Un binevenit documentar al Agerpres pentru ziua de 26 Iunie. Romanii care uita sunt condamnati sa repete istoria.

La 26 iunie 1940, ambasadorul României în Uniunea Sovietică, Gheorghe Davidescu, a fost convocat de ministrul sovietic de externe Veaceslav Molotov, care i-a înmânat un ultimatum. Susținând că Basarabia este pământ rusesc, pe care România l-ar fi ocupat în 1918, nota ultimativă cerea ca ”Guvernul Regal al României: 1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii Sovietice Basarabia; 2. Să transmită Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele sale potrivit cu harta alăturată. Guvernul sovietic își exprimă speranța că guvernul român va primi propunerile de față ale URSS și că aceasta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre URSS și România”.

La 27 iunie, guvernul României a comunicat că ”este gata să procedeze imediat și în spiritul cel mai larg la discuțiunea amicală și de comun acord a tuturor propunerilor emanând de la guvernul sovietic. În consecință, guvernul român cere guvernului sovietic să binevoiască a indica locul și data ce dorește să fixeze în acest scop. De îndată ce va fi primit un răspuns din partea guvernului sovietic, guvernul român își va desemna delegații și nădăjduiește că conversațiunile cu reprezentanții guvernului sovietic vor avea ca rezultat să creeze relațiuni trainice de bună înțelegere și prietenie între URSS și România.”

A doua notă ultimativă a guvernului sovietic a fost prezentată în noaptea de 27/28 iunie, și cerea guvernului român evacuarea în decurs de patru zile a teritoriilor respective și să comunice acceptarea acestei cereri până la 28 iunie, ora 12.

”Guvernul U.R.S.S. consideră răspunsul guvernului regal al României din 27 iunie ca imprecis, deoarece în răspuns nu se spune direct că el primește propunerea guvernului sovietic de a-i restitui neîntârziat Basarabia și partea de nord a Bucovinei. Însă cum ministrul României la Moscova, domnul Davidescu, a explicat că răspunsul menționat al guvernului regal al României înseamnă accederea la propunerea guvernului sovietic, guvernul sovietic, primind această explicație a domnului Davidescu propune: 1. În decurs de patru zile, începând de la ora 14, după ora Moscovei, la 28 iunie să se evacueze teritoriul Basarabiei și Bucovinei de trupele românești. 2. Trupele sovietice în același timp să ocupe teritoriul Basarabiei și partea de nord a Bucovinei. 3. În decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice să ocupe următoarele puncte: Cernăuți, Chișinău, Cetatea Albă. 4. Guvernul regal al României să ia asupra sa răspunderea în ceea ce privește păstrarea și nedeteriorarea căilor ferate, parcurilor de locomotive și vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, întreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului. 5. Să numească o comisiune alcătuită din reprezentanți ai guvernelor român și al URSS, câte doi din fiecare parte, pentru lichidarea chestiunilor în litigiu în legătură cu evacuarea armatei române și instituțiilor din Basarabia și partea de nord a Bucovinei. Guvernul sovietic insistă ca guvernul regal al României să răspundă la propunerea sus menționată nu mai târziu de 28 iunie, ora 12 ziua/ora Moscovei/”.

Aflat sub presiunea notelor ultimative și în contextul izolării totale a țării, guvernul român a răspuns la termenul fixat că ”pentru a evita gravele urmări pe care le-ar avea recurgerea la forță și deschiderea ostilităților în această parte a Europei, se vede silit să primească condițiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic”.

Potrivit celor cuprinse în cea de-a doua notă ultimativă se lăsaseră la dispoziția autorităților române 96 de ore. La sfârșitul fiecărei zile, trebuia ca trupele române să fie distanțate de cele sovietice printr-o etapă de marș. În realitate, retragerea s-a făcut sub presiunea forțelor Armatei Roșii care au depășit permanent liniile de demarcație.

Armata și administrația s-au retras, în perioada 28 iunie-3 iulie 1940, din Basarabia și nordul Bucovinei, iar trupele sovietice au ocupat, pe lângă aceste teritorii, și ținutul Herța. Teritoriul ocupat de sovietici avea o suprafață de 50.762 kmp și avea o populație de 3.776.000 locuitori.

Pierderea Basarabiei și a nordului Bucovinei a determinat o schimbare esențială în orientarea politicii externe a României. În urma capitulării Franței în fața Germaniei naziste la 22 iunie 1940, guvernul român a renunțat, la 1 iulie, în plină expansiune sovietică asupra teritoriului românesc, la garanțiile anglo-franceze din aprilie 1939.

A doua zi după fixarea frontierei sovietice pe Prut, adică la 4 iulie, a fost numit un nou guvern, de orientare progermană și cu participare legionară, în frunte cu Ion Gigurtu, care și-a arătat dorința de a adera la Axa Roma-Berlin, iar o săptămână mai târziu a anunțat retragerea României din Liga Națiunilor.

Printr-un decret semnat de I.V. Stalin, la 2 august 1940, în urma discuțiilor din cadrul Sovietului Suprem al URSS, se formează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, alipită Uniunii Sovietice, incluzând cele șase județe din Basarabia (Bălți, Bender, Cahul, Chișinău, Orhei, Soroca) și cele șase raioane (Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Ribnița, Slobozia și Tiraspol) ale Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenească (formată la 12 octombrie 1924).

La 4 noiembrie 1940, printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, orașul Hotin și ținutul omonim, împreună cu partea de sud a Basarabiei (Bugeacul, cu plasele Reni, Bolgrad și Ismail), au fost trecute sub jurisdicția R.S.S. Ucrainene.

Pierderile teritoriale din 30 august 1940, constând în cei 43.492 kmp din Transilvania, cedați sub presiune diplomatică internațională Ungariei, prin Dictatul de la Viena, precum și cele din septembrie 1940, vizând cele două județe din Sudul Dobrogei (Durostor și Caliacra) către Bulgaria au constituit de asemenea consecințe ale pactului de neagresiune Ribbentrop-Molotov.

La 22 iunie 1941, România a intrat în război alături de trupele germane împotriva URSS pentru refacerea integrității teritoriale.

 

9 COMMENTS

 1. nu vreau sa par carcotas si nu sunt nici pro-rus cum o sa spuneti sigur.dar nu cumva toate aceste ciuntiri teritoriale au fost facute si cu acordul tacit al marilor puteri vestice:anglia,franta si sua?daca am fi avut sprijinul lor{care ne-a fost promis la un moment dat]oare nu am fi luptat pentru tara noastra?dupa ce si-au batut joc de armata romana intre 1930-1940 vanzand romaniei [cu complicitatea politicienilor si generalilor romani]toate epavele si toate ciurucurile de arme pe care nu le cumpara nimeni,ce au facut la nivelul anului 1940 ptr.noi?NIMIC!nici sustinere politica,nici ajutor militar.daca urss,germania si ungaria au fost criminalii anglia,franta si sua au fost complici la crima.

  • @niculescu dragos bineinteles ca-i dreptate in cele ce afirmi. Deoarece Anglia si USA au fost de la inceput complici la crima ne-au oferit mai apoi pe tava lui Stalin dupa terminarea razboiului pentru ca bolsevicii din padurea verde de verde sa vina sa umple Romania de la dreapta si stanga Prutului de gropi comune. In mod normal Consiliu de Coroana daca avea sange de viteaz in el nu trebuia sa cedeze Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei ci trebuia sa se lupte cu armatele sovietice pentru apararea acestorii teritorii romanesti. Tot la fel cum trebuia sa se lupte si cu Ungaria cand ne-a luat Ardealu. Dar cum Romania a avut foarte putine ori conducatori patrioti acestia s-au spalat pe maini si au cedat teritorii romanesti fara ca armata romana sa traga nici macar un glont.

   • gelu cu ce sa lupti?.eram in aceeasi situatie ca si acum.din cauza coruptiei la nivel inalt armata era dotata cu…nimic.aveau cateva tancuri la nivelul anilor “20,avioane biplane si niste jafuri de bombardiere derivate din avioane de pasageri.abia din 41 cand am intrat in razboi alaturi de germania am inceput sa avem armament adevarat.dar daca anglia si franta ar fi trimis armament modern[cum au si facut din 42 cu aliatul urss] am fi putut tine piept armatei rosii mai ales ca avem o tara in care relieful ne ajuta f.mult[f.putina granita de uscat si multe rauri mari si fluvii pe granita].

    • @niculescu dragos, deci din cauza clasei politice tradatoare si impotente de atunci si de acum Romania a fost si este mereu prinsa cu izmenele-n vine. Singurul conducator care a fost patriot cu adevarat, cu toate c-a fost comunist, a fost Ceausescu, care a avut grija sa dezvolte industria militara iar in 89 eram o forta in Europa de Est. Acum suntem niste nimeni ce am ajuns colonie de consumatie si sacrificiu de carne de tun americana, avand toate sansele de a fii stersi de pe harta ca natie in cazul unui conflict Nato-Rusia.

 2. Adica mai pe inteles ul prostimi.
  In aceea perioada erau 2 (doua) puteri … germanii si rusii. Astia doi s-au pus la o masa si au gandit pe termen lung. Cum facem noi ca sa ajungem la globalizare in sec. XXI? Cream teama prin represiune de toate felurile impotriva celor mici. Zis si facut.
  Dupa ce germanii au ocupat marea majoritate a Europei centrale, a venit randul si micutilor din est. Si uite asa ne-au faramitat. O bucata la unguri (ce sa-i faci, trebuia sa-i determine cumva sa fie ,,in interes national” de partea nemtilor), apoi a venit ocupatia tarii pe fata a nemtilor. Sigur ca rusii stiind care-i jocul au luat si ei. Si astfel romanii ,,patrioti” au avut motiv ca ,,din interes national” sa lupte alaturi de ingerasii nemti pentru a starpi pe cotropitorii rusnaci. Si au pus umarul, la fel ca alte multe popoare, la ,,marea exterminare’’
  La final, ce sa vezi? Romanii sa vad nevoiti sa renunte definitiv la taritoriile alea din est si sa se zamisleasca pe acele meleaguri o micuta tarisoara ,,prorusa”.
  Sigur ca taberele nou create n-au lasat Transilvania pe mana ungurilor dintr-un simplu motiv. Romanii chiar si asa grupati pe un teritoriu mare sunt mult mai usor de manipulat fata de unguri.
  Si am ajuns in zilele noastre.
  Nemtii au redevenit mari (ajutati de americani, fireste) iar rusii tot mari au ramas.
  Diferenta e numai ca au aparut americanii in jocul asta. Daca in 1938 – 1944 au avut un rol mai mare doar spre sfarsitul razboiului in zilele noastre americanii sunt instalati farte comod mai ales in tarile astea usor de manipulat (gen Ro)
  Intrebarea care sigur o sa va placa d-le Tudor pt. ca-i despre razboi:
  Ne vor impinge americanii sa fim carne de tun din ,,interes national” astfel incat sa mai parcurga inca o etapa spre globalizare?
  Parerea mea e ca totul e despre bani si nu despre razboi.
  Cu ocazia asta excedentul lui Ponta o sa mearga ,,din interes national” spre americani cumparandu-le armament si nu spre autostrazi. Doar avioanele n-au nevoie de autostrazi, nu?
  Si astfel, cu putina panica (armament greu nato zanganit prin satele amarastenilor, catuse zanganite etc.) cei puternici vor lua leu cu leu de la amarati, pentru a le cerea un bine pe care nescoliti fiind acestia nu-l sesizeaza, bineinteles (a explicat interes national cum sta treaba cu strategia!)
  L-am auzit zilele astea pe gadea cum ii zicea interesului national ca rusii au devenit proprietarii magazinelor McDonald’s de la noi. Sputeti-i d’le ca rusii doar iau si ei o parte din profit. Mai pe intelesul tuturor americanii au vrut sa ne arate cum sta treaba si cine-i stapanul. Sigur ca nu-s atat de prosti incat sa nu stie sa-si administreze restaurantele, mai ales in capitalismul asta autentic de la noi. Si sigur ca n-au descoperit ca singurii care se pricep sunt rusnacii. Nu, d-le. Le-au dat in administrare rusilor ca sa arate prostimii ca ei dicteaza si mai ales ca sa induca in opinia publica ca zona asta a intrat sub influenta rusnacilor.
  Restu-i abureala

  • @Andy si de aceea oficinele occidentale de spionaj au pus la cale Revulutia din Dec. 89 si i-au impuscat pe Ceausesti deoarece ne platisem datoriile, aveam industrie civila dar mai ales militara. Produceam IAR 93 avion de asalt si am fi produs in mod sigur s-un avion de vantoare de interceptare si atac. Produceam o mare gama de rachete, tancuri, transportoare blindate si auto-tunuri si mai avem in dotarea armatei si 500 de Scuduri, imbunatatite din punct de vedere al focoaselor s-a marjei de lovire de catre specialistii nostri. Astazi nu mai producem nimica, rachetele ni le-au furat israelienii si am ajuns izmene pe calator exaltandu-ne la zanganitul senilor tancurilor americane care chipurile ne vor apara de rusii aia rai ce vor sa ne transforme tara intr-un pasalac mai ceva ca pe vremea turcilor.

   • “SCUD-urile dispărute

    La sfârşitul anilor ’80, numeroase delegaţii militare sovietice au vizitat România. Ofiţerii superiori erau cazaţi la fostul hotel Bucureşti şi, conform declaraţiilor ceiştilor români (care îi aveau în supraveghere), sovieticii aveau o curiozitate obsesivă pentru rachetele cu rază medie de acţiune pe care tot ei ni le livraseră. Ilie Frasiniuc, traducătorul militar al lui Nicolae Ceauşescu şi al ministrului MApN Vasile Milea (o vreme preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România), vectoriiera deseori abordat şi întrebat pe faţă unde sunt amplasate rachetele.

    Dealtfel, bateriile ROT, în fapt rachete sol-sol tip SCUD, codificate 8K11 si 8K14, au fost primele sacrificate pentru accederea noastră în organismele euroatlantice. Ultimele două baterii (400 de bucăţi aflate în custodia unităţilor militare de la Ineu – probabil UM 4109 şi Tecuci) plecând în 1996 spre Israel containerizate de compania ZIM, sub supravegherea unor înalţi demnitari MOSSAD. Relaţii despre această operaţiune poate oferi fostul şef al Directoratului de Securitate din cadrul Ministerului Apărării din Israel, Eliezer Pincu, născut la Galaţi și adjuncta acestuia Aliza. Înaltul demnitar israelian a supervizat personal afacerea ROT, sute de milioane de dolari pierduţi şi ascunşi în măruntaiele arhivelor MApN şi SIE. Rachetele SCUD foloseau combustibil extrem de toxic format din carburant și oxidant. Amestecul se prepara de soldați protejați cu echipament special și măști pentru gaze. Pentru poziționarea rachetelor se foloseau macarale de încărcare, iar lansarea se făcea de pe mașini specializate. Computerele de lansare erau de la firma Hewllet Packard. Fiecare pluton era dotat cu 6 astfel de computere. Rachetele de tip 8K11 erau plasate pe mașini șenilate. Rachetele dispuneau de plutoane de radiolocație. Tragerile de antrenament se făceau în cadrul aplicațiilor militare din stepa sovietică. Ultimul comandant al unității de rachete de la Ineu a fost colonelul Porumb.”

 3. “Ce mai asteptam.

  Sa-i atacam ca milioane de rezervisti ard de nerabdare sa scape de cizma ruseasca.
  Dle Iohannis, puneti-va in fruntea noastra si cu racheta de tenis, pardon scuzati flamura, in mana ordonati-ne doar sa trecem, Prutul, Nistru, Donul, Volga, Stramtoarea Bering si ce o mai fi de trecut. Aveti toata sustinerea noastra, a disporenilor rezervisti de la Londra pana In Sicilia si de acolo pana la Helsinki. Numai sa ridice doamna Gorghiu si copresedintele marelui PNL chemarea de atac si ne organizam pe grupe, plutoane si batalioane si sub stindardul drapelui luptei contra comunismului, galben si cu sageata liberala in sus, si nimic nu ne va sta in cale pana nu vom pune pantoful Gucci a doamnei Gorghiu pe varful Kremlinului si pantofii dlui Blaga pe cladirea primariei Vladivostock. Personal m-am hotarat sa atac pe directia asta ca mi-e mai aproape.
  Spuneti-ne doar ceva Maria Voastra, sa vada toata omenirea ca in pieptul fiecarui diasporean bate o inima de erou national.
  Ura, ura rusii racnesc sarind pe noi o suta,
  Noi nici nu-i bagam in seama nemaiavand…reduta.”

Leave a Reply