Astazi e 30 decembrie. Acum 67 de ani, comunistii sustinuti de prezenta miltara sovietica pe teritoriul Romaniei fortau prin amenintare abdicarea Regelui Mihai. Monarhia a fost abolita, republica fiind instalata fara vointa populara. Un moment rusinos in istoria moderna a Romaniei. Din pacate, fortele aliate occidentale impotriva nazismului au permis aceasta schimbare fortata in Romania, sub tutela Comisiei Aliate de Control, din care facea parte si URSS.

image

Acum, dupa 67 de ani, am un sentiment mai bun : suntem in Europa (UE si NATO) acolo unde am fi ramas de fapt daca valorile nu erau rasturnate si marile personalitati ale culturii, educatiei, religiei nu erau asasinate in mod sistematic in puscariile comuniste gestionate de romani si sovietici.

Cum ar fi aratat Romania daca nu puneau criminalii rosii – comunistii – mina pe ea? Am fi avut 67 de ani in democratie, bun simt, economie de piata, sistem de valori bine asezat. Probabil eram ca Spania, Olanda sau Danemarca.

Fara sa idealizez monarhia, este cat de poate de clar pentru mine ca sistemul republican a fost instalat prin crima in tara noastra. Si crima a continuat zeci de ani. Sunt zeci de carti si studii publicate de istorici faimosi, precum acad. Dinu C. Giurescu, Ioan Scurtu si multi altii care descriu si dovedesc prin documente cele scrise mai sus.

Nu putem da paginile istoriei inapoi. Suntem unde suntem si cautam din ce avem sa incropim un trai cat de cat decent pentru 20 de milioane de romani. Din care 3 milioane isi cauta o viata mai buna prin Spania, Italia, Franta, Marea Britanie.

Am condamnat comunismul, dar traim inca din efectele lui.

 

29 COMMENTS

 1. Dl. Radu Tudor,

  Nu puteti spune ca, citez: “Acum, dupa 67 de ani, am un sentiment mai bun : suntem in Europa (UE si NATO) acolo unde am fi ramas de fapt daca valorile nu erau rasturnate…”, pentru ca acum 67 de ani nu exista Uniunea Europeana si mai ales NATO. Va rog sa nu va suparati pentru precizare. ‘Traiti!

   • Radule

    Nu e o zi rusinoasa pentru istoria Romaniei. Ci una tragica. Rusinoasa este pentru istoria URSS si a puterilor aliate care au girat aceasta miselie. Pentru Comisia Aliata de Control si cei care s-au facut prieteni cu Stalin.

 2. Si intr-o buna zi Monarhia va fi reinstaurata, caci la un moment dat in viitor, vor veni conducatori politici determinati sa demoleze vechiul cel corupt, decadent si nepasator de oameni. Pana atunci aceasta Romanie formata din 20 de milioane de destine va inainta lent cu doi pasi de melc inainte si un pas de sarpe inapoi. Daca as putea sa aduc copilul de acum 25 de ani sa vada cum arata Romania din viitor, probabil ca ar fi foarte dezamagit de cate dintre asteptarile lui nu s-au realizat, si in acelasi timp foarte uimit de cat de multe s-au schimbat in bine Romania.

  • Monarhia a facut foarte multe lucruri bune incotestabil. Dar intr-o perioada cand oamenii de la tara si din popor erau analfabeti, nu exista informatie, televiziune etc etc.
   A visa la monarhie inseamna a visa iar la un om providential care sa faca ceea ce noua ne e lene sa gandim si sa facem.
   Azi exista informatie si oamenii pot gandi. Pot sa isi aleaga conducatorii daca fac un efort sa-si mentina libertatea si democratia. Cand romanii au sa intelega asta or sa aiba o viata normala construita de jos in sus si nu de un conducator minune.
   Iar daca nu inteleg or sa aleaga iar oameni ca basescu de doua ori ca Iohannis samd.

   • stii..la cat de neinformati erau romani pe vremea monarhiei,erau totusi o fortza economica a europei,la un moment dat eram a treia putere economica dupa germania si anglia..acum asa superinformati,suntem la coada

   • Vrei sa spui ca britanicii, suedezii, norvegienii, olandezii etc.,sunt neinformati si le merge prost pentru ca au monarhii??

 3. Doua intrebari, daca tot facem putina istorie:
  – In ce zi – la fel de rusinoasa – a fost obligat sa abdice Domnul Cuza,
  fara presiuni externe si fara trupe de ocupatie, deschizindu-se, astfel, drumul monarhiei in Romania?
  – Cine mai facea parte din Comisia Aliata de Control, in afara de URSS?
  (ca sa nu mai varsam toate laturile doar in capul unora!)

  • E curios cum ne citim istoria scrisă de diletanți și n-o citim pe cea scrisă de Nicolae Iorga. Iorga afirma că regimul Cuza devenise extrem de corupt. Eu nu cred ca istoria se repetă, dar nu pot sa nu remarc similitudini evidente.

 4. Ce sa mai spui cand soarta Romaniei, si nu numai, a fost decisa prin cateva randuri scrise pe un petec de hartie la Yalta ?!

  • Cei doi mari istorici, acad. Dinu C. Giurescu si prof. Scurtu ne pot preciza cu exactitate cati dintre capii comunisti de la acea vreme, erau romani si cati alogeni ! Tot pentru adevarul istoric.

    • Nu tin neaparat sa contrazic, dar datele istorice spun ca proportiile erau taman invers. Aproape toti alogenii purtau nume romanesti. Ca toti erau agenti sovietici, nu exista nici o indoiala. La fel de adevarat este ca atunci ca si acum, din pacate, societatea romaneasca nu a dus si nu duce lipsa de cozi de topor.

     • “In lupta,in munti,am fost doar raniti,dar omorati nici unul.Ucisi am fost doar cand am fost vanduti.O spun cu durere:Vanzarea de frate e o boala nationala, care , daca nu vom reusi sa ne vindecam , ne va ucide pe toti. … Regimurile se schimba,Profitorii nu ! Ramane apoi masa mare a trudnicilor,a caror viata se reduce la munca si hrana,intr-un ciclu etern si ale caror cunostinte nu se ridica mai sus de blidul de mancare dinaintea nasului.Cu ei face stapanirea ce vrea.In primul rand ,sa gandeasca in locul lor.” ION GAVRILA OGORANU (n. 1 ianuarie 1923, Gura Văii, comuna Recea, județul Făgăraș; d. 1 mai 2006, comuna Sântimbru, sat Galtiu, județul Alba)

 5. Radule nu-i o zi rusionoasa pentru Romania ci pentru aliati c-au permis ca estul Europei sa intre sub lagarul sovietic ;Romania n-avea de ales asa cum nici Ungaria Iugoslavia Cehoslovacia Polonia macar daca tot crezi in aliati spune-o p-aia dreapta ca le-au fost frica sa se bata cu sovieticii imediat dupa ce Germania a capitulat si daca suntem atenti vom realiza ca sovieticii au castigat WW II si simbolic prin arborarea steagului pe caldirea Reichstagului nazist si militar si cum vrei tu si stai linistit ca-i pune la pamant si economic in era contemporana oricum dolarul SUA este maculatura n-are spate in aur sau argint btw SUA detinea bomba atomica singurul stat care avea puterea absoluta atunci a permis sovieticilor sa ne distruga elitele si modul occidental de viata al Romaniei

 6. :)) prietene eram peste tarile pe care le mentionezi deoarece noi aveam ceva ce ei nu prea adica petrolul care nu degeaba era numit aurul negru

 7. Dupa 67 de ani rusii sunt tot aici. Au lasat deoparte kalasnikovul, dar incet ,incet inainteaza politic si economic in EU. La Sibiu a fost primul pas al Gazprom. L-au avut pe Basescu, acum il au pe Johannis. Istoria continua pe aceeasi linie ne amagim singuri.Du pa 67 de ani fiecare zi, nu numai 30 dec. poate fi o zi de doliu.

 8. Nu conteaza daca suntem Republica sau Monarhie. Conteaza daca persoanele care conduc sunt patrioti si au caracter.

 9. Mi-a fost dat aseara 30 decembrie să aud nişte nimeni care aberau în emisiunea, cea cu revoluţia din *89! pe ici pe colo s-a spus adevărul, dl. Şerbănescu, domnul cu părul cărunt şi cîteva opinii, în rest, aberaţii, închipuiri, nu pot să cred că Ursu sau cum s-o numi cel care a fost ministru şi-l lăuda pe fostul de la apărare împuşcat, cîte aberaţii scotea pe gură!!! din toată emisiunea, concluzia a fost jalnică, din cauza bolmojelii celor vorbitori, nimeni nu a putut trage o concluzie corectă, veţi vedea/simţi, că expresia ,,comunişti” va fi folosită în continuare, nu din cauza moderatorului Grecu, vorbitorii au aberat din plin şi au menţinut tenta de comunist peste ani pînă în actualitate, păcat!

Leave a Reply