În Republica Moldova este marcată astăzi, 2 martie, Ziua Memoriei, pentru comemorarea eroilor căzuţi în luptele din 1992 pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei ţării, informează Radio Chişinău şi Moldpres.
În această zi, acum 31 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Potrivit datelor oficiale, în conflict au participat peste 30.000 de persoane, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi. Zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992.
Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, iar ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.
Conform unei decizii a Parlamentului, ziua de 2 martie a fost declarată Ziua Memoriei şi Recunoştinţei, instituită în memoria eroilor căzuţi în luptele din anul 1992.
Totodată, 2022 a fost declarat Anul Recunoştinţei faţă de veteranii acelui război, de participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.
La 31 de ani de la începutul războiului de pe Nistru, conflictul transnistrean continuă să rămână nesoluţionat, iar Federaţia Rusă, stat agresor, deţine controlul în regiune. Acordul moldo-rus de încetare a focului din iulie 1992 face parte din scenariul Rusiei de a menţine regimuri separatiste în spaţiul post-sovietic, a declarat unul dintre participanţii la acele evenimente, în cadrul emisiunii “Dosar Transnistrean” de la Radio Chişinău.
Participant la războiul din 1992, Vlad Grecu, este autorul volumului “O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”. El califică evenimentele de la Nistru drept un război de agresiune al Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova. Potrivit lui Vlad Grecu, acest lucru este demonstrat de implicarea Armatei a 14-a ruse în mod direct în lupte, cu tancuri şi armamentul din dotare.
Originar din Dubăsari, Vlad Grecu, care a luptat ca voluntar în 1992, regretă faptul că localităţile din raionul Dubăsari care la începutul războiului erau împotriva regimului separatist, treptat au trecut de partea Tiraspolului, iar acum teritoriul din stânga Nistrului este puternic rusificat.
Războiul propagandistic al Rusiei referitor la Transnistria s-a intensificat de săptămâna trecută, Moscova avertizând că va califica orice fel de acţiune care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac împotriva Rusiei. În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de comasări de trupe în apropierea regiunii transnistrene şi de intenţia de a provoca un atac sub steag fals care să servească apoi Kievului drept pretext pentru a invada Transnistria.
Acuzaţiile Moscovei au intervenit după ce preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, făcuse publice informaţiile primite din partea Kievului, potrivit cărora Moscova ar pregăti acţiuni de destabilizare în Republica Moldova, sub acoperirea manifestaţiilor de protest ale cetăţenilor nemulţumiţi, pentru a forţa schimbarea puterii proeuropene de la Chişinău, scrie Agerpres.