Presedintele Romaniei Klaus Iohannis sesizeaza Curtea Constitutionala in urma votului din Senat privind respingerea arestarii senatorului Dan Sova. Iata comunicatul Administratiei Prezidentiale :
Comunicat de presă
(26 martie 2015)
Ref.: Blocajul instituțional între Ministerul Public și Parlamentul României
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, solicită Curții Constituționale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești. Atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Șova a condus la un blocaj instituțional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție, se arată în scrisoarea domnului Președinte Klaus Iohannis.
Departamentul de Comunicare Publică
26 Martie 2015
O analiza mai mult decat necesara in urma acestui comunicat semnat de presedintele Romaniei :
1. In mesaj sunt amestecate puterile statului, confundandu-se una cu alta. Potrivit Constitutiei, puterile in stat sunt : legislativa, executiva si judecatoreasca. Initial, Iohannis vorbeste de Ministerul Public (care este in categoria puterii executive), pentru ca apoi sa vobeasca de “blocarea activitatii judecatoresti. Pai ori una ori alta
2. Judecatorii nu sunt sub nici o forma blocati in activitatea lor pentru ca nu ei au solicitat ceva Senatului, ci Ministerul Public. Adica “puterea executiva”. Dan Coman Sova poate fi trimis in judecata in stare de libertate de catre DNA, iar Sova se poate confrunta cu actul de justitie incepand de maine dimineata. Si sper ca asta sa se intample !
3. Amestectul dintre puterea executiva si puterea judecatoreasca, dintre procurori si judecatori a fost unul din cele mai puternice branduri ale regimului Basescu. Daca si presedintele Iohannis doreste sa-l perpetueze, va suporta aceleasi consecinte politice si de imagine ca si predecesorul sau.
4. Acest comunicat si esenta cererii presedintelui intra destul de serios in contradictie cu ceea ce spunea Klaus Iohannis foarte inspirat pe 6 Ianuarie 2015 in plenul CSM : “Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine.”
5. Daca se pun catuse unei persoane, mai sunt respectate “prezumtia de nevinovatie si dreptul la imagine”?! Ma indoiesc serios. Asa ca haideti, dle presedinte Iohannis, sa-i incurajam trimiterea in judecata pentru toti politicienii suspecti de coruptie. Si sa fie judecati cu celeritate si cu respectarea drepturilor si libertatilor, iar cei vinovati sa plateasca neintarziat. Dar prin decizia judecatorului, cel care indeplineste actul de justitie, potrivit Constitutiei.
Danke schon, alles gute !