Restauratia de tip sovietic in Republica Moldova arunca din nou teritoriul de peste Prut in bratele invadatorilor rusi. Romanii majoritari sunt obligati sa traiasca o noua drama – a cata in istorie? – pe fondul prezentei militare, politice si de tip mafiot ale Moscovei. In timp ce romanii pro-europeni isi vad batjocorit votul, rusii isi scot trupele pe strazi in vestul Moldovei, in Transnistria ocupata ilegal si confiscata asa cum numai Moscova stie sa o faca. La toate astea, se adauga elementele de tip politico-mafiot care controleaza subteran si sulfuros mai multe centre de putere in teritoriul de peste Prut.
Articol Deutsche Welle :
Rusia și-a scos blindatele pe străzi, în Transnistria, după Rezoluția ONU
Rusia forțează nota în Republica Moldova după ce Adunarea Generală a ONU a votat, vineri, 22 iunie, la solicitarea Chișinăului, o rezoluție privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării.
Guvernul de la Chișinău a acuzat militarii ruși, dislocați în regiunea separatistă transnistreană, de încălcarea Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992, după ce o coloană de blindate (aproximativ 40 de unități ), fără semne distinctive și fără numere de înmatriculare, a fost filmată deplasându-se pe traseul Râbnița-Tiraspol de la depozitele rusești cu armament de la Cobasna. Mai mult, acestea au ignorat somația observatorilor militari de a se opri. Nu se știe ce transportau blindatele respective.
CUC: Mașinile militare aparțin „GOTR”
Potrivit delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, tehnica militară aparține Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) și s-a deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna (Râbnița), însoțite de automobile speciale ale structurilor transnistrene de miliție. Reprezentanții Federației Ruse au explicat ulterior că această mișcare prin necesitatea întăririi pazei depozitului de armament de la Cobasna „ca urmare a indicațiilor primite de la conducerea Ministerului rus al Apărării, în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la Fotbal”.
La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care au fixat deplasarea a 4 blindate URAL și a unei unități auto de inspecție militară. La solicitarea observatorilor militari de a opri blindatele, pentru efectuarea controlului regulamentar, acestea și-au continuat drumul.
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control „este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992”.
Precizarea lui Filip: „Rezoluția se referă la militarii GOTR, nu la pacificatorii ruși”
„…Tehnica militară și munițiile rămase de la fosta Armată a 14-a reprezintă o amenințare directă la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, creând noi tensiuni în regiune în contextul crizei din Ucraina”, a reacționat premierul moldovean Pavel Filip. Potrivit lui, prin aprobarea rezoluției ONU (cu votul a 64 de state) privind evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, Chișinăul s-a asigurat că acest subiect va rămâne pe agenda Adunării Generale a ONU „până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul Moldovei”.
Premierul moldovean a precizat că documentul votat de ONU se referă strict la retragerea militarilor Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) (care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova), nu și la pacificatorii ruși dislocați în regiunea transnistreană (în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992).
Experți: Este o rezoluție simbolică
În opinia experților, Rezoluția ONU vizând Moldova este una simbolică. Fostul ambasador al Moldovei la ONU, Vlad Lupan, atenționează că aceasta nu impune nici un fel de termeni exacți Rusiei pentru evacuarea militarilor și nici măcar nu stabilește începerea unor discuții vizând înlocuirea misiunii rusești de pacificare. Asta deși, la nivel de retorică, premierul a reiterat, după aprobarea Rezoluției, că „misiunea militară de pacificatori ar trebui să fie înlocuită cu o misiune internațională civilă, pentru că și-a epuizat mandatul”.
La rândul său, fostul ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu, consideră că Rezoluția ONU este un succes – nu și o victorie pentru Moldova: „Republica Moldova nu-şi poate rezolva problema legată de enclava separatistă doar prin rezoluţii şi de la tribunele unor organizaţii internaţionale. Trebuie să creăm politici şi mecanisme interne prin care să schimbă situaţia internă”, spune Munteanu.
Asta în timp ce șeful diplomației de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, susține că Rezoluția ONU vizând Moldova „demonstrează că diferendul transnistrean nu este o situaţie internă, ci o încălcare a dreptului internaţional de către o ţară terţă care menţine trupe pe teritoriul nostru suveran fără ca noi să fim de acord cu acest lucru”.
Rusia și regimul separatist de la Tiraspol au reacționat. Potrivit unui comunicat al MAE rus, „adoptarea acestei rezoluţii riscă să submineze progresele fragile care s-au profilat în ultimele luni” în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean. „Numeroşi oameni politici, nu doar de la Chişinău, au uitat deja că doar graţie intervenţiei oportune a trupelor ruse s-a putut pune capăt curgerii de sânge la Nistru”, mai menționează diplomația rusă. Moscova consideră această rezoluție „o provocare” din partea Republicii Moldova – „un demers făţiş de propagandă” prin care „unii politicieni moldoveni speră să câştige popularitate în perspectiva alegerilor parlamentare” din toamnă.
ANULAREA ALEGERILOR LEGITIME DE LA CHISINAU
Curtea Supremă de Justiție a susţinut decizia Judecătoriei Chişinău și a Curții de Apel privind invalidarea scrutinului local din municipiul Chișinău, organizat pe data de 3 iunie, iar mandatul de primar al liderul PPDA Andrei Năstase nu a fost validat.
Nastase, candidat pro-european, l-a infruntat pe omul socialistilor Moscovei, Ceban.
Recursul avocaților a fost examinat de completul Colegiului civil al CSJ format din judecătorii Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh. Decizia CSJ este irevocabilă.
Pe 21 iunie Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond, care a delcarat alegerile locale noi drept nevalabile, potrivit timpul.md.
Apropo de ruși poate îl invițati pe venerabilul pe Ernest ulrich sa va povestească viața din lagăr.Poate așa mai vede și lumea ce înseamnă represiune umana nu ce de plâng odioși ăștia de politicieni milionari in euro că sânt abuzați .
pretextul judecatorilor kgb e bun; n-ar fi rau ca logica asta sa se aplice si la noi:
“Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor etc.”
Sa precizam ca e vorba de “agitatie electorala” facuta in ziua de dinaintea si in ziua alegerilor, cind nu ar fi fost voie sa se faca campanie…
cred ca au luat modelul de justitie europeana de la noi: daca chemi / aduci oamenii la vot e caz penal