avem o decizie si am stabilit de peste doua luni cu privire la articolele constitutionale din codurile penale. Aveti obligatia sa ne spuneti azi si acum cand veti da ordonanta”, a adăugat Iordache.
Social-democratul a mai spus că nu este adevărat ca tot ce s-a facut rau la legile justitiei s-a realizat in Parlament.
Iordache i-a mai cerut lui Toader sa o ia de exemplu pe Viorica Dancila in ceea ce priveste consultarile. Iordache este un fidel al lui Liviu Dragnea.
Iordache a mai spus amenintator catre Toader : “Votam impotriva motiunii azi, dar exista remaniere”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că, în cazul în care va fi remaniat din funcţie, va respecta decizia şi îşi va îndeplini obligaţia până în ultimul minut.
‘Eu v-am mai spus: s-au făcut doi ani de când sunt ministru, este o experienţă interesantă, am valorificat cunoştinţele pe care le-am avut, le-am dobândit ca judecător constituţional. Mi-am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună credinţă. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată urmând procedurile legale şi îmi voi îndeplini obligaţia până în ultimul minut când apare în Monitorul Oficial numele următorului ministru al Justiţiei, care trebuie să vină la minister să facem o procedură de predare-primire de documente până la sigiliu. Dacă nu ai capacitatea să îţi îndeplineşti misiunea pe care o ai, te duci acasă, adică trebuie să faci distincţie dintre competenţele legale pe care le ai de îndeplinit, să ai puterea să ţi le îndeplineşti şi atâta tot’, a spus Tudorel Toader, la Parlament.
Întrebat dacă se teme că va pierde funcţia de ministru al Justiţiei, în contextul în care social-democratul Florin Iordache vorbea despre o demisie sau despre remaniere guvernamentală cu referire la persoana lui Toader, el a răspuns: ‘Nu, a zis că la noi în partid există…, dar la noi în partid, la dânşii în partid, că sunt mai mulţi acolo. Sunt mai mulţi (miniştri – n.r.), nu sunt numai eu’.
La dezbaterile din plen, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să spună când va da ordonanţa privind punerea în aplicare a articolelor declarate constituţionale din Codul penal şi Codul de procedură penală.
‘Noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile că cel puţin articolele declarate constituţionale, trecute de filtrul Curţii Constituţionale, privind Codul penal şi Codul de procedură penală, şi avem acum cel puţin două decizii ale CCR, probabil că mâine va veni şi cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci, aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi astăzi şi acum când veţi da această ordonanţă cu articolele declarate constituţionale? Pentru că aţi văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea şi modul în care preşedintele şi colegii din Opoziţie pe care pot să îi înţeleg că încearcă să tergiverseze, cred că anumite clarificări trebuie făcute şi trebuie făcute aici în Parlament, pentru că, sincer, domnule ministru, am înţeles că tot ce aţi făcut dvs a fost bine şi ce e rău e în Parlament. Eu aş spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. (…) Luaţi exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă.
Prin consultare putem avea legi mai bune’, a afirmat Iordache, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei.
‘Stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru, sau există posibilitatea remanierii’, a adăugat Iordache.