Dupa un dialog intensificat SUA-Rusia si NATO-Rusia in ultimele 10 zile, Moscova a dat de inteles prin declaratiile unor oficiali ca nu mai are rabdare cu Occidentul, ca diplomatia nu e capabila sa rezolve cerintele acestui stat si ca se pregatesc raspunsuri “tehnico-militare”.

NATO au cerut ferm Rusiei sa nu invadeze a 2 a oara militar Ucraina, sa dezescaladeze tensiunile generate in bazinul Marii Negre si sa revina la respectarea normelor dreptului international. Se pare insa ca la Kremlin planul unei agresiuni militare a fost demult pus la punct, iar dialogul cu SUA si NATO de zilele acestea nu reprezinta nici un fel de opreliste pentru a porni un nou val de atacuri, sub diverse forme.

Doua state cruciale pentru relatiile diplomatice si de securitate ale momentului au fost puternic atacate cibernetic in ultimele 24 de ore :

Detalii aici : https://securitynews.ro/atacuri-cibernetice-masive-in-polonia-si-ucraina/

Este un indiciu cat de poate de clar al unui razboi cibernetic masiv lansat din Est asupra Vestului. Componenta hibrida joaca un rol esential in doctrina militara agresiva a Federatiei Ruse inca din 2013, asa cum a declarat inca de atunci generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Armatei Rusiei.

De altfel, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a anticipat atacul prin afirmatia facuta chiar azi : “„Răbdarea noastră [cu Occidentul] s-a încheiat. Am avut foarte multă, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște“.

Si s-au miscat, pe componenta cyber in cadrul razboiului hibrid amplu.

Avand in vedere aceste atacuri, este foarte probabil ca si Romania sa fie tinta unor atacuri informatice ample, pe componenta de razboi cibernetic Est-Vest ce se relanseaza sub ochii nostri.

Romania are institutii de stat cu retele informatice extrem de slabe din punct de vedere al protectiei informatice. In ultimii ani, atacurile lansate asupra unor spitale, banci sau institutii guvernamentale au scos la suprafata vulnerabilitati majore precum :

  • lipsa unor elementare programe antivirus
  • servere in locatii nesigure, chiar periculoase
  • nivel zero de protectie a datelor
  • neraportarea incidentelor informatice repetate catre institutiile abilitate sa acord un sprijin de specialitate

Daca Romania va fi atacata in cadrul razboiului cibernetic lansat de Est, pagubele vor fi chiar mai ample decat in Polonia si Ucraina. Tara noastra a infiintat recent Directoratul National pentru Securitate Cibernetica, o institutie insa mult prea tanara si perfect ignorata de restul autoritatilor centrale si locale pentru a dovedi vreo eficienta in protejarea sistemelor informatice ale statului roman.

Faptul ca Estul si-a asumat deja un risc urias atacand un stat membru NATO – Polonia – si a pus pe lista de prioritati cea mai importanta tinta ruseasca a momentului – Ucraina – demonstreaza faptul ca toate riscurile au fost luate in calcul, cu tot ce poate decurge din punct de vedere politic, economic, diplomatic si chiar militar.

 

2 COMMENTS

  1. Va fi? Nici nu trebe. ,,Este dauna totala” Mai lipsesc trei piese si ne bransam la RuNet : anisie la cercetare, Veorica guvernator bnr si firea la premarie sa traga clopotele in dubai

Leave a Reply