9 mai, o zi cu multiple semnificatii istorice.
La 9 mai 1877 s-a proclamat Independenta Romaniei.
La 9 mai 1945 s-a proclamat victoria fortelor aliate impotriva nazismului, incheindu-se al 2 lea Razboi Mondial.
9 mai a fost proclamata si Ziua Europei.
Din pacate, majoritatea institutiilor romanesti se concentreaza azi mai putin pe celebrarea independentei tarii noastre si mai mult pe semnificatia europeana a zilei de 9 mai.
MOMENTUL INDEPENDENTEI ROMANIEI
În contextul prefigurării conflictului din Balcani, între Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, România a semnat, la 4 aprilie 1877, Convenția cu statul rus. Din momentul în care Imperiul Otoman începe bombardarea localităților românești de pe malul Dunării, România se află, de fapt, într-un conflict deschis cu acesta. Problema majoră pentru România era implicarea directă în război, ca parte cobeligerantă, o alianță militară cu Rusia oferind astfel țării noastre un statut superior la încheierea ostilităților. România trebuia să avanseze cât mai rapid la o stare deschisă, declarată oficial, de război, situație care implica proclamarea independenței, dar în alianță militară cu Rusia. Guvernul, la rândul său, în paralel cu acțiunea diplomatică pentru justificarea fiecărui pas făcut de țară spre a-și apăra interesele, dar și pentru a convinge diplomația rusă să coopereze, în cobeligeranță contra Turciei, a proclamat independența României.
Astfel, la 9/21 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, declara: ”În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”. Adunarea Deputaților votează o moțiune, cu 79 de voturi pentru și 2 abțineri, prin care lua act că ”rezbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Și Senatul a adoptat o moțiune în sensul declarației guvernului, tributul datorat Porții fiind anulat și trecut în contul cheltuielilor pentru armată. La început, Puterile garante, cu excepția Italiei, din rațiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abținut să recunoască independența, act politic pe care Turcia îl califica drept ”rebeliune”.
În cele din urmă, independența României, ca și independența Serbiei și a Muntenegrului, precum și unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878) și prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).
Expresie a dorinței și voinței poporului român, proclamarea independenței și lupta pentru impunerea și recunoașterea ei au constituit actul politic și de jertfă al întregii națiuni române, apreciate de toți cei care au participat la acele evenimente, scrie Agerpres.
De ce 9 MAI NU ESTE ZIUA VICTORIEI antinaziste în Europa, ci victoria comuniștilor ruși asupra libertății pe continent (și cu atât mai mult NU ESTE Ziua Națională a României, care e pe 10 Mai) http://razvansandu.zando.ro/2013/05/9-mai-nu-este-ziua-victoriei-in-europa.html
aliatii, in al 2 lea razboi mondial, erau americanii, britanicii si rusii. asa s-a scris atunci istoria. pentru jumatate de Europa a fost Victoria impotriva nazismului, pentru alta jumatate, intradevar, intrarea in benzna neagra a comunismului
Adica hitleristii au luptat in vest pentru porcaria lor fascista si in est pentru libertatea popoarelor? E cam varza disocierea.Bezna neagra a comunismului a fost adusa de bezna neagra a fascismului, acesta fiind sprijinit cu contributia si a unor mari “democrati” din vest,care ,ca si in ziua de azi,isi urmaresc doar interesele lor si care provoaca pana la urma mari catastrofe pe capul popoarelor.Iar noua romanilor ne vin mereu pe cap sa ne zbatem cu toate beznele lumii.Si cu toate astea tot nu ne invatam minte ca macar noi intre noi sa ne respectam si sa fim uniti impotriva agresiunilor externe de orice fel,dar si impotriva vandutilor din interior si asta pentru ca, asa cum zicea cineva,la noi mereu au crescut chiar “mai multe cozi decat topoare”.
haha, sunteti hazliu. aici e vorba de impartirea sferelor de influenta intre aliati, nu de optiunile nazistilor. mai cititi
Spune-le asta urmașilor celor ce au fost eliberați de sub ocupația hortystă din Transilvania și din Ardealul de Nord. Asta cu ”victoria comuniștilor ruși”…
Cred ca este o utopie sa vorbim despre independenta Romaniei in conjuctura actuala , cand totul vine de la Bruxelles , de la Washington , de la Merkelitza , dupa ce ne-am vandut pe nimic toate resursele naturale ,dupa ce am devanit o societate de consum a occidentului , dupa bataia de joc la care este supus poporul roman de catre un presedinte care nu simte romaneste si un guvern pe masura s.a.m.d
Conform comuniștilor, nu?, e Independența pe 9! Va dați seama ce fraieri am fost pana în 1947, nici n-am știut sa ne sărbătorim când trebuie Independenta! Chiar nu ma așteptam de la dvs, domnule Tudor, la o interpretare comunistoida, de separare a Independentei de sărbătoarea regalității, tot asta s-au străduit tovarășii sa facă atâtea decenii, sa ne șteargă 10 mai din memorie. Independența de stat n-o puteau șterge, așa că au mutat-o pe 9.
ce interpretare comunistoida cand aceste date sunt in cartile tuturor istoricilor de marca, precum dinu c giurescu si altii? 9 mai ziua independentei, 10 mai ziua regalitatii si a inscaunarii lui Carol I. Daca urmareati emisiunea de aseara vedeati si evocarea lui Carol si a monarhiei. Pacat ca sariti ca iepurele
Raspuns.
Tentativa care trebuie condamnata nu este cea a fostului regim comunist de a aniversa proclamarea Independentei statale a Romaniei, la 9 Mai (adica la 9 Mai 1977), cand a fost declarata, oficial, in Parlamentul Tarii, ci tentativa regala de a o muta de Ziua Regalitatii (adica la 10 Mai). Este meritul principal al lui Mihail Kogalniceanu de a fi procedat, astfel, tocmai pentru e evita transferarea meritului principal al proclamarii acestui eveniment, fundamental pentru Istoria Statului Romania, de la Parlament, ca institutie democratica, la Monarhie (ca institutie nedemocratica, sau mai potrivit exprimat: pseudo-democratica, cum s-a dovedit a fi, in ansamblu, Monarhia din Romania).
Apreciez ca numai Regina Maria a fost, cu adevarat, devotata intereselor fundamentale si principale ale Statului Roman, dar nu si ceilalti membri principali ai Casei Regale.
Se stie cum si de ce a murit, de fapt, Regele Carol i, dar nu se recunoaste oficial.
Ma nene ma,conteaza ce si cand a votat Parlamentul tarii, ca doar la RAZBEL au participat si au murit oamenii,poporul, iar parlamentarii erau alesii lor, si nu s-a luptat cu turcii vreun domnitor de unul singur.Si mai incet cu cultul personalitatii,fie ca este despre domnitori,regi,codreni,sau basesti, iohanisi,prime doamne,ca ne-a ajuns cu Ceausescu si nevasta-sa,dar si cu alti stramosi de ai lor,precum,Stalin,Pauker si cu Dej.Dar se pare ca_comunism-fascismul din genele voastre si diferitii nasi din sufletul vostru nu va dau pace.GHINION.
Normal, ce intrebare ? Sper ca inca mai suntem multi care mai stim oarece istorie.
Intr-adevar aceste zile de mai au o incarcatura istorica pentru romani si Romania.
îi interesează pe stăpâni ca să vadă reacţia românilor la faptul că au devenit sclavi! nu mai suntem independenţi demult! dar suntem liberi şi democraţi,chiar dacă nu mai suntem o naţiune!
9 mai e motiunea,10 mai e proclamarea. Inainte de regimul comunist se sarbatorea pe 10 mai. In timpul comunismului pe 9 mai.
Si acum…deloc, progres aicisha la romanica.
fleosc
Oricum data oficiala recunoscuta pe plan mondial e adoptarea Tratatului de la Berlin (13 iulie 1878). Asa, de unul singur, poti sa iti tot declari independenta. Si Transnistria si-a declarat-o, de vreo 25 de ani, si tot degeaba 🙂
Batul prin gard … putina adrenalina nu strica nu? La vremurile care le traim subiecte de genul asta sunt numai bune. Fac muritorul de rand si mai moale. I se serveste educatie de supravietuire iar apoi e intrebat de una si de alta, la bascalie, bineinteles ca sa se simta omu’ idiot. Da’ bine ca nu suntem slugi la rusi (vorba sasului intelept).
Da, domnule Tudor! Pe mine mă interesează.
Domnule Radu Tudor, falsificati istoria! De ce nu pomeniti nimic de Carol I, care a semnat declaratia pe 10 mai, devenind document de stat? Din 1877 pana in 1947 10 mai a insemnat o tripla sarbatoare (inscaunarea lui Carol I – 1866, Independenta – 1877 si nasterea Regatului Romaniei – 1881).
si tot monarhistii recunosc faptul ca ziua independentei a fost mutata de pe 9 pe 10 mai pentru a coincide si cu inscaunarea lui carol I ca rege. asta cu falsificarea e de porc. parlamentul a validat independenta pe 9 mai. in rest, furtuna intr-un pahar cu apa
Nu incercati sa mutati discutia pe grupuri de persoane, asa cum faceti la Antena 3. Aici nu discutam despre monarhist vs. non-monarhisti.
Discutam despre fapte. E un fapt declaratia lui Kogalniceanu din Parlament, ca „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, pe 9 mai.
Insa declaratia din Parlament nu era suficieneta. Altfel nu s-ar explica nevoia parlamentarilor de la acea vreme de a merge la Palat a doua zi – 10 mai, unde Regele Carol semneaza Proclamatia de Independenta.
Si tot parte din faptele istorice: ultima celebrare a Independentei pe 10 mai a avut loc in 1947 – anul abdicarii Regelui Mihai. Comunistii au fost primii care introdus inovatia sarbatorirea Independentei la 9 mai, pentru a nu se suprapune cu Ziua Monarhiei.
Iar Dvs. nu faceti decat sa perpetuati “inovatia” comunista!
Lasati acuzatiile aiuristice. Pe fond nu avem dispute
Chiar nu vad ce e aiuristic aici. Va spun doar ca sarbatorirea zilei independentei pe 9 mai a fost instaurata de comunisti. E asta un neadevar? Dvs. (nu sunteti singur, dar sunteti un lider de opinie) sustineti ca e foarte bine ca e pe 9 mai, nu pe 10. Nici asta nu e un neadevar.
Asta inseamna ca Dvs. sustineti acelasi lucru ca si comunistii. Imi pare rau, dar e concluzia logica ce decurge din elementele de mai sus.
Aruncati o privire mai jos. E documentul proclamarii Regatului Romania. Ce data apare pentru proclamarea independentei?
upload .wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Actul_proclamarii_Regatului_Romania.jpg
Dacă Regele Carol I , nu ar fi fost la comanda armatei Romane si nu ar fi reprezentat interesele Țării in fata arogantei imperiului tarist, cu totul altfel ar fi stat lucrurile in timpul si după încheierea războiului din 1877….10 Mai , Este si va fi si trebuie sa fie data la care noi Romanii ar trebui sa sărbătorim măretul eveniment !
Regalistilor, cititi mai bine. Regalitatea dorea sa se sarbatoreasca pe 10 ca sa coincida cele doua date. Vai ce argument…ca inainte de comunisti se sarbatorea pe 10…normal…aveau interes..Adevarata independenta e pe 9 mai…cum 9 mai era doar la Moscova in 1945.. In restul Europei era 8 mai. Si mai e ceva deranjant…statul roman modern l-a facut Cuza, nu Carol I, asa cum sustin nu doar regalistii ci insusi regele Mihai. Are dreptate cel care spune ca 9 mai 1945 e ziua cand comunistii castiga…in vest se încheiase cu doua zile înainte războiul. Asa ca…9 mai 1877 independenta…10 mai 1866, ziua regalitatii, 9 mai 1945 ziua cand sovieticii, nu anglo-americanii castiga…ca Europa sarbatoreste asta…problema ei..eu, ca român, azi sarbatoresc ziua independentei, ca doar tara n-a mai plătit tribut in 1878, pana cand s-a încheiat tratatul de la Berlin.
Cred ca intrebarea corecta ar “Intereseaza pe cineva sarbatoarea independentei Romaniei?” pentru ca nu a interesat pe nimeni niciodata (ca sa ne intrebam daca mai intereseaza…). Si cand spun nimeni ma refer la cei care ar putea face ca aceasta zi sa conteze cu adevarat.
9 Mai ar trebui sa fie “Ziua Independentei” si o mare sarbatoare pentru romani si pentru Romania.
Nu cred ca exista vreun dubiu. Celelalte celebrari ale zilei de 9 Mai, fiecare cu importanta ei, nu pot fi considerate decat niste coincidente fericite ale timpului. Dar 9 Mai trebuie sa fie inainte de toate “Ziua Independentei”.
Din pacate, incepand de anul trecut in special, a fost lansata si o disputa, ma retin sa o calific in vreu fel, asupra zilei exacte a declararii Independentei. Este aceasta 9 Mai, cand Independenta a fost declarata de Parlamentul tanarului stat Romania prin vocea lui Mihail Kogalniceanu? Sau este 10 Mai cand a fost consfiintita prin Decretul Regelui Carol I? Avand si aici o coincidenta, sa-i spunem tot fericita, cu ziua de nastere a domniei-sale.
La 9 mai 1945 nu s-a proclamat victoria fortelor aliate, ci Germania a capitulat neconditionat, iar ziua de 9 mai este sau a fost sarbatorita ca ziua victoriei. Despre primul 9 mai cred ca sunt putini care mai stiu ceva.
9 mai ar fi trebuit sa fie ziua nationala a Romaniei. E o zi mult mai importanta decat 1 decembrie, cand sarbatorim ce? Romania Mare care care nu mai exista. Nici tara. Nici partidul.
Raspuns-adeziune.
Aveti partial dreptate.
Daca nu se cucerea Independenta de Stat, probabil ca n-ar mai fi avut loc nici extensia statala a Romaniei, infaptuita la 1 Decembrie 1918.
Cea mai importanta data istorica, pentru Romania, ramine insa: data de nastere statala: 24 Ianuarie 1859, care apreciez ca ar trebui sa fie desemnata, oficial, ca: Ziua Nationala a Statului Romania, fara de care n-ar mai fi existat, ca semnificatie romaneasca, nici celelalte date calendaristice, de importanta nationala pentru evolutia existentiala a Statului Romania.
Mai apreciez, ca deosebit de importanta, pentru “nasterea” Statului Rom(i)nia si constituirea primului Stat Romanesc (denumit, din cate cunosc: Romania), cu meritul fundamental al Domnitorului/Principelui valah: Mihai Patrascu-Viteazul, la 27 Mai 1600, cu o durata statala foarte scurta, de numai 14 luni (dar semnificativa si deosebit de importanta, mai ales din punct de vedere ezoteric, pentru “nasterea” si “destinul” statal al viitorului Stat Rom(i)nesc, constituit la 24 Ianuarie 1859, mai ales in continuitatea temporala, descendent-statala, a fostului Stat Roman, de orientare civilizationala latina), Stat numit: “Romainie” si previzionat a exista, in vecinatatea, dar si in confruntarea statala cu Statul “Esclavonie” (Rusia). de catre Nostradamus (in cadrul lucrarii sale fundamentale: “Le Propheties”, Centuria V, catrenul 26) cu aproximativ 3 decenii inainte de constituirea primului Stat Romanesc, de catre Mihai Patrascu-Viteazul.
In contextul mentionat anterior semnalez si ca nefiind intimplatoare asasinarea, miseleasca, la 9 august 1601, uzind de inselaciune (in complicitate, subversiv-criminala, cu o mare parte a nobilimii hungariene),a lui Mihai Patrascu-Viteazul, de catre un comandou special, trimis de generalul Georgio Basta, chipurile pentru a transmite un mesaj, deosebit de important, Domnitorului Roman, din partea Imparatului Rudolf II, de Habsburg, al…. “Sfintului Imperiu Roman (!)”, imparat foarte preocupat (mai ales in calitate de: Initiat in Ezoterism), de descendenta specifica, statal-temporala, a Statului Roman, de orientare civilizationala latina.
asta cu 9 mai, ca si aia cu 10 mai sau cu 1 mai au devenit doar niste parastase ale unor epoci demult apuse. Mai bine ca s-a terminat pacaleala.
hai sa sarbatorim independenta, ca de independenti ce suntem au hotarit niste unii la Bruxelles ca daca nu primim citi arabeti au hotarit ei sa ne trimita trebuie sa platim un sfert de milion de euro per arabete refuzat
daca am avea guvern de destepti, i-am primi la Nadlac, le-am da o ciorba, sa faca si un dus si le-am da si 25000 de euro sa se care in urmatoarele trei ore (in Germania, bien sur). Sau macar sa-i tina in carantina intr-unul din spitalele romanesti bine dezinfectate… ca de restul are grija the yellow stafylokoken; iesim si mai ieftin, e 95% procent de reusita. Restul de 5% ne dau ei 25000 de euro sa-i lasam sa plece.
http://www.istorie-pe-scurt.ro/9-mai-ziua-independentei-romaniei/
Cine vrea Sa citeasca Sa se informeze.
Nu e corect din punct de veder politic, sa ne amintim despre independenta Romaniei
9 mai pe stil vechi sau stil nou?
Vai,vai,vai,…cât vă mai roade-ti intre voi si vă urîți,cînd,,Țara se piaptana si baba arde,Cînd ulciorul merge la apă de cîte ori vrea si nu se sparge,Cînd o rindunica crede că face primăvara, etc…toate cu susu-n jos!Iubiti-vă si toate vor reveni la normal!Iubirea este respectul, singurul care ne va ține uniți prin perioada in care trecem,avem o cultură care chiar dacă istoria e bulversată de nu mai stim ce să credem,muzeele satului si cele istorice sînt pline de dovezi,galeriile de arta cele in sculptură, pictură, fotografice,folclorul romanesc,tradițiile ,poietii,scriitorii,etc si nu in ultimul rând crezul in D-zeu cel viu ce-l avem in sînge cum toate celelalte!Nu încet – ați să vă respectați si să vă iubiți caci ura, disprețul,orgoliul,fala si atacurile verbale,ne dezbină pe toți si este nevoie să rămînem mereu uniți cum a arătat si istoria strămoșilor nostri,si versurile din Hora Unirii!Multumesc celor care sînt de acord cu mine!