În cartea sa despre cele zece reguli de aur ale sănătăţii (‘Les 10 regles d’or de la santé’), medicul suedez Bertil Marklund oferă sfaturi pline de bun simţ pentru a trăi mai bine şi mai mult, semnalează site-ul madame.lefigaro.fr.

‘Eu însumi decid cum vreau să îmbătrânesc – sau să nu îmbătrânesc’, se poate citi în introducerea cărţii lui Marklund, medic generalist, profesor şi specialist în sănătate publică.

Potrivit studiilor consultate de acesta, ‘influenţa patrimoniului genetic asupra duratei vieţii nu este decât în jur de 25%, în timp ce modul de viaţă o determină în proporţie de 75%’, se menţionează în carte. În cele o sută de pagini, medicul Marklund se bazează pe experienţa sa de practician şi de cercetător din Suedia, dar şi pe literatura ştiinţifică.

Faceţi exerciţii fizice: Cu alte cuvinte, faceţi mişcare. Activitatea fizică reduce stresul, ne protejează împotriva lui şi ne ajută să-l gestionăm. Acesta este un avantaj cert, ştiut fiind faptul că stresul dăunează, printre altele, celulelor organismului. Prin urmare, este inutil să vă impuneţi să faceţi sport de cinci ori pe săptămână. Mulţumiţi-vă să practicaţi în mod regulat activitatea care vă convine, să staţi mai degrabă în picioare decât aşezat, să mergeţi pe jos cât mai mult posibil, să optaţi pentru scări în locul liftului.

Nu vă lăsaţi copleşiţi de stres: Medicul aminteşte că reacţiile de stres sunt necesare pentru supravieţuirea noastră şi, prin urmare, sunt pozitive în sine. Trebuie să ştim însă să le stăpânim, să nu le lăsăm să ne invadeze şi să le evacuăm. Pentru aceasta, reduceţi exigenţele, faceţi cât mai multă mişcare, defulaţi-vă şi învăţaţi să respiraţi. Forţaţi-vă să treceţi în modul Dalai Lama.

Dormiţi bine, dar nu prea mult: Somnul permite în mod evident regenerarea corpului. Faptul de a dormi prost sau prea puţin oboseşte, slăbeşte sistemele noastre de apărare şi predispune la excesul de greutate şi la alte maladii. De aceea, este primordial să vă garantaţi o bună igienă a somnului.

Expuneţi-vă la soare, dar cu moderaţie: Atât prin alimentaţie (peştele gras sau ouăle), cât şi expunându-ne la soare sintetizăm vitamina D. Aceasta din urmă este indispensabilă corpului, pentru buna funcţionare a sistemului nervos, consolidarea scheletului sau întărirea sistemului imunitar. Ea protejează împotriva diverselor maladii: cancer, diabet, depresie, infecţii, psoriazis, scleroză în plăci… Totuşi, atenţie la excesul de soare, care favorizează îmbătrânirea pielii şi cancerele.

Mâncaţi sănătos, mâncaţi bine: Trebuie mai ales să mâncaţi de toate, cu moderaţie, acordând prioritate alimentelor cu aport de vitamine, grăsimi bune, antioxidanţi. În schimb, evitaţi produsele industriale îndulcite cu zahăr şi grase, limitaţi consumul de carne şi de mezeluri, optimizaţi aportul de proteine vegetale.

Beţi apă… şi cafea: Hidratarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Corpul este compus în proporţie de 60% din apă şi poate pierde zilnic până la un litru şi jumătate. În caz de proastă hidratare, efectele nefaste nu întârzie să se facă simţite, pe plan fizic sau psihic. Cafeaua este un atu de sănătate deloc neglijabil, mai ales datorită antioxidanţilor şi cafeinei din conţinutul său. Potrivit mai multor studii amintite de autor, cafeaua ar diminua riscul de diabet, de accident vascular cerebral, de Alzheimer sau de Parkinson. Trebuie să fie consumată, desigur, în cantităţi rezonabile – trei sau patru ceşcuţe pe zi.

Supravegheaţi-vă greutatea: Este ştiut faptul că excesul de greutate ne expune riscului de boli cardiovasculare şi diabetului. Autorul lucrării încearcă totuşi să explice inutilitatea regimurilor repetate. A veghea zilnic la menţinerea unei greutăţi stabile este relativ simplu, datorită câtorva sfaturi practice: mâncaţi lent, nu mai luaţi încă o porţie şi alegeţi bine alimentele.

Aveţi grijă de dinţi: Igiena bucală influenţează circulaţia sanguină, spune medicul Marklund. O gingie care sângerează ar fi chiar un semnal de alarmă, potrivit acestuia. Cum se optimizează sănătatea dinţilor? Evident, mergând periodic la dentist, curăţând spaţiile dintre dinţi şi folosind periuţa de două ori pe zi, dar şi evitând dulciurile.

Adoptaţi gândirea pozitivă: Pesimismul nu aduce decât stres, angoasă şi frustrare. Un cocteil exploziv pentru sănătate. Un recent studiu american arată chiar că optimismul reduce riscul de mortalitate în rândul femeilor. O veste bună pentru persoanele care văd paharul pe jumătate gol este aceea că pesimismul se tratează. Cum? Potrivit medicului, persoanele respective trebuie să se înconjoare de indivizi pozitivi, să facă mişcare, să-şi găsească o motivaţie, să fie generoase.

Întreţineţi viaţa socială: Bertil Marklund menţionează numeroase studii care au demonstrat că mortalitatea este mai mare în rândul persoanelor care trăiesc singure. Prietenia optimizează încrederea în sine şi favorizează hormonii stării de bine, scrie Agerpres.

4 COMMENTS

  1. Deci daca vrem sa traim mai mult trebuie sa ne spalam pe dinti si sa gandim pozitiv!

    P.S. Eu zic ca optimismul, gandirea pozitiva si credinta in Dumnezeu sunt cele mai importante! Dar toate astea trebuie facute cu moderatie, ca sa n-ajungem sa radem singuri la neoane!

    Daca gandesti pozitiv problemele sunt rezolvate pe cale naturala, nu trebuie sa mai faci nimic in rest. Si mai ales trebuie sa te feresti de vampirii energetici si de cei cu energie negativa care pot sa iti perturbe polaritatea, trebuie evitati pentru ca tu sa ramai mereu pe plus. Caz real. Romania, ce dreac…

  2. Pun si eu o intrebare. In aceasta lume nebuna si stresanta, fara condescendenta fata de aproapele nostru este posibil sa respectam cele 10 reguli de aur pentru un trai mai bun si mai lung ? Foarte multi dintre noi plecam dimineata la prima ora si revenim acasa la orele serii.

    • Pai poti sa te speli pe dinti si fara condescendenta fata de aproapele tau, asta pentru ca una din cele 10 reguli era sa te speli pe dinti. In cazul tau rezolvarea consta in a te spala pe dinti inainte de a pleca dimineata la prima ora si dupa ce revii acasa la orele serii, asa cum e si regulamentar de fapt. Daca faci asta ai rezolvat tot cazul, asa cum bine spunea si lista. O sa traiesti probabil foarte mult, ceva in gen inspre plus infinit! Pa, pa

Leave a Reply