29 martie 2004. Aeroportul Otopeni. Ne suim la bordul aeronavei lung-curier Boeing 707 a companiei Romavia. Delegatia oficialilor e mare, a jurnalistilor si mai mare.

Dupa un zbor lung Bucuresti-Washington, ne pregatim de un moment asteptat timp de 14 ani, de la caderea comunismului. Emotii mari, satisfactie imensa.

Mergem la Casa Alba, unde are loc ceremonia semnarii si depunerii documentelor de ratificare a Tratatului de la Washington. Sunt sute de oameni pe peluza, fiecare asteptand in felul sau ceremonia.

Apare presedintele american George W. Bush. Rosteste un discurs istoric, in prezenta celor 7 premieri ai tarilor ce adera la NATO. Adrian Nastase e serios, asezat imediat langa Bush. Sperau amandoi sa castige alegerile prezidentiale. Nastase a ramas cu speranta, Bush a obtinut al 2 lea mandat.

A doua zi, pe 30 martie, are loc receptia oferita de Administratia SUA in onoarea aderarii la NATO a celor noi 7 membri : Romania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania.

In salut pe seful Pentagonului, legendarul Donald Rumsfeld.. Imi raspunde amabil. Ma intreaba de unde sunt. Ii raspund cu una din replicile sale preferate : “New Europe, Secretary Rumsfeld. Romania”.

Raspunde : “Oh, yes, New Europe”. Zambeste larg, o face foarte rar.

Facem o fotografie impreuna.

Bem un pahar de vin rosu. Euforia momentului e inegalabila. Simteam valoarea istorica a revenirii Romaniei definitiv in spatiul libertatii, democratiei, securitatii. Cu teritoriul si populatia protejate de cea mai importanta garantie din lume : statutul de membru NATO.

A doua zburam spre Bruxelles. Pe 2 aprilie 2004 avea loc ceremonia ridicarii drapelului romanesc la Cartierului General al NATO.

Cand se intoneaza imnul de stat si vad drapelul ridicat, imi dau lacrimile si incerc sa ma feresc de privirile curioase. Intr-o secunda, il vad pe Mircea Geoana facand acelasi gest. Doi barbati cu lacrimi de bucurie in ochi, ferindu-se sa nu-i vada lumea cat sunt de emotivi.

A fost cel mai spectaculos efort facut de Romania dupa decembrie 1989. Pentru aderarea la #NATO simt nevoia sa multumesc sutelor de entuziasti militari, diplomati, politicieni, ofiteri de intelligence, reprezentanti ONG, jurnalisti. Toti merita recunostinta pentru atingerea unui obiectiv strategic, ce ne-a unit pentru a da tot ce a fost mai bun in noi.

#Noi suntem NATO #We Are NATO

Cateva din reperele importante ale aderarii noastre :

 • Ianuarie 1994 – Romania e primul stat din Europa de Est ce semneaza aderarea la Parteneriatul pentru Pace (PfP)
 • Noiembrie 2002 – dupa 5 cicluri MAP (Membership Action Plan), Romania e invitata la Summit-un NATO de la Praga sa inceapa negocierile de aderare
 • Martie-Aprilie 2004, Romania adera la NATO
 • Martie 2008 – primul Summit NATO desfasurat pe teritorul Romaniei
 • Martie-Aprilie 2019 – Romania aniverseaza 15 ani de la aderarea la NATO

Azi, steagul nostru flutura intre cele 30 ale statelor aliate, la noul sediu al Cartierului General de la Bruxelles :


PS : Pentru a marca asa cum se cuvine acest moment esential pentr Romania si pentru cariera mea de jurnalist, v-am pregatit o supriza. Apare in curand

5 COMMENTS

 1. …Noroc cu acel 11-09-2001 domnule R. Tudor ca altfel nu am fi intrat noi prea curind in NATO, iar acest lucru nu il spun eu ci cei care stiu mai bine despre ce a fost vorba acolo, daca nu ar fi avut loc acel “atentat terorist” NATO s-ar fi extins in Sud-Est abia dupa ce federatia Rusa ar fi ocupat Krimeea, cred…++bineniteleees si alte “cadouri” ( ~Tainuri~ ) de natura economica oferite de noi la schimb_( privatizari….si k-semn de netarmurita pretuire pt. noiii……..

 2. E o uriasa aniversare!De cand imi doream sa fim membri NATO,a fost momentul Nixon,eram copil si am plecat acasa cu un stegulet si un pix cu semnatura,il am si acum!Era totul multicolorat si vesel!Ai mei parinti mi-au dezvoltat atractia asta prin tot felul de explicatii la intrebarile mele,e mult de spus!Apoi am inteles pe deplin si am evitat tot ce a insemnat “socialismul stiintific”,ironic spus,si am asteptat momentul descatusarii!Daca ar fi avut Regele Mihai pe atunci un aliat ca NATO,altfel s-ar fi scris istoria!N-am avut ranchiuna,istorica,nici cand au bombardat Ploiestiul,au fost tot timpul,americanii,considerati prieteni!M-au impresionat cei doi piloti veterani care au fost inamici odata si care s-au imbratisat!Cred ca ne leaga multe,ne-am intersectat tot timpul prin oameni de calitate!Merita sa aniversam si sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului!Asta e singurul nostru umar solid,NATO!

 3. Dupa 14 ani suntem praf. Norocul nostru este ca cei din NATO sunt oameni seriosi si cu picioarele pe pamant in aer si apa. Noi prin reprezentanti ce le oferim : coruptie.instabilitate si multa prostie. Avem in bilant populatia injumatatita.industrie distrusa. dotare inclusiv militara subdimensionata investitii contestate infrastructura la stadiul de promisiuni conflict intre presedinte si ministri ministru de finante guvernator la o banca contestata dar nu nato . fara insula serpilor inconjurati de vecini agresivi……… strategii de aparare in mintea unor ministri care vad inpiedicarea inamicului sa ne ocupe prin abandonarea santierelor de reparatii poduri si sosele……. ce sa mai spunem. Poate nu stiti dar Bucurestiul si probabil toate orasele mari se pregatesc de un mare gratar sau foc de tabara . Glumatata glumatata! In Bucuresti pe zeci de hectare au fost depozitate crengi rezultate in urma defrisarilor de arbori(se zice ca din grija fata de cetateni) aceste depozite unele la periferie altele i centru( trfic greu giurgiului sau pipera plumbuita sa dr taberei…….. ) sunt fara a se tine cont de normele psi fara paza si cu putere mare de foc in apropierea asezamintelor umane. Fereasca Dumnezeu de un cretin cu bricheta ca vor spume ca nu i-a anuntat nimeni. Nu mai zic ca se muta copaci infloriti fara a se tine cont.de normele lui Daea. Mai avem ministru la mediu sau si asta nu poate din motiv de presedinte. Bai neacaisilor care este va rade si curcile si mai vreti la Bruxelles sa aplicati normele ue in materie de prostie nelimitata! Pe vremuri singurul vecin care ne iubea si pe care-l ibeam era Marea Neagra. Acum si marea ne este ostila: seisme.poluare. zanganit de arme. contrabanda coruptie portuara.saracie si culmea si cormorani agresivi cu piscicultura lui daea.

 4. “Simteam valoarea istorica a revenirii Romaniei definitiv in spatiul libertatii, democratiei, securitatii”
  Dupa ce s-a ales Basescu (chestie la care sigur ca americanii n-au avut nici un amestec, dupa cum nici Gordon n-a facut nimic in 2012), in urmatorii 10-15 ani am avut parte de foarte multa democratie, alegeri libere si neviciate si mai ales de securitate.
  Pardon, Securitate.

  Totusi, e de remarcat ca textul de fata nu se ridica la inaltimea lirismului aratat de Ion Iliescu in celebrul sau opus “Fericirea de a studia in Uniunea Sovietica”, scris cu vreo 50 de ani inainte de a-si baga patria in NATO:
  “Cu toții simțim prietenia, îndrumarea și ajutorul tovarășilor noștri sovietici, ne bucurăm împreună de succesele construcției noastre pașnice și simțim aceeași revoltă contra canibalilor americani care săvîrșesc bestialități de nedescris împotriva eroicului popor coreean și care pregătesc un nou război mondial.”
  http://anonimus.ro/2017/08/fericirea-de-studia-uniunea-sovietica/

Leave a Reply