Primavara anului 1984. Orasul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna.
Explozia unei bombe artizanale zguduie intreg sistemul, pina la Bucuresti.

Alerta este imensa : Securitate, Militie, aparatul de partid. Vestea ajunge pina la Comitetul Central. Personal pina la Nicolae Ceausescu.

Pe statuia lui Mihai Viteazul din centrul orasului Sfantu Gheorghe, sub saua calului, un extremist maghiar amplaseaza o bomba.

STATUIANimeni nu a stiut nimic. Pina cind un copil curios care se juca prin zona statui cu mingea vede pachetul exploziv pe statuie. Din curiozitate se apropie si atinge dispozitivul. O explozie devastatoare are loc. Copilul este ucis pe loc. Trupul sau sfartecat ingrozeste locuitorii, dupa socul bubuiturii. Tipete, groaza, alerta maxima.

copil bluratGenistii constata ca bomba era una artizanala, compusa dintr-un mecanism cu ceas, percutor mecanic, capsa detonanta si explozibil.

Copilul ucis era si el de etnie maghiara. Ca si autorul atentatului, pe care Securitatea l-a identificat dar nu l-a mai prins niciodata. Toata lumea stia ca a fugit in Ungaria. Nici un comunicat oficial n-a fost dat de autoritatile comuniste.

Va prezint azi in premiera nationala fotografiile atentatului terorist din primavara lui 1984 de la Sfantu Gheorghe.

Imaginile sunt din arhiva serviciilor secrete romanesti, care pastreaza si dupa 30 de ani astfel de marturii groaznice ale terorismului.

picior blurFac acest demers jurnalistic pentru a intelege ca pe linga organizatii teroriste, oricand un nebun singuratic, cu ceva pricepere in domeniul electronicii si al explozivilor, poate ucide vieti nevinovate. Regret sincer daca vor fi persoane afectate emotional de imaginile difuzate, am avut si eu aceleasi trairi. De aceea le-am blurat in partile cele mai sensibile. Adevarul insa trebuie spus pentru a invata din el pentru prezent si viitor. Parintii acestui copil nevinovat traiesc si azi cu drama ca dupa 31 de ani, cel ce le-a ucis copilul nu a fost prins si condamnat. Majoritatea cetatenilor de etnie maghiara din Romania este respectabila si cu siguranta nu aproba astfel de orori si manifestari extremiste. Dovada ca un copil din comunitatea lor a fost ucis de bomba pusa de un conational.

EFECTELE EXPLOZIEIDaca in vremea comunismului un extremist maghiar a putut organiza un atentat terorist, cand totul in societate era atat de strict controlat de Securitate, Militie si partid, azi lucrurile sunt infinit mai complicate.

Sa nu ne indoim de faptul ca pot exista oricand nebuni care pot organiza atentate. De aceea imensa responsabilitate a serviciilor de informatii in prevenirea unor astfel de tragedii prin obtinerea de informatii la timp in legatura cu persoanele dezaxate, capabile de crime si atentate cu diverse motivatii : etnice, religioase, politice.

79 COMMENTS

 1. in 1984 ungurii aveau autonomie, atata cata era, dar detinuta in mod oficial si protejata de rusi fara nici un dubiu. E foarte posibil ca moartea copilului sa fi deraiat o actiune planuita de sovietici pentru a destabiliza regimul nationalist al lui Ceausescu-oricum, asta era versiunea instructorilor din taberele pt activistii UASCR (eram participant si ascultam ce se spunea la seminarii, mai ales cand venea Nicu in vizita si securistii se dadeau “rebeli” ca sa placa printisorului). Cum e posibil si ca vreun nebun solitar sa fi montat totul la el in pivnita si sa fi pus apoi bomba sub saua lui Matias ca sa zboare statuia, la vreme de noapte, cand nu era nimeni primprejur.
  Ce conteaza este faptul ca organizatiile fundamentaliste maghiare din Ungaria par sa fi trecut “Tisa ” cu arme si bagaje si ca mecanismele de protectie s-au pus singure in miscare si fara efecte pompieristice. Adica SRI a descoperit atentatul si a predat pe atentator parchetului care se ocupa de crima organizata (DIICOT) excluzand din joc Inchizitia( DNA) oricum ocupata pana peste cap cu epurarea clasei politice. Chiar daca se va dovedi ca a fost doar o lovitura de imagine din partea amintitelor institutii ( se pare ca stiau de ceva vreme de atentat si de atentator dar si-au ales momentul retinerii ) tot e bine: inseamna ca cineva, in sfarsit, se gandeste si la viitor, nu numai la cotele de incredere de azi, pompate cu interviuri mieroase punctate de farnaieli de armasar tinut in frau, ale Muierii de Fier (Kovesi, careia nu-i mai pot zice doamna dupa ce si-a estimat “domnia” la pretul unui apartament in procesul cu ziaristii). Si asta trebuie salutat.

  • “Reporter: Când şi unde aţi avut prima misiune în Iugoslavia?

   Baer: Am ajuns la bordul unui elicopter împreună cu 3 agenţi. Am aterizat pe 12 ianuarie 1991 la Sarajevo. Misiunea noastră era să ţinem sub observaţie presupuse atacuri teroriste ale sârbilor care ar fi trebuit să aibă loc în oraş.

   Reporter: Cine erau teroriştii respectivi şi de ce ar fi atacat?

   Baer: Am primit de la CIA documente, despre un grup care se numea “Serbia Supremă”, în care erau detaliate planurile lor de a desfăşura atacuri cu bombă în clădiri împortante din Sarajevo, ca răspuns la dorinţa Bosniei de a-şi declara independenţa faţă de Iugoslavia.

   Reporter: Acel grup chiar a existat şi ce anume făceaţi în Sarajevo, care era misiunea primită de la CIA?

   Baer: Acel grup nu a existat niciodată. Cei de la sediul central ne-au minţit. Misiunea noastră era să alarmăm lumea şi să împrăştiem panica printre politicenii bosniaci, să le împuiem capetele cu ideea că sârbii vor ataca. Ca să clarific. Am acceptat povestea livrată de CIA, dar după o vreme am început să o punem la îndoială. De ce să provocam isterie când era clar că acel grup nu exista.

   Reporter: Cum şi când s-a încheiat misiunea şi dacă avea un nume?

   Baer: Pentru mine s-a terminat după două săptămâni când, am fost trimis într-o nouă misiune în Slovenia. Operaţiunea a durat o lună şi purta numele de “Istina” (adevărul) cu toate că numai adevar nu era.

   Reporter: De ce v-aţi dus în Slovenia?

   Baer: Am primit informaţia că Slovenia era gata să-şi declare independenţa. Ni s-au dat bani, câteva milioane de dolari, ca să finanţăm diverse ONG-uri, partide de opoziţie şi diverşi politicieni care au stârnit ura şi au inflamat societatea.

   Reporter: Care este părerea dvs. despre propaganda CIA, ce gândeau colegii?

   Baer: Nimeni nu refuza o misiunea primită de la CIA, mai ales că toţi eram agitaţi şi cu tendinţe paranoide. Mulţi agenţi şi ofiţeri au dispărut pentru că pur şi simplu au refuzat că facă propagandă îndreptată împotriva sârbilor în Iugoslavia. Personal, am rămas şocat la enorma cantitate de minciuni cu care erau “hrăniţi” politicenii de către agenţii CIA. Mulţi din ei habar nu aveau că livrează minciuni. Fiecare ştia numai câte o mică bucăţică din poveste şi numai cei care creaseră toată istoria cunoşteau şi ce se ascunde în spate, iar aceia sunt politicienii.

   Reporter: Aşadar, era numai propaganda anti-sârbească?

   Baer: Şi da, şi nu. Scopul era divizarea republicilor, astfel că Iugoslavia să nu mai existe ca un întreg. Serbia a fost aleasă numai pentru simplul motiv că trebuie dată vina pe cineva dar oarecum şi pentru motivul că este succesoarea fostei Iugoslavii.

   Reporter: Puteţi da nume de politicieni din fosta Iugoslavie care au fost mituiţi de CIA?

   Baer: Da, cu toate că este o chestiune delicată: Stipe Mesic, Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, mulţi consilieri şi membrii ai guvernului din Iugoslavia, am plătit generali, jurnalişti, chiar şi unităţi militare. Radovan Karadzic a fost plătit şi el, numai că după o vreme nu a mai acceptat, şi-a dat seama că va ajunge să fie sacrificat şi acuzat de crimele de război din Bosnia. Toată regia a aparţinut administraţiei americane.

   […]

   Reporter: Cine este vinovat pentru genocidul de la Srebrenica?

   Baer: Vina aparţine bosniacilor, sârbilor şi americanilor, adică noi! Însă toată vina a fost aruncată pe sârbi. Din nefericire multe victime înmormântate ca musulmani, erau de fapt sârbi sau alte naţionalităţi. […] Oraşul Srebrenica a fost sacrificat pentru a da Amercii motivul să atace Serbia în urma pretinselor atacuri.

   […]

   Reporter: Aveţi un mesaj pentru oamenii din fosta Iugoslavie?

   Baer: Am. Uitaţi trecutul, a fost o înscenare, este un fals. V-au manipulat, au obţinut ce au vrut şi este prostesc să vă urâţi între voi, trebuie să arătaţi că sunteţi mai puternici şi că vă daţi seama cine a creat acest lucru. Imi cer iertare, sincer. Acesta este motivul pentru care de multă vreme dezvălui secrete ale CIA şi Casei Albe.”

   • robert baer, fost agent cia, vorbeşte despre activităţile agenţiei americane în fosta iugoslavie, a acordat interviul pub;icatiei web tribune din serbia la quebec, canada, in timpul promovarii unei carti “secretele casei albe” http://www.globalresearch.ca/confession-of-a-cia-agent-they-gave-us-millions-to-dismember-yugoslavia/5492008cam asa procedeaza cia in toata lumea, acolo unde vrea sa-si impuna politica si unde are interese. ultimul exemplu major a fost in ucraina folosind aceleasi tehnici invechite , prin manipularea populatiei a format euromaidanul si a condus in final la o lovitura de stat inlaturand un presedinte considerat pro rus cu o manioreta pro americana.

    • @alexph, dar pentru multi romani spalati la creier rusii sunt de porc si americanii de bine si cu toate dovezile prezentate acestia continua sa-i pupe-n dos cu drag pe americani.

     • Poate gasesti si ceva legat de interventia din Iraq si justificarile americanilor si englezilor apropo de armele chimice si nucleare detinute de Sadam. Basca povestea cu uraniul cumparat de Sadam din Nigeria. Aici chiar s-a sinucis un englez din celebra comisie care a validat prezenta armelor chimice dupa ce s-a dovedit ca totul a fost doar inscenare pentru a fi aprobata interventia in adunarea ONU.

  • Stimată doamna/domnişoară, unde era în 1984 autonomie şi la care unguri? La istoria învăţată de mine Regiunea Autonomă Maghiară a fost înfiinţată în anul 1952 , şi a fost reorganizată în 1960 cu denumirea Regiunea Mureş-Autonomă Maghiară. Această din urmă a fost desfiinţată în anul 1968. Din 1968 până în prezent eu n-am cunoştiinţă de nici o formă de autonomie teritorială.

  • Ce treaba avea DNA cu acest caz? Se pare ca habar nu ai ce inseamna cele trei litere DNA si cu ce se ocupa ei de fapt dar trebuie sa aperi penalii din politica dand in DNA. A-ul ala vine de la Anticoruptie blonda draga iar terorismul nu are absolut nicio legatura cu coruptia. Se incadreaza exact la T-ul ala din DIICOT. Clasa politica da, are treaba cu coruptia asa ca scuze, de ei trebuie sa se ocupe DNA-ul. Si inca ceva blonda draga. Ce dracu de autonomie aveau maghiarii in 1984? Ai auzit si tu ceva despre Regiunea Autonoma Maghiara dar nu ai priceput ca aia a disparut cand s-a schimbat forma de organizare teritoriala din regiuni in judete. Nu mai exista draguta acea Regiune Autonoma Maghiara in 1984 si nu aveau niciun fel de autonomie.

   • nu cred ca e baut chiar eu am montat acolo niste termopane si nu mai mintiti si manipulati oameni ca nu iese bine treaba.acolo chiar sunt prieteni maghiari cu romani care am muncit impreuna am fost la scoala impreuna dar nici odata nu a existat probleme reale intre oameni numai acuma cind politicienii nu vrea sa va ocupati de treburile lor va baga pe git cite o stire din asta cu bomba artizanala din artificii si kurtoskalacs

 2. Cred c-a sosit momentul ca toate institutiile abilitate in domeniu sa devoaleze in masura care se poate toate faradelegile comise de cetatenii romani de etnie maghiara de-a lungul timpului, atentate comise la adresa Sigurantei Nationale a Romaniei, atentate la adresa suveranitatii si integritatii de stat a Romaniei.
  A sosit momentul ca Parlamentul Romaniei sa avanseze o iniţiativă legislativă care sa trateze toate “derapajele”, atentatele si alte actiuni care aduc atingere suveranitatii si intregritatii de stat a Romanie, comise de cetatenii romani indiferent de apartenenta etnica si religioasa. Exista o asemenea lege care probabil trebuie mai mult popularizata, aplicata cu strasnicie si cu certitudine ii trebuie aduse imbunatatiri si cel mai important este ca institutiile abilitate sa nu se lase influentate de nimeni si nimic ce este strain de Romania, indiferent ca facem parte dintr-o alianta militara sau o “familie europeana”. Afinitatea exacerbata fata de reprezentantii unchiului Sam s-ar putea sa ne coste.
  Trebuie facut cunoscut faptul ca mai toti locuitorii de etinie maghiara din tinutul HarCov si Transilvania au dubla cetatenie si chiar ar fi foarte interesant daca autoritatile cu atributii in acest domeniu stiu cati cetateni romani de etnie maghiara au si cetatenia maghiara.

  • :))))))))) precum cloaca apărătoare americano-turcă împotriva rusie şi a multor cetăţeni ai coaliţiei marilor puteri care deja au pus filme online cu ”turci-isis-petrol-erdogan copil mare şef de zonă petrol graniţa siria altul firmă transport” despre care spune Putin de cîteva zile.

 3. Citez mic pasaj din articol care poate fi luat spre analiză în cele 2 perioade: ATUNCI-1984 şi ACUM 2010-2015/2016:
  **Daca in vremea comunismului un extremist maghiar a putut organiza un atentat terorist, cand totul in societate era atat de strict controlat de Securitate, Militie si partid, azi lucrurile sunt infinit mai complicate.**
  Eu nu văd puţine diferenţe între cele 2 perioade:
  – arestări motivate pe fapte şi nu ca acum:DACĂ VA FI GĂSIT VINOVAT- deşi sînt fapte clare sau dovezi certe.
  – conturile şi averile: atunci golite sau sechestrate-acum rămîn cu ambele şi în funcţii şi cu afaceri prospere.
  – pupatu-n cur şi turnătoria pentru funcţii : la fel în ambele perioade, doar turnătoria e pentru a-şi salva pielea de bulău.
  – atunci erai racolat de pe stradă şi te angaja obligatoriu mai ales dacă erai luat la ochi de poliţie sau codoşi, acum te aruncă şi din casă şi de la muncă chiar dacă nu eşti dat în primire.
  – atunci dacă erai infractor intrai direct la bulău, acum dacă eşti infractor ai funcţie de decizie politică.
  – atunci toţi pupătorii aveau linie directă la funcţii după ce terminau sau nu liceul, acum ai teancul de diplome S.H. şi habar nu ai ce ai studiat.
  – atunci erau supravegheate doar grupurile prin obsesia:grup organizat-posibili viitori infractori, acum cu cît e mai mare grupul cu atît sînt mai siguri infractorii.
  – atunci securitatea funcţiona pe baza turnătoriilor, nu erau multe mijloace de comunicare şi direct acasă-familie-anchetă- procurori=bulău, ani grei, acum securitatea bine plătită ascultă telefoane şi dispoziţii politice de oriunde, furnizează materii ”manipulatorii” şi dă ordine din birouri fără a se deplasa”coconie” şi se întîmplă totul progresînd infractorii.
  – atunci nu aveai voie cu arme albe la buzunar, acum poţi avea orice-nu e nicio problemă, nu e nimeni criminal-unde-i sau care-i criminalul? Cam aşa îmi amintesc acea perioadă din cîte se auzise (căpuţ mare PCR-ist trebuia salvat-curăţat-uitat-necunoscut-fugit. vezi modelul nicu care a împuşcat-o pe cîntăreaţa…şi s-a auzit tîrziu, asta din cauză că părinţii sau neamurile ori colegii ştiau că cei 2 sînt împreună)

 4. ungurul pare un baiat istet
  cum pot sa cred ca in 2015 ca un tip care are ceva carte scobeste 400 de artificii ca sa faca o bomba??
  1-cand poti gasi motorina,azotat de amoniu,tuburi de oxigen……….si cate si mai cate tu golesti petarde
  2- artificiile au in ele explzibili lenti asemanatori prafului de pusca pe care si un copil daca a invatat chimie stie sa il faca.
  3-e un exercitii de imagine al sri si atat gruparea extremista maghiara exista asta e clar dar raman niste cretini nationalisti care in afara de a latra nu fac nimic ca si miscarea legionara actuala

  • Partea de explozibil (pulbere cu ardere lentă) este doar o parte din încărcătura artificiilor de tip “rachetă”. Petardele, mai ales cele din clasa II, III sau IV au pulbere cu ardere rapidă. Se exclud de aici artificiile tip jerbă, vulcan, etc.

 5. S-a pornit de la o informare terorista in decursul istoriei si s-a ajuns la demascari camuflate. Parerea mea este alta: istoria ne ofera posibilitatea dialogului si colaborarii. Daca dam frau liber “nalucirii” vom avea rezultate negative.

 6. Domnule Radu Tudor! Din reportaj lipseşte un amănunt important. Ziceţi că autorul atentatului a fost identificat dar nu a fost prins, şi că ar fi fugit în Ungaria. Ei bine dacă se ştie cine a fost el trebuie numit. Aşa, scuzaţi-mă dar seamănă cu o fantomă inventată de Securitate. Şi Securitatea lui Ceauşescu, care a afirmat că atentatul a fost comis de un extremist maghiar, se ştie prea bine, că era de fapt o grupare de terorişti şi de răufăcători care teroriza întreaga populaţie a ţării. Atât despre credibilitatea lor. În altă ordine de idei, dacă se ştia cine a fost făptaşul şi se ştia că se află în Ungaria, dacă acest lucru ar fi fost adevărat, statul ungar l-ar fi retrocedat cu siguranţă României.

   • Acum faceti si jocul Securitatii blamand “extremistii” maghiari pentru atentatul de bomba din 1984? Doar pentru ca asa a zis Securitatea, nu? Acea Securitate care intotdeauna folosea metode “corecte” cand investiga sau cand vroia sa obtina ceva…
    Si bine a zis Emericus ca daca s-ar fi stiut cine este, ar fi trebuit sa aiba si un nume. Un asemenea infractor cu siguranta ar fi fost prins daca s-ar fi vrut. Oare nu a fost prins pentru ca nu a existat nici un infractor “extremist” ci totul a fost pus la cale de Securitate?

    • Bravo Szabi, esti beton. Securitatea si-a pus bomba ca sa-i rada Ceausescu pe toti. A fost un soi de actiune kamikaze. Romanii astia extremisti, care vor sa ia juma de Ungarie…

     • Nu sunt avocatul nimanui dar inainte sa acuzati pe “extremistii maghiari” de atentat nu ar fi cazul sa si detineti niste probe? Probe care desigur nu au existat niciodata probabil pentru simplul fapt ca cineva n-a vrut ca adevarul sa iasa niciodata la iveala. A fost mai usor sa se zica ca a fost un maghiar care a fugit in Ungaria dar a carui nume nu se stie si totusi “se stie” cu certitudine ca a fost un “extremist maghiar”…
      Cum considerati, este chiar un scenariu inimaginabil ca Securitatea sa fi fost implicat in atentat considerand de ce a fost in stare Securitatea (si cam toate serviciile secrete mai ales din acea vreme) in propriul scop?

     • aveti impresia ca vreunul dintre noi se poate substitui organelor de Ancheta care au fost la fata locului si au facut investigatia? in opinia dvs e vorba de un extremist bolivian in secuime?

     • Dvs. domnule Radu Tudor luati de buna o ancheta a Securitatii pe vremea lui Ceausescu?
      Ma mai intreb si cum au iesit pe piata tocmai acum aceste imagini care in mod categoric se aflau doar in arhivele securitatii!

     • Domnule Tudor, Securitatea s-a folosit in mai multe rinduri de extremismul maghiar prin incidente produse chiar de catre ai nostri securisti. Eu nu cred in conspiratii, masonerie si altceva dar am avut de suferit de pe urma securitatii pe vremea lui Ceausescu si pot sa spun ca cine crede macar un singur cuvint din ce spun acesti criminali atunci ori e copil ori e manevrat de acesti ticalosi ce si-au masacrat si inrobit propriul popor. Nu cred ca trebuia sa va spun tocmai dvs. lucrurile acestea mai ales dupa ticalosiile facute de securistul basescu si ciracii sai!

     • Securitatea a omorit zeci de mii de romani, inclusiv copii caci pentru asta a fost creata, ca organizatie paramilitara de represiune impotriva romanilor ce nu acceptau ocupatia bolsevica!

     • In anii 70-80 Securitatea sustinea material, financiar si logistic grupari teroriste ce faceau atentate teroriste in statele occidentale, participind activ la aceste atentate unele fiind chiar coordonate de catre Securitate.
      Securitatea domnule Tudor a facut atentate teroriste, a contribuit la atentate teroriste si a comandat atentate teroriste si crime la comanda prin intermediul gruparilor teroriste arabe.

      In anii 80 pe linga implicarea in terorismul international Securitate se ocupa si de traficul de stupefiante infiintind retele intregi de aprovizionare cum a fost zona Pacificului (Australia – Noua Zeelanda).
      In anii 80 Securitatea se ocupa de partea logistica si financiara a vinzarii cetatenilor romani de alta etnie decit romana evrei si germani in special din Romania catre tarile care doreau sa-i cumpere.
      In anii 70-80 Securitatea se ocupa cu politia politica si represiunea impotriva romanilor fiind vinovati de moartea multor romani atit pe teritoriul tarii cit si in afara ei.
      Securitatea a deportat, anchetat, schingiuit si omorit participantii la revolta brasovenilor din 87. Securitatea a dus o intreaga actiune de represiune impotriva liderilor minerilor ce s-au revoltata in 77 precum si o intreaga campanie de infiltrare si propaganda in zona miniera al carei rezultat s-a vazut in cei 6 morti oficiali si cele citeva sute de disparuti la mineriada din 13-15 iunie 1990.

      Cu foarte mult tupeu si bataie de joc actualul SRI se mindreste cu istoria anilor 70-80 ai Securitatii avind chiar in incinta sediului SRI la loc de cinste un adevarat altar cu istoria propagandei asa zisei lupte antiteroriste pe care o clameza, in realitate ei au fost sustinatori activi ai terorismului.

      Nu inteleg cum dvs. domnule Tudor nu cunoasteti aceste lucruri publice!

     • Securitatea a avut aceeasi sau poate chiar mai mare rata de penetrare a maghiarimii la fel ca printre romani, iar extremismul indiferent de care parte a fost preferatul serviciilor secrete din intreaga lume.
      Securitatea si-a rezolvat multe probleme pe baza extremismului unguresc si romanesc, cel mai bun exemplu fiind diversiunea de la Tirgu Mures din 1990.

     • bravo gheorghe, romanii l-au nenorocit in bataie pe cofariu, romanii cer autonomie teritoriala in ungaria, romanii au ucis un copil cu bomba intr-un oras locuit 99% de maghiari. ce sa zic, tine-o tot asa, te va remarca cineva

     • Nu domnule Tudor, Securitatea s-a folosit de extremismul maghiar atit in 90 cit si mai apropiat in 2013 spre exemplu pentru a-l salva pe prim securistul basescu pe atunci. Nu inteleg sub nici o forma de ce vreti sa aparati aceasta organizatie profund anti-romaneasca numita Securitatea si sper din tot sufletul ca nu v-au cooptat si pe dvs. pentru interesele lor meschine chiar si in mod indirect fara sa va dati seama.

     • Stimate gheorghe, spre deosebire de dvs eu am avut de suferit din partea securitatii. Cat despre extremistii maghiari, faptul ca l-au sustinut pe Basescu e un argument in plus pentru nemernicia lor.

     • Cum adica spre deosebire de mine?! Tocmai v-am spus la inceput ca am avut de suferit impreuna cu familia din partea acestei organizatii, tatal meu a refuzat sa semnez colaborarea dictata de catre Securitate iar repercursiunile au fost pe masura. Nu am habar ce anume ati avut dvs. de impartit cu securitatea in schimb pentru ca sinteti o persoana publica si nu se cunoaste nimic despre acest aspect al vietii dvs.!
      Va rog frumos sa nu schimbati subiectul intr-o alta directie pentru ca nu se face asa ceva. Am o mirare cum de ati picat la mijlocul acestui scandal si de ce luati de bune afirmatiile Securitatii, atit si nimic mai mult.

    • @Szabi, bozgore nu te mai da lovit, voi urmasii lui Atila sunteti niste criminali. “Masacrele împotriva populației românești din toamna anului 1940
     La cinci zile după Dictatul de la Viena, la 5 septembrie 1940, ora 7.00, prima unitate militară ungară a trecut frontiera pe la Sighetul Marmației. Două armate ungare au pătruns pe teritoriul Ardealului anexat:
     Armata I – cu un efectiv de 208.000 militari. A operat în partea de nord-est a Transilvaniei.
     Armata a II-a – cu un efectiv de 102.000 militari. A operat în zona Oradea-Cluj.
     În prima zi, principalele orașe ocupate au fost Carei, Satu Mare, Sighetul Marmației și Ocna Șugatag. Au fost stabilite nouă etape de înaintare, fiecare pe o distanță de 40-80 kilometri. Ultimele localități luate în stăpânire, la 13 septembrie 1940, au fost Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc.[3] Înaintarea unităților ungare s-a produs în condiții pașnice, neexistând decât câteva incidente răzlețe cu ostașii români aflați în retragere spre sudul Transilvaniei. Armata ungară a fost întâmpinată cu entuziasm de majoritatea populației de etnie maghiară, ceea ce a fost documentat amănunțit pe peliculă, în cadrul filmelor de tip jurnal cinematografic din 1940, cu defilarea unităților militare, precum și a lui Horthy calare pe cal sur, defilând prin principalele orașe ale Ardealului de Nord.[4]
     La numai trei zile de la intrarea armatei ungare de ocupație, a început o serie de masacre împotriva populației civile românești. Acestea au avut o intensitate crescută în primele două săptămâni de la anexarea teritoriului. În doar 11 zile au fost asasinați aproximativ 1.000 de români. Cel mai afectat de omoruri a fost județul Sălaj, unde au fost masacrați 477 de români.[5]
     Nușfalău, 8 septembrie 1940[modificare | modificare sursă]
     Nușfalău este o comună din județul Sălaj, la 39 km de orașul Zalău. După ce la 7 septembrie 1940, armata ungară a intrat în Șimleul Silvaniei, iar o zi mai târziu în Zalău, la Nușfalău a avut loc un masacru împotriva unor români. Victime au fost 11 oameni, două femei și 9 bărbați, din satul bihorean Almașu Mare, care au fost prinși de evenimente în zona Nușfalău în timp ce mergeau acasă.
     Faptele au fost stabilite de Tribunalul Poporului din Cluj, prin hotărârea nr. 1, sentința publică, din 13 martie 1946. În dimineața zilei de 8 septembrie 1940, la ieșirea din Nușfalău, oamenii au fost opriți din drum de localnicul etnic maghiar Zoltán Szinkovitz (Sinkovits?), localnic din comună, și de un soldat ungur, care-l însoțea. Potrivit sentinței Tribunalului Poporului, cei doi maghiari au readus victimele în centrul satului, le-au percheziționat, fără a găsi nimic compromințător contra lor, și-au însușit obiectele personale, le-au bătut sistematic și le-au împus cu baionetele. Cele două femei au fost lăsate în libertate. Cei nouă bărbați au fost duși într-o căruță militară spre comuna Zăuan, până la circa 500 de metri de intrarea în comună, unde românii au fost uciși prin înfingerea baionetei în inimă. Concomitent, alți doi localnici etnici maghiari, din proprie inițiativă, le-au prins pe cele două femei lăsate libere și le-au dus la locul masacrului, unde au fost înjunghiate și ele.[6] Cadavrele au fost înmormântate sumar și acoperite cu frunze. Înhumarea în cimitirul din Nușfalău a avut loc numai peste câteva zile, la stăruința localnicilor, după ce cadavrele începuseră să se descompună. Numele etnicilor maghiari este cunoscut, iar ei au fost pedepsiți de Tribunalul Poporului din Cluj, dar militarii unguri implicați în crimă au rămas neidentificați.
     Treznea, 9 septembrie 1940[modificare
     Articol principal: Masacrul din Treznea.
     Monumentul din centrul comunei dedicat victimelor din Treznea
     Printre cele mai mari tragedii împotriva românilor săvârșite de armata ungară în zilele înaintării pe teritoriul anexat este și masacrul de la Treznea, comună din județul Sălaj, la 15 km de Zalău. Trupe maghiare din batalionul 22 Grăniceri din Debrețin, sub comanda locotenentului Ákosi, au intrat în localitate la 9 septembrie. Primele victime au fost câțiva copii care păzeau vitele la păscut. Cadavrele copiilor au fost descoperite ulterior pe izlazul comunal. După ocuparea satului, militarii unguri au dezlănțuit măcelul. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitralieră, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. Au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.[7]
     Versiunea oficială dată publicității la Budapesta a fost aceea că trupele maghiare intrate în comuna Treznea au fost atacate cu focuri de armă de fiica preotului din localitate și de alți localnici. Această relatare este un fals, întrucât există dovezi care atestă că masacrul a fost premeditat, armata horthystă abătându-se din marșul său pentru a-i ataca pe românii din sat. Versiunea maghiară este infirmată și de un general ungur, care a intervenit în ultimul moment, diminuând dimensiunea dezastrului și mustrându-l pe locotenentul Ákosi, declarând textual:[8]
     „Cum au putut ataca armata acești moșnegi, aceste femei și acești copii din brațele mamelor? Trebuie să vă fie rușine pentru ceea ce ați făcut. Aceasta este o rușine, care va rămâne înscrisă pe obrazul armatei maghiare.”
     În fiecare an la 9 septembrie, sătenii din Treznea comemorează victimele acestui masacru la monumentul din localitate dedicat acestora.
     Ip, 13/14 septembrie 1940
     Articol principal: Masacrul din Ip.
     Cea mai îngrozitoare atrocitate comisă de armata ungară, în complicitate cu etnicii maghiari locali, în care au căzut cele mai numeroase victime inocente -157 de morți[5]- cu ocazia ocupării Ardealului, a fost cea de la Ip, localitate din județul Sălaj, la 45 km de Zalău. Modul în care s-a desfășurat acest masacru a fost stabilit în proces, la 13 martie 1946, de Tribunalul Poporului din Cluj.
     Sub pretextul răzbunării a doi militari unguri omorîți într-o explozie care se produsese în comuna Ip la 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Zoltán Vasvári a plecat la 13 septembrie 1940 din Nușfalău, unde se afla cantonat, și s-a îndreptat cu compania sa spre Ip. Motivarea uciderii celor 157 de localnici a fost de asemeni una fictivă, întrucât explozia în care își pierduseră viața cei doi militari se produsese din cauza unui defect de ambalaj al muniției, dovadă fiind faptul că cei patru români arestați au fost eliberați după aproximativ o lună.
     Locotenentul Vasvári a sosit la Ip în noaptea de 13 spre 14 septembrie, în jurul orei 23.00. Soldații, împreună cu câțiva etnici maghiari civili, au început să vâneze casele românilor. Aceștia erau treziți din somn și uciși cu cruzime. Localnicii unguri erau folosiți pentru a indica gospodăriile românești. A doua zi dimineața, din ordinul locotenentului, mai mulți localnici au fost puși să sape o groapă în cimitirul satului, iar alți săteni au fost scoși cu căruțele și au mers din casă în casă pentru a ridica și transporta cadavrele la cimitir.
     În fiecare an, la 14 septembrie, sătenii din Ip comemorează victimele acestui masacru la monumentul din localitate dedicat acestora.
     Cerișa, 15 septembrie 1940
     Fără a mai exista și în acest caz vreun motiv de represalii, o companie de militari unguri neidentificați, conduși de doi ofițeri, a intrat, în dimineața zilei de 15 septembrie, în satul Cerișa, județul Sălaj. Date despre masacru sunt conținute în aceeași sentință emisă în 1946 de Tribunalul Poporului din Cluj. Soldații neidentificați au adunat din localitate 64 de români, pe care i-au dus pe dealul de lângă comună. În timpul strângerii sătenilor, aceiași militari au împușcat șapte oameni. Ajungând la locul amintit, unul dintre ofițeri a ordonat evreilor să iasă în față și astfel au ieșit cinci persoane, care au fost îndrumate, sub pază, pe celălalt versant al dealului. Apoi celor 59 de români rămași li s-a poruncit să fugă pe deal în jos. Soldații, la ordinul ofițerului, au deschis focul asupra grupului care alerga. Norocul celor proscriși în acest fel la moarte a fost că au reușit să se ascundă la timp prin râpele și cutele de teren ale dealului, încât numai Gavril Herța din comuna Cosniciul de Jos a fost împușcat mortal. Concomitent, pe celălalt versant s-a procedat la fel cu cei cinci evrei, dintre care patru au fost împușcați.[6]
     Marca, 15-16 septembrie 1940
     În dimineața zilei următoare masacrelor de la Ip, o companie de honvezi, din unitatea cantonată la Șimleul Silvaniei, și-a făcut apariția în comuna Marca, din județul Sălaj, la 55 km de Zalău. Compania era însoțită de civili maghiari din Ip, dintre care unii erau îmbrăcați în uniforme militare, pentru a nu fi recunoscuți. În zilele de 15 și 16 septembrie 1940 acești militari, sub conducerea lui Árpád Ősz drept călăuza și a lui Ștefan Incze, ambii din Ip, au împușcat pe câmp și în curțile unor case doi evrei, trei slovaci și șase români. În documentele ungare, motivul omorârii celor 11 persoane a fost retorsiunea militară. Nici în acest caz pretextul nu era valid, deoarece în această comună nu numai că nu aveau nimic de reprimat, neîntâmplându-li-se nimic, dar prin Marca nici nu trecuse vreo subunitate a armatei ungare.[9]
     Brețcu, 16 septembrie 1940
     La 12 septembrie 1940, Niculae Boldea din Brețcu, județul Covasna, și fiul său mai mare, omonim, au fost închiși la primăria localității, pe motivul că tatăl s-a plâns că fiul a fost bătut de un localnic maghiar. Armata ungară a intrat în comună la 13 septembrie, iar căpitanul comandant al subunității respective a dispus ținerea în continuare în arest a românilor. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 au fost devastate casele la aproximativ 20-30 de români. La acțiune au participat localnici și soldați unguri. La 14 septembrie a fost arestat și fiul cel mai mic al lui Boldea, în vârstă de 14 ani.
     La 16 septembrie 1940, mai mulți soldați unguri au mers la casa familiei Boldea sub pretextul de a lua haine și alimente necesare pentru expulzarea bărbaților în România. După ce au luat cele trebuincioase, s-au întors la primărie, unde au dispus ca victimele să fie urcate într-un camion, ce a pornit mai apoi spre graniță. Militarii s-au oprit însă pe vârful Măgheruș, unde Boldea și cei trei fii ai lui (Demian Nicolae, Demian Ioan și Demian Drăgan Nicolae) au fost împușcați și apoi îngropați.[9]
     Mureșenii de Câmpie, 20 septembrie 1940
     Tragedia familiei preotului român Andrei Bujor din satul clujean Mureșenii de Câmpie și a altor locuitori din comună a avut loc după instaurarea oficială în Transilvania ocupată a administrației militare ungare. În localitate erau cantonați soldați conduși de locotenentul Gergely Csordás, din Regimentul 19 honvezi din orașul Nyíregyháza.[10]

     Modul în care s-a desfășurat această atrocitate a fost stabilit de aceeași instanță clujeană, Tribunalul Poporului, la 13 martie 1946. În casa preotului român, care era căsătorit și avea trei copii, erau cantonați mai mulți soldați unguri. Fiind deranjat de agresivitatea militarilor, părintele a plecat la Cluj pentru a solicita intervenția comandamentului militar, dar s-a întors la 20 septembrie, seara, neobținând nimic la Cluj. Locotenentul Csordás a trimis în casa preotului Bujor o patrulă de 12 soldați înarmați cu ordinul precis de a-l extermina împreună cu toată familia, precum și cu cei arestați în aceeași după amiază: cantorul Ioan Gurzău și soția Valeria, învățătorul Gheorghe Petrea împreună cu soția Natalia, fiica Rodica în vârstă de 5 ani și soacra Ana Miron. Soldații trimiși i-au împușcat pe toți cei prezenți în casa parohială – și anume pe membrii familiei Bujor – în camerele de culcare, iar pe ceilalți prin curte. Aceeași soartă a avut-o și servitoarea preotului, Șarolta Juhász, de etnie maghiară. Victimele, în număr de 11, au fost îngropate în aceeași noapte în curtea casei. S-a dovedit apoi în fața Tribunalului Poporului că masacrul a fost comis la îndemnul contelui Albert Wass, care îl ura pe părintele Bujor din cauza unui teren de vânătoare și pentru că vedea în el un român naționalist.
     Cronologia altor masacre[modificare
     În satul bihorean Mihai Bravu seria atrocităților împotriva etnicilor români a început la 7 septembrie 1940. Până în acea zi, nordul județului Bihor a fost ocupat complet de armata ungară. În localitate, 22 de țărani români, printre care și doi copii, au fost adunați pe câmp și împușcați de soldați unguri.[5]
     La 8 septembrie 1940, în satul Ciumărna din județul Sălaj, trupele ungare au ucis 11 persoane, în timpul înaintării lor spre partea centrală Ardealului de Nord.[7]
     La 9 septembrie 1940, la Zalău, soldați maghiari rămași neidentificați au intrat în casele românilor Grigore Vicaș și Gheorghe Prunea, unde i-au împușcat mortal, împreună cu soția și fratele lui Vicaș, precum și pe soția lui Prunea, însărcinată în ultima lună. În colțul casei lui Vicaș, aceiași soldați l-au mai ucis pe Nicolae Pop, țăran din Treznea care venise cu lapte la Zalău. Numărul victimelor a fost de 27.[11]
     10 septembrie 1940: la Huedin, trupele ungare, în marșul spre Cluj, i-au maltratat și omorât pe protopopul ortodox Aurel Munteanu și pe polițistul Gheorghe Nicula.[6]
     La 13/14 septembrie 1940, în comunele Belin și Zăbala din județul Trei Scaune, astăzi Covasna, trupele ungare sosite în aceste localități au atacat și vandalizat casele românilor, oamenii fiind bătuți și maltratați pentru a fi determinați să se refugieze în România. Mai multe familii și-au părăsit căminele și au trecut noua frontieră, iar alții au fost expulzați de autoritățile ungare, proprietățile fiindu-le confiscate.[12]
     La 16 septembrie 1940, honvezi unguri neidentificați au ucis cu focuri de armă în comuna Halmășd, județul Sălaj, trei localnici români, iar în dimineața zilei următoare au împușcat șapte membri ai familiei Maticec, între care un nou-născut, de numai 5 luni. Și această crimă este consemnată în în sentința din 13 martie 1946 a Tribunalului Cluj.
     La 16/17 septembrie 1940, în comuna bihoreană Sântion, familia țăranului Gheorghe Tipănuț a fost maltratată de câțiva soldați unguri. Soția lui Tipănuț a fost lovită cu revorvelul și cu picioarele, iar Tipănuț împreună cu cei doi fii ai săi au fost împușcați. Dintre membrii de parte bărbătească ai familiei, a scăpat cu viață numai mezinul.[13]
     La 16 septembrie 1940, în satul Cosniciu de Sus, județul Sălaj, un grup de militari unguri a scos din caselor lor mai mulți români, dintre care 11 au fost omorâți. La 18 septembrie 1940, un alt grup militar ungar l-a prins și împușcat pe localnicul Dumitru Costelaș. În tot timpul masacrelor, soldații erau însoțiți de civili neidentificați, originari din comunele vecine. Ei indicau militarilor casele românilor.[13]
     18 septembrie 1940: în comuna Camăr, din județul Sălaj, patru români au fost uciși în pădurea Zăuan, după ce fuseseră schingiuți și mutilați.[13]
     În zilele de 18-21 septembrie 1940, în comuna clujeană Aghireș, a fost maltratat și omorât un român. În toamna anului 1940, Iosif Kovács, ca primar al comunei, a desfășurat o activitate ostilă populației românești și evreiești, pe care le-a denunțat comandantului militar în baza unei liste cu numele celor ce urmau a fi maltratați. Astfel, săteanul Gheorghe Boc a fost ridicat de acasă în seara zilei de 18 septembrie de o patrulă ungara și a fost torturat bestial timp de câteva zile. A fost silit să-și sape singur groapa, apoi a fost împușcat, iar trupul i-a fost ciopârțit cu săbiile. Ulterior a fost înhumat pe malul unui râu, unde cadavrul a fost descoperit întâmplător, la scurt timp după asasinare.[14]
     La 22 septembrie 1940, în satul Sucutard, din județul Cluj, au fost asasinați doi români și trei evrei. La îndemnul familiei de grofi unguri Wass din localitate au fost arestați cetățenii Iosif Moldovan și Ioan Câț, care în 1938 intentaseră un proces penal împotriva contelui Albert Wass sub învinuirea de producere a unor leziuni corporale. Au fost reținute și Estera și Rozalia Mihály, bănuite de Wass de activitate comunistă și că l-ar fi denunțat pe Wass la autoritățile românești. La 22 septembrie, cei patru arestați au fost duși sub pază militară în comuna Țaga, unde a doua zi dimineața au fost împușcați și aruncați în groapa comună.[10]
     În octombrie 1943, în comuna Suciu de Sus, județul Someș interbelic, astăzi județul Maramureș, au fost împușcați doi români, în timp ce încercau să se ascundă de militarii unguri.[15]
     Masacrele împotriva populației românești din toamna anului 1944[modificare | modificare sursă]
     Seria crimelor împotriva populației românești din Transilvania ocupată a fost reluată în toamna anului 1944, imediat după ce România a încheiat armistițiu cu Aliații. Atrocități au fost săvârșite și în câteva localități din partea de Ardeal care aparținea României, acele așezări aflându-se în imediata apropiere a graniței.

     Band, Grebeniș, Oroiu, septembrie 1944
     Imediat după armistițiul României cu Aliații, localnici etnici maghiari înarmați, în colaborare cu grănicerii de la pichetul ungar din comuna Band, județul Mureș, au atacat prin surprindere frontiera română și l-au omorât pe sergentul Predescu. Zeci de români din satul Mărășești au fost ridicați din casele lor și închiși, cu cătușe la mâini, într-o pivniță, iar gospodăriile le-au fost vandalizate.
     Trecând apoi frontiera, aceiași făptași au jefuit comuna Grebeniș, unde au împușcat trei localnici și i-au ridicat pe românii care nu apucaseră să se refugieze. Ducându-i până la graniță, maghiarii i-au umilit, silindu-i să sărute pietrele de hotar și să mulțumească că au ajuns pe “teritoriul sfânt al Ungariei”. Alți doi români din satul Oroiu au fost bătuți și ulterior uciși.[16]
     Sărmașu, 15 septembrie 1944
     Articol principal: Masacrul de la Sărmașu.
     Cimitirul de pe dealul Suscut de la marginea comunei clujene Cămăraşu al celor 126 de evrei din Sărmașu uciși de horthyști
     În toamna anului 1944, 126 de evrei din orașul Sărmașu, județul Mureș au fost uciși și mai mulți români torturați, apoi deportați. După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Sărmașu a rămas în cadrul României, aflându-se la mai puțin de o oră de mers pe jos de granița cu Ungaria.[17] La începutul războiului, localitatea avea o populație de aproximativ 3.200 de oameni, împărțită pe etnii aproape egal între români și maghiari, precum și circa 200 de evrei.[18] La 23 august 1944, România a trecut de partea Aliaților, armatele germană și ungară a organizat o ofensivă puternică împotriva noului inamic, reușind să pătrundă în Câmpia Transilvaniei pe o adâncime de circa 30–60 km, peste linia de frontieră existentă atunci. La 5 septembrie 1944, comuna Sărmașu a fost ocupată de armata ungară. A început opresiunea împotriva evreilor și românilor locanici. Populația maghiară din zonă, care sprijinea cauza Ungariei, în dorința recâștigării întregii Transilvanii, a început, împreună cu Garda Maghiară, să jefuiască casele evreilor și românilor.[19] La 9 septembrie 1944, o echipă de jandarmi unguri a ridicat din casele lor pe mai mulți români care avuseseră funcții importante în administrația comunei. Au fost duși într-un lagăr improvizat din Sărmaș. Au fost torturați timp de câteva zile. Potrivit sentinței pronunțate la 28 iunie 1946 de Tribunalul Poporului din Cluj, “In lagăr li s-a aplicat un tratament cât se poate de neomenos, constând în bătăi, maltratări și înscenarea de execuții în timpul nopții. De exemplu, o dată toți românii din lagăr au fost scoși în curte, puși în genunchi (“La biserică”), iar, după acest exercițiu, toți, fără deosebire de vârstă, au fost puși să se dea peste cap până la istovire.”

     La 15 septembrie 1944, unii dintre români au fost eliberați, iar alți 18 au fost deportați în Ungaria. Aceștia au fost duși cu camionul în Cluj, unde au fost încolonați și puși să mărșăluiască, escortați de polițiști civili, pe drumul spre Jibou și apoi la Budapesta.[19] Unul dintre deportați și declarați morți a fost Iuliu Moldovan, tatăl actorului Ovidiu Iuliu Moldovan. A fost ucis și preotul Micu, un om în vârstă de aproape 80 de ani. Numărul tuturor românilor deportați care și-au pierdut viața nu se cunoște cu exactitate.

     Tărian, 29 septembrie 1944
     În condițiile fluctuațiilor înaintării și retragerii frontului în septembrie 1944, satul Tărian din județul Bihor a fost reocupat de trupele germano-maghiare la 29 septembrie 1944 și, întrucât așezarea se aflase în Ardealul cedat, în localitate au revenit și jandarmii unguri. S-au format două echipe de gardă, pentru satul Tărian, cât și pentru localitatea vecină, Girișul de Criș.
     Seara, echipa responsabilă pentru Tărian, condusă de Alexandru Harmathi junior a trecut la hărțuirea gospodariilor românești. Au fost uciși 15 oameni și câțiva răniți grav. După crime, garda s-a deplasat în satul Girișul de Criș, în scopul unor crime similare. Au fost opriți însă de echipa de pază de acolo, sub comanda localnicului Alexandru Vagaszki, care l-a dezarmat pe Harmathi.[20]
     Prundu Bârgăului, 10 octombrie 1944
     La 10 octombrie 1944, în toiul luptelor din zona Bârgăului dintre unități române și sovietice, pe de o parte, și trupele germano-ungare, pe de altă parte, a avut loc o acțiune de agresiune împotriva populației românești civile. În toamna anului 1944 în acea zonă erau staționate, în retragere, Divizia 27 de grăniceri secui și Regimentul ungar 33 vânători de munte.
     Au fost arestați circa 20 de localnici români din Prundu Bârgăului și au fost trimiși la Bistrița, de unde însă li s-a dat drumul după două zile. Șapte dintre ei au fost arestați din nou și închiși într-o pivniță. În noaptea de 10 octombrie, românii au fost scoși și duși la marginea unui șanț de apărare antiaeriană, unde au fost împușcați și aruncați în șanț. Una dintre victime, preotul Augustin Pop a fost rănit mai ușor și a reușit să scape cu viață, prin fugă. Tot atunci a fost ridicat de acasă și funcționarul Popovici și dus spre o destinație necunoscută, de unde nu s-a mai întors niciodată.[19]
     Moisei, 14 octombrie 1944
     Articol principal: Masacrul de la Moisei.
     În seria atrocităților îndreptate împotriva populației civile românești se înscrie și masacrul din comuna Moisei, județul Maramureș. 31 de țărani români au fost adunați într-o casă și uciși de soldații unguri aflați în retragere. Au scăpat cu viață numai doi oameni. Aceștia erau internați în lagărele de muncă din orașul maramureșean Vișeu de Sus, acuzați de “trădare de patrie”. De aici, cei 31 de români au fost duși cu un camion la Moisei, satul fiind evacuat complet. 12 dintre au fost închiși într-o căsuță de lemn și împușcați de soldații maghiari care trăgeau prin geamuri și ușă. În continuare au fost uciși și ceilalți români. Masacrul a avut loc în jurul orei 15. În noaptea următoare, militarii unguri au dat foc satului. Au ars circa 300 de case. Cadavrele intrate în putrefacție au fost îngropate la două săptămâni după comiterea crimelor, când localnicii, evacuați de autorități, au revenit la gospodăriile lor.[19]
     Cronologia altor masacre[modificare
     La începutul lunii septembrie 1944, în comuna clujeană Cătina, situată la noua frontieră de după Dictatul de la Viena, mai mulți etnici maghiari localnici au jefuit casele românești din localitate, au omorât o fată în vârstă de 16 ani și au rănit alți doi oameni.[21]
     În toamna anului 1944, în satul Răchitiș, județul Harghita, un ofițer din armata ungară a omorât șapte români. Ofițerul se ocupa cu aprovizionarea Batalionului 5 secuiesc de graniță. Sub pretextul bănuielii că erau partizani, au fost arestați șapte păstori care se aflau ascunși în pădurea satului. Oțerul a dispus formarea unui pluton de execuție, însă plutonul a refuzat să-i împuște. Au fost aleși alți soldați care i-au împușcapt pe cei șapte români.[22]
     La 5-7 septembrie 1944, grăniceri unguri, alături de civili din comuna mureșeană Șincai, au trecut frontiera în satul Fânațe, unde au omorât trei localnici români. De teamă să nu fie maltratat, aflând că a fost căutat, Gheorghe Ursuț s-a spânzurat în curtea casei sale. Aceeași bandă a jefuit și incendiat gospodăriile românești.[23]
     La 8 septembrie 1944, satul Ozd, județul Târnava Mică interbelic, azi județul Mureș, preotul maghiar din localitate predă trupelor maghiare doi ciobani români. Aceștia au fost duși sub escortă în orașul Luduș, unde au fost executați prin împușcare și îngropați.[24]
     La 23/24 septembrie 1944, în satul clujean Gădălin, soldați unguri au împușcat doi localnici români. Armata română le-a descoperit cadavrele dezbrăcate și înhumate în islazul comunei.[20] * La 24 septembrie 1944, în timpul luptelor dintre armatele ungară, sovietică și română, în Turda au fost asasinați 18 români. Aceștia, în special femei și copii, se adăposteau de barajul de artilerie sub un pod de cale ferată. Au fost împușcați de militari unguri.
     Urmările masacrelor din Transilvania de Nord[modificare | modificare sursă]
     După ocuparea Ardealului de Nord în toamna anului 1940, pentru populația românească a început unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei recente. La acțiunile de răzbunare ale unor maghiari naționaliști ardeleni împotriva românilor s-au adăugat abuzurile militare, măsurile polițienești de teroare impuse de noile autorități, arestări ilegale, execuții sumare și aroganța agresivă a reprezentanților noilor structuri administrative. În cursul unor acțiuni de depistare erau vizați, în primul rînd, etnicii români considerați naționaliști, în primul rând preoți și învățători. Aceștia au devenit victimele unor cetățeni maghiari zeloși, ale trupelor ungare și ale unor formațiuni paramilitare: au fost batjocoriți, torturați și unii linșați.[25]

     Date oficiale privind abuzurile comise de autoritățile horthyste[modificare | modificare sursă]
     Într-un raport statistic al Secretariatului de stat pentru naționalități, din București, privind situația din Ardealul de Nord în perioada 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941, sunt menționate 919 omoruri, 1.126 schingiuri, 4.126 bătăi, 15.893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective și individuale.[25] Conform unui articol de William Totok apărut la data de 02.09.2003 în revista Observator Cultural, intitulat Febra răsăriteană a reabilitărilor. Cazul Albert Wass

     La câteva zile de la instalare, autoritățile de ocupație au început deportarea românilor în lagăre. Potrivit unui raport al comandantului lagărului din orașul Püspökladány, rezultă că numai în acel lagăr au fost internați în luna septembrie 1940 1.315 români, mult peste capacitatea sa maximă. În consecință, încă din aceeași lună au fost înființate alte lagăre la Someșeni și Florești, lângă Cluj Napoca.[26]

     Au existat și expulzări în masă ale ardelenilor peste noua frontieră impusă prin Dictatul de la Viena, îndeosebi a etnicilor români considerați periculoși sau prezumtiv ostili noului regim. Începute în anul 1940, expulzările au fost practicate până în 1944, când, în septembrie și octombrie, autoritățile ungare au fost alungate de unitățile militare sovietice și române. Până la 1 ianuarie 1941, au fost în total 109.532 de refugiați români, la care se mai adaugă 11.957 de ardeleni expulzați de autoritățile maghiare (între care și cazuri de etnici maghiari nerecunoscuți ca maghiari).[27] O statistică vizând perioada 1 septembrie 1940 – 1 decembrie 1943 indică un total de 218.919 persoane expulzate.[28] Acestora li s-au adăugat numeroșii refugiați, care și-au părăsit localitățile de domiciliu de teama noii administrații maghiare. Documentele de epocă relevă că la 23 august 1944, când a început lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, în România se aflau peste 500.000 de persoane provenite din teritoriul cedat în baza dictatului de la Viena.[29] În această perioadă, au avut de suferit și școlile și bisericile românești. Pe teritoriul Ardealului cedat funcționau (la 30 august 1940) 1.666 de școli elementare cu predare în limba romană și 67 de unități de învățământ liceal, profesional și superior. La începutul anului școlar 1941/1942, numărul școlilor primare s-a redus cu 792 de unități, iar în anul 1940/1941 mai funcționa un singur liceu cu limba de predare română – cel din Năsăud – și numai șapte secții românești în cadrul unor licee cu altă limbă de predare.[28]

     Membri participanți[modificare
     Cele trei organe de represiune ale regimului horthyst erau armata, poliția și jandarmeria, asistate de numeroase organizații naționalist-șovine, instituții militarizate și paramilitare. Cele mai cunoscute organizații paramilitare iredentiste implicate[28] (cu adăugarea unei formațiuni românești similare, din 1944):
     Garda zdrențăroșilor (a Rongyos Gárda); s-a remarcat în prigoana împotriva românilor
     Vânătorii turanici (a Turáni vadászok), organizație protocronistă terorist-informativă, cu filiale de oraș, plasă și județ
     Uniunea camaraderească “Turul” (a Turul bajtársi szövetség)
     Asociația națională de tir (az Országos Magyar Lövész Egyesület)[30]
     Divizia secuiască de frontieră (a Székely Határőr Hadosztály)
     Voluntarii pentru Ardeal “Iuliu Maniu”; organizație paramilitară română care a comis omoruri sub pretextul răzbunării pentru acte similare comise de unguri (vezi și art. Aita Seacă)
     După aplanarea conflictului, la 10 iulie 1945 s-a înființat la Cluj Napoca un Tribunal al Poporului pentru a-i judeca pe criminalii de război. Instanța a procurat date, dovezi, mărturii privind masacrele comise pe teritoriul din nord-vestul României. Tribunalul Poporului din Cluj a pronunțat în perioada 13 martie – 28 iunie 1946 nouă sentințe (hotărâri). După desființarea sa, judecarea criminalilor de război a fost preluată de Curtea de Apel Cluj (1946 – 1952).

     Tribunalul Poporului din Transilvania de Nord și succesoarele sale au condamnat 481 de persoane (găsite vinovate pentru crime de război, crime împotriva păcii și crime împotriva umanității): 370 unguri, 83 germani, 26 români și 2 evrei. Tribunalul din Cluj a decis 100 de condamnări la moarte, 163 de condamnări la închisoare pe viață și alte sentințe. Majoritatea acuzaților au fost judecați în contumacie și nu și-au ispășit pedeapsa niciodată. Edificator este faptul că, din totalul de 72 de criminali maghiari (52 originari din Ungaria și 20 din România) condamnați la moarte de instanța din Cluj, absolut toți au fost judecați în contumacie. Printre personalitățile maghiare transilvănene implicate în acțiuni contra românilor și contele scriitor Albert Wass, considerat și astăzi criminal de război.[31] Albert Wass și tatăl său Andrei au fost găsiți în 1946 vinovați de crime de război și condamnați la moarte de Tribunalul Poporului Cluj. Potrivit rechizitoriului, Wass senior și junior au ordonat asasinatele asupra etnicilor români și evrei de la Mureșenii de Câmpie și Sucutard. La 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, ca fiu al condamnatului Albert Wass (între timp decedat), împotriva sentinței nr. 1 din 13 martie 1946 pronunțată de Tribunalului Poporului, prin care acuzații Andrei Wass, Albert Wass și alții fuseseră condamnați la moarte în contumacie.[32] Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut hotărârea Tribunalului Poporului din 1946, prin care Albert Wass a fost condamnat la moarte.[33]”

     • Dl Radu Tudor: Vad ca va place si aveti chiar priceperea sa va invartiti in jurul subiectului fara a zice ceva concret si clar. Am inteles ca “ancheta” a stabilit ca a fost vorba de un “extremist maghiar”. Ciudat este totusi ca nu se stie numele presupusului “extremist maghiar” nu credeti?
      Cea ce intreb este ca ce sens are sa invrajbiti oamenii intre ei prezentand presupusul extremist maghiar ca fiind cel care a detonat bomba? Nu stiu ce parere aveti dar premiteti-mi sa am reticiente majore in cea ce priveste corectitudinea “anchetei” facute de Securitate si oficialitatiile vremii…
      Acest lucru e valabil si in cazul prezentei “atentat terorist” dar in acest caz va inteleg ca prezentati (chiar daca nu in mod obiectiv) cele intamplate (si actionate foarte “profesionist de noua Securitate)…

   • No, dacă l-aţi numit pe Marko, sunt tare curios cine e teroristul din 1984. Oricum Marko nu a ucis pe nimeni, nu a comis nici un atentat terorist, şi cazul lui nu e nici pe departe încheiat. Şi ceilalţi fugari infractori?… Toţi unguri desigur…

     • Asta insemnand ca atentatul din 1984 a fost inceputul sfarsitului pentru Ceausescu si Securitate? Securitatea saraca, cea “buna” si “corecta”…cum i-a venit de hac extremistul maghiar…
      Romanii extremisti s-ar putea ca nu vor jumate de Ungarie, cred ca ei ar fi fericiti si daca maghiarii ar disparea cumva din tara. Nu cumva s-au facut demersuri (chiar oficiale) in acest sens?
      Ce rost are ca prin minciuna (de ex. SIGUR(!!) a fost extremist maghiar desi nu a fost prins..) si manipulare (cu on mentalitate din timpul comunismului) sa mentinem ura intre oameni?

     • O altă nelămurire în acest caz: de ce s-a tăcut timp de 31 ani, şi de ce este invadat internetul de câteva zile de imagini şi “informaţii” despre acest atentat, fix după atentatul care nu a avult loc la Tg. Secuiesc. Când în 2008 s-a solicitat deja redeschiderea dosarului de către Petre Străchinaru! Avem dreptul de a afla tot adevărul, inclusiv numele criminalului sau ale criminalilor, indiferent de etnia lor.

    • @Emericus : autorii atentatului : Horváth Alpár Szilamér (2 martie 1956 -, poet, jurnalist), Dániel Veress (2 iunie 1929 – 29 martie 2002, istoric literar, scriitor de teatru și eseuri) și Dobri Anna; unul dintre ei este fiu de preot reformat din Odorheiul-Secuiesc. – apud Radu Theodoru în “Urmașii lui Attila”, 1999, p. 171.

 7. Toti ungurii sunt ,,oameni buni ,, pina cind vine vorba de Ungaria. Atunci e gata baiu ! Nu poti avea incredere ptr.ca sunt sarlatani.

  • Nu vreau sa pozez intr-un expert in chestiuni interetnice vreau doar sa spun ca m-am nascut in Sfantu Gheorghe din parinti, bunici si strabunici nascuti in jud Covasna si da sunt roman.

   Pentru cei care nu cred ca evenimentul din 84 este real, pot sa va confirm 100%, sora mea a fost martor la acest eveniment, il stiam pe Janos cel care a murit am fost vecini de bloc.

   Mi-e scarba de parerile marilor romani care se arata doar cand apar situatii de genul acesta, care vin cu solutii radicale, folosind truisme si slogane generate doar de o logica elementara superficiala iar in rest uita ca da exista o comunitate de romani care traieste in aceasta zona ca minoritate si asta se intampla de secole iar esenta lucrurilor este data de o lunga istorie.

   In acelasi timp mi-e scarba de faptul ca sunt multi care bagatelizeaza sau ridiculizeaza acest eveniment care totusi exprima o stare de fapt. Ce a dat aceasta sansa?…. strategia sau mai bine zis lipsa existentei unei strategii si un SRI prost inspirat…

   Iata ce consider eu:

   – Istoria trebuie cunoscuta, nu cea predata pana in 89, nu cea a lui Robert Roesler ci cea ADEVARATA acceptata de ambele parti, nu stiu sa existe una acceptata 100%
   – Ambitiile unguresti nu se vor stinge niciodata, vor putea fi doar incadrate pe un alt fagas …cum? buna intrebare? Eu zic ca doar prin civilizatie si respect…
   – Problema cea mai mare este RESPECTUL intre unguri si romani, nu atat intre romanii si ungurii din Transilvania care au gasit de voie de nevoie o cale de convietuire… ci respectul fata de restul tarii care sa recunoastem este net sub Transilvania. In plus ce sa respecti in Bucuresti: politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg…si culmea e ca tot sudistii au condus si pe vremea lui Ceasca’ si in ultimi 26 de ani… doar pentru ca asa a fost sa fie… De ce sa nu existe Transilvania ca regiune in cadrul Romaniei si sa isi gestioneze singura problemele. Doar civilizatia poate impune respect, iar haosul genereaza haos. Sincer un sudist nu poate nici macar sa defineasca corect problema…dapai sa o si rezolve.
   – Ungurii au o strategie si urmaresc cursiv niste obiective, Romanii fac doar gura prin:
   niste politicieni de rahat care in momentul doi fac intelegeri cu UDMR-ul, sacrificand orice plan sau urma de coerenta si niste ziaristi si ei de rahat pentru ca prefera senzationalul vs realitate …tipic romanesc

   No, hai ca am zis destule… Atentie la neatentie! Lipsa unei strategi va genera in mod cert probleme…

 8. Toti ungurii sunt ,,oameni buni ,, pina cind vine vorba de Ungaria. Atunci e gata baiu ! Nu poti avea incredere ptr.ca sunt sarlatani. TOTI

 9. Ce tot ABERATI ? Eu sunt din Sfintu Gheorghe si nu a existat asa ceva niciodata. Poza de inceput este facuta probabil in 2013-2014 inainte de renovari. Ati vazut ca toate geamurile sunt din termopan, naivilor ??

  • @Mihai: subscriu la comentariul autorului şi adaug că nu eşti doar “băut bine” dar pe vremea respectivă mai mult ca sigur nu ai existat nici măcar la “stadiul de idee”.

  • @Mihai lasa strambele, incidentul terorist chiar a existat in Sf. Ghe la data indicata de Radu Tudor. Am fost la Sf.Ghe in acei ani si stiu ca nu e minciuna. Un Sf. Ghe in care nem tudom romanu era pe buzele tutuor bozgorilor din zona si care este si acum.

   • @gelu. Mi-a plăcut textul istoric, dar trebuie păstrată decența în comentarii. Bozgor este un cuvânt peiorativ.
    Două rele nu fac un bine!

    • @Octavian, prea le cautam in coarne ungurilor, la cat rau ne-au facut ungurii noua romanilor asta-i termenul cel mai nimerit, bozgori.

 10. Nu doar că este băut bine dar pe vremea respectivă el nu era nici măcar la stadiul de “idee”.

 11. Dragă Radu Tudor! De unde reiese faptul că bomba aceea artizanală, de pe sau de sub statuia lui Mihai Viteazul, a fost amplasată de un etnic ungur? Care sunt sursele unor asemenea informații?

 12. Nu vreau sa pozez intr-un expert in chestiuni interetnice vreau doar sa spun ca m-am nascut in Sfantu Gheorghe din parinti, bunici si strabunici nascuti in jud Covasna si da sunt roman.

  Pentru cei care nu cred ca evenimentul din 84 este real, pot sa va confirm 100%, sora mea a fost martor la acest eveniment, il stiam pe Janos cel care a murit am fost vecini de bloc.

  Mi-e scarba de parerile marilor romani care se arata doar cand apar situatii de genul acesta, care vin cu solutii radicale, folosind truisme si slogane generate doar de o logica elementara superficiala iar in rest uita ca da exista o comunitate de romani care traieste in aceasta zona ca minoritate si asta se intampla de secole iar esenta lucrurilor este data de o lunga istorie.

  In acelasi timp mi-e scarba de faptul ca sunt multi care bagatelizeaza sau ridiculizeaza acest eveniment care totusi exprima o stare de fapt. Ce a dat aceasta sansa?…. strategia sau mai bine zis lipsa existentei unei strategii si un SRI prost inspirat…

  Iata ce consider eu:

  – Istoria trebuie cunoscuta, nu cea predata pana in 89, nu cea a lui Robert Roesler ci cea ADEVARATA acceptata de ambele parti, nu stiu sa existe una acceptata 100%
  – Ambitiile unguresti nu se vor stinge niciodata, vor putea fi doar incadrate pe un alt fagas …cum? buna intrebare? Eu zic ca doar prin civilizatie si respect…
  – Problema cea mai mare este RESPECTUL intre unguri si romani, nu atat intre romanii si ungurii din Transilvania care au gasit de voie de nevoie o cale de convietuire… ci respectul fata de restul tarii care sa recunoastem este net sub Transilvania. In plus ce sa respecti in Bucuresti: politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg…si culmea e ca tot sudistii au condus si pe vremea lui Ceasca’ si in ultimi 26 de ani… doar pentru ca asa a fost sa fie… De ce sa nu existe Transilvania ca regiune in cadrul Romaniei si sa isi gestioneze singura problemele. Doar civilizatia poate impune respect, iar haosul genereaza haos. Sincer un sudist nu poate nici macar sa defineasca corect problema…dapai sa o si rezolve.
  – Ungurii au o strategie si urmaresc cursiv niste obiective, Romanii fac doar gura prin:
  niste politicieni de rahat care in momentul doi fac intelegeri cu UDMR-ul, sacrificand orice plan sau urma de coerenta si niste ziaristi si ei de rahat pentru ca prefera senzationalul vs realitate …tipic romanesc

  No, hai ca am zis destule… Atentie la neatentie! Lipsa unei strategi va genera in mod cert probleme…

 13. Iata ce consider eu:

  – Istoria trebuie cunoscuta, nu cea predata pana in 89, nu cea a lui Robert Roesler ci cea ADEVARATA acceptata de ambele parti, nu stiu sa existe una acceptata 100%
  – Ambitiile unguresti nu se vor stinge niciodata, vor putea fi doar incadrate pe un alt fagas …cum? buna intrebare? Eu zic ca doar prin civilizatie si respect…
  – Problema cea mai mare este RESPECTUL intre unguri si romani, nu atat intre romanii si ungurii din Transilvania care au gasit de voie de nevoie o cale de convietuire… ci respectul fata de restul tarii care sa recunoastem este net sub Transilvania. In plus ce sa respecti in Bucuresti: politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg…si culmea e ca tot sudistii au condus si pe vremea lui Ceasca’ si in ultimi 26 de ani… doar pentru ca asa a fost sa fie… De ce sa nu existe Transilvania ca regiune in cadrul Romaniei si sa isi gestioneze singura problemele. Doar civilizatia poate impune respect, iar haosul genereaza haos. Sincer un sudist nu poate nici macar sa defineasca corect problema…dapai sa o si rezolve.
  – Ungurii au o strategie si urmaresc cursiv niste obiective, Romanii fac doar gura prin:
  niste politicieni de rahat care in momentul doi fac intelegeri cu UDMR-ul, sacrificand orice plan sau urma de coerenta si niste ziaristi si ei de rahat pentru ca prefera senzationalul vs realitate …tipic romanesc

  No, hai ca am zis destule… Atentie la neatentie! Lipsa unei strategi va genera in mod cert probleme…

  • @Parere avizata…Incerc sa va raspund punctual…
   1. “Istoria trebuie cunoscuta, nu cea predata pana in 89, nu cea a lui Robert Roesler ci cea ADEVARATA acceptata de ambele parti, nu stiu sa existe una acceptata 100%” .
   – Istoria ADEVARATA este alcatuita din fapte si evenimente REALE si nu acceptate de ambele parti .
   2. “Ambitiile unguresti nu se vor stinge niciodata…”.
   – Ei da, aici ati nimerit-o bine ! Iar eu clasific aceste ambitii ca fiind in totala disonanta cu mersul istoriei si al popoarelor. Sunt anacronice !
   3. “… ci respectul fata de restul tarii care sa recunoastem este net sub Transilvania. In plus ce sa respecti in Bucuresti: politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg…si culmea e ca tot sudistii au condus si pe vremea lui Ceasca’ si in ultimi 26 de ani… doar pentru ca asa a fost sa fie… De ce sa nu existe Transilvania ca regiune in cadrul Romaniei si sa isi gestioneze singura problemele. Doar civilizatia poate impune respect, iar haosul genereaza haos. Sincer un sudist nu poate nici macar sa defineasca corect problema…dapai sa o si rezolve.”
   – Exprimarea dumneavoastra vadeste o totala lipsa de respect fata de “restul tarii”. Politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg veti gasi peste tot in tara, inclusiv in Ardeal, nu numai in sud.
   – Si…da, este adevarat, sudistii au condus si vor conduce in continuare!Nu pentru ca “asa a fost sa fie” ci pentru faptul ca ei impreuna cu cei din est v-au scos de sub cizma ungureasca cu pretul vietii lor si pentru asta ar trebui sa le fiti recunoscatori nu sa aruncati cu noroi. Si inca ceva…daca va uitati cu atentie si analizati PIB-ul tarii pe regiuni veti constata cu surprindere ca cel din zona Bucuresti-Ilfov este de 3 ori mai mare decat PIB-ul celei mai dezvoltate regiuni din Ardeal ! Adica in zona Bucuresti-Ilfov se munceste…si se munceste mult si bine !
   – Problema a fost definita de mult…Iredentismul maghiar nu are limite !!! Iar faza cu Transilvania ca regiune separata pe cine stie ce criterii cretine este perimata , nu o mai baga nimeni in seama si cred ca va dati seama de ce…
   Acestea fiind zise , un Mitica din Bucuresti va spune :
   Servus si Doamne ajuta !
   PS. Si nu mai “puneti botu’ ” la toate “provocarile” venite de la “agenturili straine”. :)))

   • domn Mitica din Bucuresti,

    Ma bucura parerea dvs. in ideea ca…nu scriem degeaba, ci poate ajutam si pe altii sa intelega ceva….cateva comentarii:

    acele evenimente Reale trebuie trecute de la stadiul de declaratii partinitoare la realitati accepte( cele care pot fi demonstrate si implicit acceptate) altfel toate au acelasi status
    de povesti ale unei parti
    clasificariea dvs. asupra mersului popoarelor nu e decat o constatare a realitatii… mai util ar fi o solutie la problema
    visavis de respect pt restul tarii …e o chestiune simpla se castiga si doar se castiga nu se impune…ori asta s-a facut prost de peste min 60 de ani in cazul Bucurestiului, dvs demonstrati acelasi lucru prin… si o sa conduca… o alta chestiune …una e sa fi influentat de turci si alta e sa vorbesti 3 limbi cum o facea orice ardelan educat odata

    legat de Transilvania, de acord nu in orice conditii si in nici un caz independenta totala… dar de ce sa depinzi de aceasi conducatori de rahat intr-un sitem centralizat in Bucuresti? Poate o fi unul sau unii care inteleg lucrurile mai bine pe aici? …sau trebuie sa cautam in B ca acolo-i miezu’ … 🙂

    hai sa traiesti …ca la Bucuresti!

    • “sa vorbesti 3 limbi cum o facea orice ardelan educat odata” – mai nene, minti cu nerusinare. In Ardeal au fost tot atatia analfabeti ca si in alte parti si unde mai pui ca nici in ziua de astazi nu gasesti un ardelean sa vorbeasca 3 limbi ca lumea. Conducatorii de rahat din Bucuresti sunt in marea lor majoritate ardeleni, asa ca nu prea iti functioneaza creierul, vorbesti numai prostii si rautati si, zau asa, pari si cam dus cu pluta.

 14. @Parere avizata…Incerc sa va raspund punctual…
  1. “Istoria trebuie cunoscuta, nu cea predata pana in 89, nu cea a lui Robert Roesler ci cea ADEVARATA acceptata de ambele parti, nu stiu sa existe una acceptata 100%” .
  – Istoria ADEVARATA este alcatuita din fapte si evenimente REALE si nu acceptate de ambele parti .
  2. “Ambitiile unguresti nu se vor stinge niciodata…”.
  – Ei da, aici ati nimerit-o bine ! Iar eu clasific aceste ambitii ca fiind in totala disonanta cu mersul istoriei si al popoarelor. Sunt anacronice !
  3. “… ci respectul fata de restul tarii care sa recunoastem este net sub Transilvania. In plus ce sa respecti in Bucuresti: politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg…si culmea e ca tot sudistii au condus si pe vremea lui Ceasca’ si in ultimi 26 de ani… doar pentru ca asa a fost sa fie… De ce sa nu existe Transilvania ca regiune in cadrul Romaniei si sa isi gestioneze singura problemele. Doar civilizatia poate impune respect, iar haosul genereaza haos. Sincer un sudist nu poate nici macar sa defineasca corect problema…dapai sa o si rezolve.”
  – Exprimarea dumneavoastra vadeste o totala lipsa de respect fata de “restul tarii”. Politicieni corupti, tiganime, manelisti, cartiere sarace, o gramada de pleava si jeg veti gasi peste tot in tara, inclusiv in Ardeal, nu numai in sud.
  – Si…da, este adevarat, sudistii au condus si vor conduce in continuare!Nu pentru ca “asa a fost sa fie” ci pentru faptul ca ei impreuna cu cei din est v-au scos de sub cizma ungureasca cu pretul vietii lor si pentru asta ar trebui sa le fiti recunoscatori nu sa aruncati cu noroi. Si inca ceva…daca va uitati cu atentie si analizati PIB-ul tarii pe regiuni veti constata cu surprindere ca cel din zona Bucuresti-Ilfov este de 3 ori mai mare decat PIB-ul celei mai dezvoltate regiuni din Ardeal ! Adica in zona Bucuresti-Ilfov se munceste…si se munceste mult si bine !
  – Problema a fost definita de mult…Iredentismul maghiar nu are limite !!! Iar faza cu Transilvania ca regiune separata pe cine stie ce criterii cretine este perimata , nu o mai baga nimeni in seama si cred ca va dati seama de ce…
  Acestea fiind zise , un Mitica din Bucuresti va spune :
  Servus si Doamne ajuta !
  PS. Si nu mai “puneti botu’ ” la toate “provocarile” venite de la “agenturili straine”. :)))

 15. Pentru dl. Radu Tudor, daca nu sunt prea indiscret…de unde au ajuns aceste poze la dumneavoastra

 16. Domnule Radu Tudor: Spuneti ca atata siguranta ca bomba a fost pusa de catre un etnic maghiar. Daca colegii Dv. din servicii au fost atat de binevoitori si v-au pus la dispozitie aceste poze, poate ne edificati si pe noi despre persoana vinovata.

  Nu de alta dar sunt si eu din Sf. Gheorghe si am auzit destul de multe de acest eveniment. Iar vinovatul nu a fost niciodata identificat. Mi se pare atat mai suspect acest lucru in conditiile in care stim foarte bine cum functiona Securitatea (si) atunci, jumatate din tara spiona si turna pe cealalta. Mi-e tare greu sa cred ca in aceste conditii de control total sa nu fi reusit identificarea faptasului, daca acesta intr-adevar exista.

  Sau era o provocare pusa la cale de serviciile secrete in care un biet copil (de etnie maghiara, vorbim totusi de un oras majoritar maghiar) si-a pierdut viata. Si un pretext pentru continuarea politicii nationaliste si de colonizare a Tinutului Secuiesc inceputa in anii 70 cu ocazia industrializarii. O parea si asta teorie conspirationista, dar mi se pare mult mai plauzibila decat varianta teroristului neidentificat (apropos, de teroristii din 89 mai stim ceva? Aia cica au si tras cu arma).

 17. legat de sangele varsat pt Ardeal, sau vieti pierdute… ce sa inteleg ….ca acum ne-ati uitat…chiar cu pretul acela…

 18. – “sa vorbesti 3 limbi cum o facea orice ardelan educat odata” – mda…grandomania de care “sufera” o parte a ardelenilor…daca unii vorbeau germana(saseasca), altii vorbeau maghiara iar cei mai multi vorbeau romaneste asta nu inseamna ca erau neaparat educati (adica aveau scoala) ci se exprimau in limba materna. Prin comparatie, in Dobrogea se vorbeste limba turca, limba rusa, ucraineana, bulgara si nimeni nu face caz de asta. Apropos ! Dumneavoastra cate limbi straine vorbiti ? Eu, va spun cinstit, vorbesc franceza, engleza, germana si un pic de spaniola . Asta e o caracteristica a “miticilor” , le place sa vorbeasca in cat mai multe limbi straine !
  Si sa stiti ca niciun “mitica”, adica bucurestean adevarat, nu v-a uitat si apreciaza adevaratele calitati care fac din regiunea Ardeal un exemplu de urmat, doar ca excesele de orgoliu, denaturarea adevarului, grandomania si alte trasaturi negative il fac sa se “aprinda” mai repede si sa se exprime mai “neortodox”.
  – “dar de ce sa depinzi de aceasi conducatori de rahat intr-un sistem centralizat in Bucuresti” – pentru ca pe idiotii astia i-am votat noi TOTI, ardeleni, moldoveni, olteni, regateni si pentru ca “fiecare natiune are conducatorii pe care ii merita”. Cand pozitia geografica nu prea o avantajeaza, cand vecinii ei sunt nu prieteni pe care se poate baza ci dusmani atunci singura sansa de supravietuire este sa fie unita sub toate aspectele. Centralismul in Romania este deocamdata o modalitate de a avea sub control toate regiunile…si ca un ardelean inteligent veti intelege unde “bat”.
  “Mitica” :))

  • Ar fi bine sa o iei de la inceput: Adica sa te apuci de invatat Limba franceza…, dupa greselile de exprimare al un doi DIN start.

 19. minciuna, minciuna, minciuna!!! da, asta puteti, sa minciti!!! “evenimentul” din 1984 l-a facut securitatea! in orasul Sf. Gheorghe stie tota lumea! chiar pe nume cunoastem cele trei securisti (unul a ajuns chiar la psihiatrie, dupa aia s-a mutat inapoi la Moldova, de unde au venit de obicei romanii la Sf. Gheorghe). cu mai multi ani in urma am auzit, ca nu mai traieste, si se povestea, a murit cu sinucidere. ei, dobitocii, cum sint tot securistii, niste draci pe lumea asta, tot timpul au fost la cofeteria din fata statuii, si de acolo s-au aitat, ce se intimpla. bomba a fost probabil programat la un alt timp, dar baiatul s-a dus la punga cu bomba si aia s-a explodat. dupa putin timp a fost toata piata blocata de securitate. dupa “eveniment” s-a facut aroape in intregul oras persecutie de casa. mai ales la oamenii, care au fost interesanti ptr. securitate. si la noi, de pilda. au venit doi militisti, si s-au dus in toate camerele. noi, copiii. trebuia sa ne ducem afara. toate cartile care aveam, erau scris la inventar la militie si securitate. noi am avut multe carti vechi, inca din timp “maghiar”, mostenit de la strabuni. citeva carti au fost luate de militisti. dupa “eveniment” au fost schimbati in judetul Covasna multi “sefi” unguri cu vlahii venit de departe, de dincolo de Carpati, ceea e pentru noi “strainate”. in fond, asta a fost scopul: ca vlahii sa faca pe unguri teroristi, si ca maghiarii sa fie schimbate cu niste porci romani. cind terminati cu minciunile???!!! rusine!!! ps: tu, radu tudor, tu arati la poza ta din acest website ca un terotist. ptr. ca in sufletul tau intuneric tu esti unul.

 20. minciuna, minciuna, minciuna!!! da, asta puteti, sa minciti!!! “evenimentul” din 1984 l-a facut securitatea! in orasul Sf. Gheorghe stie tota lumea! chiar pe nume cunoastem cele trei securisti (unul a ajuns chiar la psihiatrie, dupa aia s-a mutat inapoi la Moldova, de unde au venit de obicei romanii la Sf. Gheorghe). cu mai multi ani in urma am auzit, ca nu mai traieste, si se povestea, a murit cu sinucidere. ei, dobitocii, cum sint tot securistii, niste draci pe lumea asta, tot timpul au fost la cofeteria din fata statuii, si de acolo s-au aitat, ce se intimpla. bomba a fost probabil programat la un alt timp, dar baiatul s-a dus la punga cu bomba si aia s-a explodat. dupa putin timp a fost toata piata blocata de securitate. dupa “eveniment” s-a facut aroape in intregul oras persecutie de casa. mai ales la oamenii, care au fost interesanti ptr. securitate. si la noi, de pilda. au venit doi militisti, si s-au dus in toate camerele. noi, copiii. trebuia sa ne ducem afara. toate cartile care aveam, erau scris la inventar la militie si securitate. noi am avut multe carti vechi, inca din timp “maghiar”, mostenit de la strabuni. citeva carti au fost luate de militisti. dupa “eveniment” au fost schimbati in judetul Covasna multi “sefi” unguri cu vlahii venit de departe, de dincolo de Carpati, ceea e pentru noi “strainate”. in fond, asta a fost scopul: ca vlahii sa faca pe unguri teroristi, si ca maghiarii sa fie schimbate cu niste porci romani. cind terminati cu minciunile???!!! rusine!!! ps: aici pe poza ta. tu arati ca un terorist cu sufletul intuneric!

  • autorii atentatului : Horváth Alpár Szilamér (2 martie 1956 -, poet, jurnalist), Dániel Veress (2 iunie 1929 – 29 martie 2002, istoric literar, scriitor de teatru și eseuri) și Dobri Anna; unul dintre ei este fiu de preot reformat din Odorheiul-Secuiesc. – apud Radu Theodoru în “Urmașii lui Attila”, 1999, p. 171.

 21. “Copilul ucis era și el de etnie maghiară. Ca și autorul atentatului, pe care Securitatea l-a identificat dar nu l-a mai prins niciodata.”
  De fapt au fost TREI autori ai acelui atentat : Horváth Alpár Szilamér (2 martie 1956 -, poet, jurnalist), Dániel Veress (2 iunie 1929 – 29 martie 2002, istoric literar, scriitor de teatru și eseuri) și Dobri Anna; unul dintre ei este fiu de preot reformat din Odorheiul-Secuiesc. – apud Radu Theodoru în “Urmașii lui Attila”, 1999, p. 171.

Leave a Reply