Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri evenimentele de acum 30 de ani care au culminat cu dărâmarea Zidului Berlinului, transmite Reuters preluata de Agerpres.

Înainte de a pleca spre capitala Germaniei, unde va participa la ceremoniile aniversare, Stoltenberg a spus că Zidul Berlinului, care “a încercat să ţină înăuntru oamenii cu ajutorul turnurilor cu santinele înarmate şi al câinilor de pază”, a fost “o cicatrice pe faţa Europei”.

Vorbind alături de ambasadorul german la NATO Hans-Dieter Lucas, în faţa unui fragment din zid amplasat în faţa sediului Alianţei din Bruxelles, Secretarul General a apreciat că

“libertatea, democraţia şi demnitatea umană, aceleaşi valori care ne unesc astăzi, au inspirat oameni obişnuiţi, acum 30 de ani, să realizeze ceva extraordinar”.

Rămăşiţele Zidului Berlinului ne reamintesc “să nu considerăm niciodată libertatea şi democraţia ca un dat”, a avertizat Stoltenberg. La ceremonie a participat si Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana.

Oficialul NATO urmează să ajungă în Germania miercuri seara, pentru o vizită de trei zile în programul căreia sunt prevăzute întâlniri cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, cu cancelarul Angela Merkel, cu ministrul de externe, Heiko Maas, cu ministrul apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi cu parlamentari germani.

Stoltenberg va fi decorat cu medalia Manfred Woerner a Ministerului apărării, pentru contribuţiile sale la NATO; decoraţia poartă numele unuia din predecesorii săi la conducerea Alianţei Nord-Atlantice, fost ministru german al apărării.

#NATO, #Stoltenberg, #Geoana #RaduTudor, #Berlinwall

2 COMMENTS

Leave a Reply