Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, la recepţia oferită la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, că vrea ca MCV să fie ridicat şi ca România să fie primită în Spaţiul Schengen înainte de a prelua preşedinţia Consiliului European, în primul semestru al anului 2019, scrie news.ro

“Aş vrea ca până atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am făcut-o la începutul mandatului meu, aş vrea ca până atunci MCV să fie anulat. Nu se poate s[ prezidezi UE când ai impresia că eşti controlat, observat de alţii”, a subliniat el.

“Vreau ca până la preşedinţia română România să facă parte din Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate criteriile, va trebui să recunoaştem acest lucru şi să acordăm statutul de membru al Spaţiului Schengen României. Nu vreau, pe măsură ce se apropie momentul să facem acest lucru, în condiţiile în care s-a întâmplat deja acest lucru în urmă cu câţiva ani, să fie adăugate noi criterii si noi conditii celor existente deja”, a adăugat preşedintele CE.

El a pledat din nou pentru proiectul Europei cu mai multe grade de integrare, care să permită o cooperare mai bună în UE – unul dintre scenariile promovate de el pentru viitorul blocului comunitar după Brexit.

“UE se construieşte în armonie, uneori cu ritmuri diferite, dar nu îmi place expresia stângace de Europă cu mai multe viteze”, a afirmat Juncker, explicând că o astfel de expresie poate să le dea românilor impresia că Bruxelles-ul “vrea să ridice o nouă Cortină de Fier”.

“România are un viitor frumos în faţa sa, datorită (…) şi curajului, inteligenţei românilor, care, după aderarea la UE, au dovedit că sunt parteneri fiabili (…) şi că sunt respectaţi în Europa”, a apreciat Juncker.

“Cred că România şi Uniunea Europeană (…) pot face multe lucruri împreună”, a adăugat oficialul european.

Preşedintele Executivului UE a declarat că este fericit să sărbătorească “ziua Europei cu voi, într-un oraş, într-o ţară care îmi sunt deosebit de dragi”

“Este o ţară care îmi este dragă pentru că am putut parcurge alături de România şi de români toate etapele importante din istoria recentă Europei”, a mărturisit el, amintind că era preşedinte al CoE, când, în decembrie 1997, România a primit statutul de candidat la UE şi că era premier al Luxemburgului când România a aderat la UE, 10 ani mai târziu.

“Am fost convins mereu că locul natural al României este în familia europeană”, a dat asigurări el.

“Primind România în familia europeană, am pus capăt acelui decret funest de după război care prevedea ca Europa să fie împărţită întotdeauna în două  blocuri ireconciliabile. În mod paşnic am făcut în aşa fel încât acest decret să fie anulat de istorie”, a adăugat Juncker la recepţia oferită la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, felicitând poporul român pentru parcursul european.

“Noi, europenii, suntem îmbogăţiţi de prezenţa România, care a dat o nouă dimensiune Europei. Avem acces la Marea Neagra, pe care nu îl aveam înainte înţelegem mai bine vecinii apropiaţi ai României, datorită eforturilor voastre de a oferi explicaţii”, consideră preşedintele CE, exprimând recunoştina blocului comunitar.

În încheiere, Juncker a multumit în limba română.

10 COMMENTS

  • Doua vesti bune de la Juncker:
   1. Hac, aa…hai sa traiti cu totii si cand o sa va fie rau sa va fie ca acum…
   2. Hai sa te pup mai base pe chelie, toarna bai…si hai la beciul domnesc!

  • @ Obs

   Germania o sa ne bage niste emigranti “cadou” ca intram in Schengen.
   E o smekerie aici nimic nu-i gratis de la astia.

 1. Superb! 2 veşti bune de la omul părinte!
  Ce veşti mai trebuiesc dacă unica confirmare de îngenunchere a României şi a cetăţeanului român prin PUPICUL PE FRUNTE? Ce veste mai trebuie când vezi ”mafioţii” îmbrăţişându-se şi pupându-se ca respect pentru bineţea reciprocă(a se citi susţinerea prin menţinere în defavoarea poporului votant şi trăitor în România)?
  Mai trebuia HORA UNIRII în plen şi totul era imaginea ”mafioţilor” care a căpuşat România siluind cetăţenii români originari! Sper că vă mai amintiţi momentul din Paris când s-au luat de mâini în mers…ceva de genul ”facem ce vrem şi cum vrem doar noi” nu contează viaţa omului din orice ţară!
  Îmi cer scuze, asta se vede din ceea ce se dă pe micile ecrane! Nu e vorba de jicnire, denigrare sau ofensă, e gândirea şi viziunea obiectivă a unui creier care totuşi vede ce se petrece în spatele imaginilor live de pe micile ecrane!
  PS. ceea ce se întâmplă acum lui Ponta cu dosarele închise pe rând,trebuia să fie valabil la dl.Voiculescu imediat ce au dat hot.judecătorească iniţială şi nu definitivă! Asta dacă politicienii erau interesaţi de adevăr şi luptau real pentru dreptate! S-au trezit tocmai când au intrat ei masiv în malaxor şi pandaimos, pe bune sau nu, nu ştiu!

 2. A venit sa confirme ca daca puscariasii raman undw le este locul Romania va fi primita peste tot in Europa

 3. Care sint, omule, vestile alea bune? Ca Juncker vrea aia si aia? La dracu, astea se numesc dorinte! Atit!
  O sa auzim, cit de curind, ca el a vrut dar, GHINION, nu s-a putut! Sau va fi, dar mai tirziu. Doar un pic mai tirziu.
  Sigur, daca in acel orizont de timp, spatiul respectiv va mai exista. Sau UE… Sau Romania….
  Ca sa nu mai zic ca s-ar putea gasi un baiat destept, pe le Bruxelles pe-acolo, sa ne-o dea pe-aia cotita: “bine, ba, saraciilor, intrati si voi! Da’ cu urmatoarele conditii 🙂
  (si urmeaza fo 2 pagini de conditii, ca te lipsesti!)
  La fel si cu MCV-ul. Ca de cind tot mai avem UMPIC 🙂 si il inchidem, nu stiu citi fraieri mai musca din chifteaua asta deja stricata!
  Asa ca hai sa nu mai vindem iluzii la pret de … vesti bune!

 4. Termenul e realist. Pana in 2018 dragnea si tariceanu vor fi la puscarie, acolo unde le este locul mult meritat, cu varf si indesat!

 5. “Grande Emotion pour un Grand Cojon!”
  Asa dar bunicutul Jean Claude a facut un popas si pe la noi si i-a dat pe spate pe alesi.
  Idea este ca Jean Claude & Co. vor sa testeze pulsul politicii romanesti, sa masoare eventual “febra ” unor ipotetice nemultumiri de orice gen, de orice calibru de la economie, justitie si sa aiba o reconfirmare a angajamentelor luate ca tara membra UE.
  Pina aici totul corect. Daca n-ar fi sa ne gindim la macrocontextul care este Uniunea astazi , in lumina ultimelor evenimente agreate de UE si nu numai.
  Stim cu toti ca dupa intilniri de acest fel, presarate cu multumiri, incurajari si felicitari pentru ipotetice succesuri, exista mereu 2 variante de comunicate:
  unul pentru presa scrisa si televizata sa auda “boborul” si discutiile din culise despre care nimeni nu va vorbi , nici macar D.na Cretu ce i-a facut introducerea lui J.C. in realitatea unei natiuni pe care o iubeste si o stimeaza.
  Macar de ar iubi-o as acum sustine.
  Imbratisarile si pupaturile au fost de 2 feluri: cele cordiale, normale si cele care tradeaza intelegeri si afinitati mai vechi si cu traditie: pupicul cu Basescu e aproape viral, stiindu-i pe amandoi mari estimatori de …..pahare pline.
  Bravo Johannis, ai fost o gazda buna, bravo Parlament ce a aplaudat cu entuziasm, bravo Junker, aceasi retorica pe care o poti auzi ca mergi la Roma, ca mergi la Varsovia sau la Budapesta. Morala si inchei: mesajul este “fiti cuminti, ramaneti fiabili si credeti tot ce va spunem noi”. Ca sa fie bine, sa nu fie rau.
  Nimic vom afla nici despre discutiile, foarte serioase de data aceasta, purtate azi la Bari unde se va vorbi de …bani, finanta. Cu cei 8 mondiali. Acolo este esenta destinelor noastre inclusiv Romania noastra agatata si dependenta de toti acestia.-

Leave a Reply