“Mă aştept să o respecte. Noi avem un comunicat care nu produce efecte. Efect juridic se va produce din momentul în care decizia motivată se va publica în Monitorul Oficial. Din momentul acesta, se naşte obligaţia preşedintelui de a respecta decizia. Eu nu cred că preşedintele nu va da curs deciziei CCR”, a declarat Tudorel Toader miercuri seara la Antena 3.
Ministrul a explicat că decizia CCR “în sine nu ţine loc de decret”, deci şefa DNA nu poate fi considerată demisă doar pe baza deciziei CCR.
!Preşedintele a lăsat procedura în aer, neterminată. El trebuia să se închidă cu procedura. Există o simetrie a actelor juridice. (…) În opinia mea, preşedintele României astăzi a luat act de comunicat. A spus că aşteaptă motivaţia deciziei, corect e motivarea. Le aşteaptă pentru că nu s-a produs niciun efect juridic. În momentul în care se publică decizia, apare o obligaţie în sarcina preşedintelui. Are două variante: să respecte decizia Curţii sau să nu o respecte şi să nu emită decretul de revocare. Sigur că nu excludem şi o altă ipoteză. Pentru a evita această abordare, poate să-şi dea demisia (Kovesi – n.r.)”, a declarat ministrul.
Întrebat ce se întâmplă dacă Iohannis refuză să semneze decretul de revocare, Tudorel Toader a răspuns: “Eu cred cu convingere că preşedintele nu va încălca Constituţia. Sigur că în Constituţie nu sunt amenzi sau pedepse cu închisoarea, dar Constituţia stabileşte mecanismele statului de drept. Nu cred că domnia sa îşi va permite o astfel de abordare. Sigur că există sancţiunea electorală. O altă sancţiune pe care eu nu aş vrea nici măcar să o pronunţ, dar ea există, este o decizie la nivel politic (suspendare – n.r.)”, scrie stiripesurse.ro