Îngrijorați de războiul din Ucraina si de agresiunea tot mai periculoasa a Rusiei, tot mai mulți polonezi se alătură detașamentelor paramilitare de voluntari cu scopul de a urma o pregătire militară de bază astfel încât să-și poată apăra țara în eventualitatea unei invazii rusești, relatează agenția Reuters preluata de Agerpres. 

Inițial, guvernul de la Varșovia s-a distanțat de aceste miliții neoficiale, dar odată cu sporirea preocupării față de intențiile Moscovei, armata poloneză, constituită exclusiv din militari profesioniști, caută modalități să integreze aceste grupuri de voluntari.

Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniți în prezent în circa 120 de astfel de grupări. Circa 800 dintre ei s-au întâlnit vineri la Varșovia la o reuniune organizată de Ministerul polonez al Apărării, primind cu această ocazie pentru prima dată recunoașterea oficială a existenței lor. Ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităților locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz se război.

Consilierul pe probleme de apărare al președinției poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenției Reuters că evoluțiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varșovia să-și revizuiască modul de abordare a securității naționale. ‘Până de curând, organizațiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului’ pentru responsabilii din sectorul apărării, dar ‘astăzi, când avem un război la granițele noastre, ei își dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea țării’, explică oficialul polonez.

În contextul conflictului din Ucraina, guvernul polonez a cerut Alianței Nord-Atlantice să stabilească o prezență militară permanentă și consistentă în Polonia, solicitare ce i-a fost respinsă, astfel că încrederea polonezilor în determinarea aliaților din NATO de a-i apăra la nevoie a fost zdruncinată, subliniază unii oficiali de la Varșovia.

În schimb, Polonia se bazează pe parteneriatul militar bilateral cu SUA, iar în paralel a demarat un amplu program de modernizare a armatei, pentru care va aloca zeci de miliarde de euro în anii următori.

Dar numeroși analiști militari consideră că un atac al Rusiei împotriva Poloniei este extrem de puțin probabil, posibilele ținte ale Moscovei fiind mai degrabă țările care au minorități rusofone numeroase, cum ar fi Republica Moldova, Letonia sau Estonia.

Însă teama față de Rusia are rădăcini adânci în Polonia, țară ce s-a aflat mai mult de un secol sub dominația Rusiei țariste și încă aproape o jumătate de secol sub cea sovietică, în prezent învecinându-se cu Rusia prin enclava Kaliningrad.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anunțat încă din luna ianuarie că va adopta măsuri pentru a stimula tinerii să urmeze cariera militară, că se vor constitui unități paramilitare și că va fi sporit numărul exercițiilor pentru pregătirea rezerviștilor, în anul 2016 circa 38.000 de rezerviști urmând să fie chemați să participe la programele de instrucție militară, față de 12.000 anul acesta.

19 COMMENTS

 1. hai sa nu fim ca aia cu drobul ,dar ceva teama tot avem si noi romanii auzind amenintarile proferate la adresa tarilor vecine care detin sau vor detine suturile astea de care inteleg eu ca si rusii la randul lor cumva se tem ca sunt asa prea in coasta lor .Dumnezeu sa ne ajute si noua si la toata lumea vizata de rusi .Faptul ca polonezilor li s-a refuzat un ajutor concret de NATO si li s-a zguduit cumva increderea in aceste forte militare care ne-au promisca in caz de ceva ne ajuta si care acum se spala pa maini ,oare noi ce avem de asteptat ?La noi se intreprinde ceva pentru o oarecare eventualitate ?guvernul Romaniei ,CSAT-ul au oare vreo ingrijorare relativ la aceasta problema?Am vazut manevre cu avioane romanesti si americane la Campia Turzii dar are vreo legatura cu aceste temeri sau e asa o frectie la un picior de lemn?

  • Polonezii viseaza frumos sub influienta votcii se si vad deja infingand steagul polonez pe meterezele Kremlinului. Daca ar fi treji ar realiza ca nici acum ca si-n 39 nu au nici o putere intr-o confruntare armata cu Rusia chiar si sub aripa Nato. Dar spre deosebire de atunci acum au toata sansa sa le fie transformata tara intr-un morman de moloz radioactiv deoarece orice conflict Nato-Rusia se va transforma intr-un razboi termo-nuclear iar tarile din prima linie a conflictului vor fi primele lovite cu aceste arme. Constatarea e valabila si pentru Romania impinsa de lingatorii mioritici de clante americane ce conduc dupa 1989 tara noastra.

  • Astea cu Rusia care sta sa atace Polonia sau Romania sint fisieli propagandistice de 2 bani, menite sa induca o stare de tensiune pe fondul careia sa inghitim mai usor niste treburi care, altfel, ne-ar cam ridica mari semne de intrebare. E vorba de un urias (si recunoscut, de altfel) razboi propagandistic intre Rusia si NATO (in fapt SUA). Rusii nu vor fi niciodata suficient de prosti incit sa atace un stat NATO. (N-au atacat ei nici Ucraina, daca e sa fim riguros exacti!) Pe de alta parte, e absolut firesc sa-i ingrijoreze apropierea, pas cu pas, de granitele lor, a fortelor NATO. Organizatie, deocamdata, defensiva. Dar care, dupa ce va fi ocupat suficiente puncte strategice, ar putea schimba foaia…
   Sigur, naivii vor accepta ca toate astea se intimpla in numele si de dragul democratiei. Cei mai lucizi au inteles demult ca e vorba de batalia pentru resurse! Macar sa nu fim ipocriti!

 2. S-a justificat Iohanis punind stampila GHINION la intrarea in ukraina considerata scut pentru atacarea romaniei. la noi sunt prea multi bolnavi si nu au cum sa-i ia in armata. car sunt cei cu stele pe umar/profesionistii la metru cub sa lupte ei ca pentru atribuirea stelelor nu?

  • “Criza din Ucraina nu are si nu poate avea o solutie militara, iar partile implicate trebuie sa evite orice masuri care ar putea duce la o noua escaladare a conflictului, a declarat luni ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier, potrivit DPA.
   “Un lucru este clar pentru noi toti: nu exista si nu poate exista o solutie militara la criza din Ucraina”, a spus Steinmeier dupa o reuniune cu omologii sai din tarile membre ale Grupului de la Visegrad.
   El a adaugat ca miercuri va avea loc la Paris o reuniune a reprezentantilor Frantei, Germaniei, Ucrainei si Rusiei pentru a analiza un mecanism de supraveghere a incetarii focului in estul Ucrainei.
   La jumatatea saptamanii trecute, Frank-Walter Steinmeier a afirmat ca Occidentul ramane angajat in eforturile de solutionare pasnica a crizei din Ucraina si a subliniat in acest sens ca presiunile asupra partilor beligerante trebuie sa fie mentinute.
   Steinmeier i-a cerut omologului sau rus Serghei Lavrov sa isi foloseasca influenta pe langa separatistii prorusi din estul Ucrainei pentru respectarea incetarii focului, intrata in vigoare pe 15 februarie.” Nemtii nu s-au pierdut inca capul si asta pentru ca n-au uitat lectia din al doilea razbel mondial. Amerlocii care n-au dus nici un razboi pe teritoriile lor in ultimii 200 de ani viseaza neoconic la ingenuchearea Rusie si imping guvernele marionete din Romania, Lituania si Polonia sa-l zgandere pe urs din lasitate si dispret fata de locuitorii acestor state.

 3. In caz de razboi sigur vor veni voluntari cei din grupul KOCO : ii depasim la hectar pe polonezi,clar!

 4. Invitaţia mai mult sau mai puţin subtilă la ignoranţă în faţa unei ameninţări reale poate fi o componentă a unei acţiuni (dez)informative. Polonezii fac voluntar ceea ce poate ar trebui să facă şi românii, dacă n-ar fi atât de “mioritici”: e la ei, la noi nu poa’ să fie! Ba, poate fi oricând! Colonia România nu este aşa de importantă sub aspectul celor ce sunt pe pământ, cât mai ales celor ce sunt în scoarţa acestuia!Deci poate fi lejer un teatru de război! Războiul propagandistic n-a încetat şi nu va înceta niciodată, aşa că, stimate domn care spui acestea, nu vă iau în considerare afirmaţia. Luciditatea e născută din experienţă.
  Mă întreb de ce Statul român nu are emisari, la Moscova, care să poarte discuţii în vederea atenuării stării de tensiune acumulată între România şi Federaţia Rusă în schimbul unei atitudini arogante, belicoase. Apartenenţa României la structurile militare şi administrativ-economice nu asigură ţării noastre un climat de siguranţă sub nici o formă! Istoria poate fi mărturie în acest sens. E timpul deşteptării din reveria ultimului sfert de secol. Toate se plătesc! Ar fi păcat de-am rămâne mai proşti decât am fost înainte de ’89! Pentru că până atunci, cu toate lipsurile, frustrările şi neajunsurile îndurate, reuşiserăm ceva: nu mai eram datori niciunui străin, aveam bani -deşi nu aveam ce face cu ei, aveam certitudinea zilei de mâine. Azi nu! Chiar dacă nu avem azi, mâine vom avea, pentru că lucurile nu pot rămâne aşa o eternitate-Istoria o arată. Avem ce apăra! Măcar pentru copii noştri s-o facem! Serios, atent, responsabil, lucid.

  • @Cristian, inainte de 89 aveam industrie de aparare si armata astazi nu mai avem nimic decat cetateni ce muncesc pe plantatia Romania condusa de lingatorii mioritici de clante la ambasada USA si o datorie de mii de euro pentru fiecare cetatean al tarii de platit la FMI si Banca Mondiala. Basca resursele minerale si petroliere date pe de-a moaca marilor bancheri internationali la fel si o mare parte din terenurile agricole si forestiere.

   • Asa este.De parca la conducerea ROMANIEI ar fi fost doar niste rusi” interesati” de acest lucru sau de presedinti/conducatori care nu au iubit deloc pe romani si ROMANIA(de parca ar fi fost dusmanii nostii si ar fi actionat in …consecinta).Iar totodata trebuie sa recunoastem ca majoritatea cetatenilor romani au fost …masochisti si le-au placut sa aleaga/sa realega numai acelasi tip de conducatori(si este greu sa schimbi electoratul fiindca desi electoratul a vazut ce au facut unii, in cei 25 ani ,sunt inca f multi care nu agreeaza schimbarea si ii prefera tot pe cei …vechi).

    • Dupa 89 la conducerea au ajuns doar acei indivizi specializati in linsul abject de clante la ambasada americana care au transformat tara asta intr-o colonie iar pe cetatenii ei in lucratori prost platiti pe aceasta plantatie numita Romania.

     • Ce afirma unii!!! “Zilele trecute, m-a vizitat un cunoscut finanţist, fost
      preşedinte-director general al unei mari bănci. Realmente, omul e un
      profesionist redutabil şi are proprietatea cuvintelor. Ce am aflat de la
      el? Că Mafia străină scoate din România, an de an, fabuloasa sumă de 20
      de miliarde de euro! Am întrebat dacă e vorba, cumva, de valoarea unor
      materii prime (aur, hidrocarburi, material forestier etc.). Nu, alea
      sînt separate – mi-a răspuns oaspetele. Cele 20 de miliarde sînt bani
      ghiaţă, transferaţi de cei de la Petrom, de la ALRO Slatina, de la SIDEX
      Galaţi, de la DACIA, din bănci etc. Oaspetele a insistat că nu sînt
      bani furaţi, ci profituri.”

   • aveam…poate am mai putea avea încă…problema rămâne trezirea celui ce doarme…’n pix-sapă-cheie-bisturiu-cizme…

 5. Este de asteptat ca si polonezii au meltenii,mamelistii si “saracutii ” lor .Dar majoritatea sunt cetateni dintro bucata ,sunt oameni aplecati spre orice problema sociala isi cunosc interesul si niciodata nu vor vota /nu vor alege o..galetuta,punga sau nu vor apara/lauda pe cineva din fanatism sau din ..dorinta de a distruge .

 6. Polonia e tara aia care a rezistat nemtilor 24 de ore in 1939, luptind eroic cu cavaleria?

 7. N au fost prea destepti dar au sange in instalatie.aveau mai bine zis,ca i au facut nemtii harceaparcea.si rusii ticalosi

 8. Viconte, Excelenţa voastră a uitat că mai există unii care învaţă din propriile greşeli. Păcat că-s prea puţini cei ce învaţă dintr-ale altora.

Leave a Reply