Aniversarea primului deceniu de cand Romania este membru al NATO imi da prilejul sa-mi exprim cateva ganduri, asa cum le-a trait ca jurnalist foarte apropiat de acest demers.
Cu seful Pentagonului Donald Rumsfeld, la Washington, in 2004
Calitatea de membru al NATO este, din punctul meu de vedere, cel mai bun eveniment petrecut in ultimii 25 de ani pentru tara noastra. Abia in 2004 am putut spune ca adevarat ca drumul de la comunism la democratie a devenit ireversibil.
Efortul de integrare a fost singurul deziderat national agreeat total de fortele politice romanesti, atit cind s-au aflat la putere cat si in opozitie.
Armata Romana a facut efortul cel mai important. Aceasta institutie fundamentala a impins prin sacrificiul ei si modernizarea avant la lettre si restul segmentelor din administratie sa-i urmeze exemplul. De la o institutie greoaie, de peste 300.000 de militari, bazata pe conceptul comunist al “luptei intregului poporul”, azi Armata Romana este o structura moderna, cu 90.000 de militari si civili, avind o serioasa capacitate de a-si proiecta forta oriunde pe glob, alaturi de aliati din lumea democratica. Serviciile de informatii preluat si ele din mers efortul, stimulate in special de evenimentele de la 11 Septembrie 2001.
Cu uriasul general american James Jones (SACEUR) la Cartierul General al Fortelor Aliate din Europa, Mons, Belgia
Doua vorbe despre cei in mandatul carora am intrat in NATO : Ion Iliescu si-a spalat toate pacatele trecutului prin aderarea petrecuta in al doilea mandat al sau. Iar despre Adrian Nastase, “cel mai bun premier pe care l-a avut Romania” (citat din Basescu), este nedrept din punct de vedere istoric sa fie azi la inchisoare. Nastase, prin modul in care a facut sa performeze mecanismele politicii externe, aparare si securitate, are un merit cu totul special, impreuna cu Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu si George Maior.
Calare pe “Toyota de talibani” la Khandar, in 2003
Chiar inainte de intrarea de facto a Romaniei in NATO, imediat dupa 11 Septembrie 2001, Armata Romaniei si-a dezvoltat o capacitatea expeditionara foarte importanta. Regretatul general Mihail Popescu, sef al SMG intre 2001-2004, a pus bazele acestui efort imens, in care au fost angrenati 40.000 militari in teatre de operatiuni din Afganistan, Irak, Balcanii de vest si alte zone. Asta inseamna sa-ti poti apara teritoriul national cind apar provocari de securitate, pe care nu trebuie sa le lasi sa vina peste tine. Atunci e deja prea tarziu.
La Nassyriah, in desertul irakian. 70 grade Celsius !
Sunt unii care intreaba “Ce cauta militarii romani in tari straine?”. Dupa lungi explicatii pe care le-am dat in emisiuni tv sau in editoriale scrise, raspund asa : ce-am cautat si in 1919 la budapesta, sau in ’41-‘ 42 dincolo de Prut sau Nistru si oriunde-oricand istoria a venit peste noi. Armata Romana, in noul context global cu amenintari asimetrice care au explodat peste tot in lume, e datoare sa participe la efortul aliat de eliminare a amenintarii populatiei din spatiul european si american, inclusiv celei romanesti si a teritoriilor pe care acestia le detin. Ca parte a spatiului civilizatiei occidentale, cu institutiile sale politice si militare, Romania nu poate fi altundeva decit acolo unde o cer interesele aliate. Care ne protejeaza si pe noi. Pentru asta au murit sute de mii de detinuti politici intre 1947 si 1964, luptind impotriva comunismului si a distrugerii fiintei noastre nationale. Pentru asta au murit si militarii in tara sau peste hotare, dupa Decembrie 1989. Regret imens ca romani de talia lui Corneliu Coposu si camarazii lui, romani patrioti si crestini adevarati, n-au apucat sa vada acest deznodamint fericit pentru care au luptat enorm. Traim acum momente in care agresiunea si ambitiile imperiale rusesti ne fac sa privim fara groaza dincolo de granita noastra de est. Asta doar pentru ca suntem membri NATO, o alianta care functioneaza dupa dictonul : “Toti pentru unul, unul pentru toti”.
Ipostaza unica : pentru prima oara in istorie, Armata SUA a acceptat o comanda straina. Companie americana sub comanda romaneasca, in Afganistan
Am fost la Bruxelles in Ianuarie 1994 cind Romania a fost prima tara ce a depus la Cartierul general al NATO documentele de aderare la Parteneriatul pentru pace. Am fost in 2003 in Afganistan cind primele forte expeditionare romanesti s-au asezat la Kandahar, in iadul afgan ce-l gazduise pe Osama bin Laden. Am fost atunci la Tarnak Farms, ce fusese pina in 2001 centrul de comanda al actiunilor sale teroriste. Am fost la Washington in 2004 cind Romania a depus documentele de ratificare a Tratatului de la Washington, piatra de temelie a NATO. Am fost pe 2 Aprilie 2004 la Cartierul General al NATO cind s-a ridicat drapelul Romaniei si am trait emotii uriase. Atunci am stiut sigur ca teritoriul si populatia ne vor fi protejate cit timp va exista Alianta Nord Atlantica, cea mai puternica si eficienta alianta militara din istorie, invingatoare in razboiul cu ciuma comunista.
Militarii romani au construit o biserica de lemn, a carei cruce domina baza de la Kandahar
Multumesc lui Dumnezeu ca am avut acest imens privilegiu ca jurnalist specializat in probleme militare si de securitate sa traiesc toate aceste evenimente live si sa ma implic atit cit am putut intr-o cauza pe care o consider dreapta si indiscutabil benefica pentru tara noastra.
Cine stie cind va mai prinde Romania un tren asa frumos : un obiectiv legitim, care sa fie sprijinit de absolut toata clasa politica.