Unele din cele mai detestate companii din Romania – si nu numai… – vor fi suprataxate. Companiile petroliere, caci despre ele este vorba, au facut profituri foarte mari chiar in timpul crizei. Anul trecut, Petrom a raportat un profit net de peste un miliard de Euro. Au fost proteste ale proprietarilor de masini prin benzinarii, pe strazi, pe internet.
Pretul ridicat al carburantilor – benzina si motorina – a bagat miliarde de Euro in buzunarele acestor firme, despre care se spune ca lucreaza in cartel si au intelegeri ilegale privind nivelul ridicat al preturilor. Recent aparuse o statistica potrivit careia, raportindu-se la puterea de cumparare, Romania are printre cele mai mari preturi la benzina si motorina din Europa.
Este de la sine inteles ca intr-un sistem capitalist, companiile functioneaza pentru un principiu legitim, generat de piata : profitul.
Inteleg ca un procent urias, de peste 70 % din pretul carburantilor, reprezinta accize si taxe care merg la stat. Cu alte cuvinte, profiturile mari ale Petrom, OMV, Rompetrol si altor companii se reflecta si prin incasari mai mari la bugetul de stat. Data fiind situatia asta, Guvernul n-are de ce sa fie deranjat de preturile mari. Numai consumatorii de rind sunt zdravan afectati, pentru ca un “plin” se apropie vertiginos de 100 de Euro, suma greu de suportat pentru multi romani afectati deja de criza.
Vad insa ca este un curent puternic in toata Europa ca bancile, companiile petroliere si alte zone care inca generaza profituri consistente sa fie suprataxate, pentru nevoile serioase ale bugetului – sanatate, educatie, agricultura, infrastructura, etc
Cum vi se pare ideea suprataxarii companiilor petroliere?
Va genera ea o crestere si mai mare a preturilor, pentru ca acele companii nu renunta la profituri uriase si pun toate presiunea pe proprietarii de masini?