Mult prea turbulenta administratie Trump culege ce a semanat : roadele unei furtuni politice de care nici SUA nici Europa nu aveau nevoie. Donald Trump n-are elementara cultura generala sa inteleaga ca 2% din PIB-ul Germaniei inseamna aproape 100 de miliarde de euro. Dupa al 2 lea razboi mondial, inarmarea Germaniei a facut obiectul unor angajamente si aranjamente istorice, ce risca sa fie distruse de niste deranjati care n-au citit nici o pagina din manualele de istorie.
Intr-un context strategic foarte complicat, cu o Rusie la fel de amenintatoare ca Uniunea Sovietica odinioara, cu pacatoasele curente populiste care sucesc mintile necoapte politic, cu terorism, imigratie, razboi hibrid, atacuri cibernetice si multe alte provocari si amenintari prezente, relatia dintre SUA si axa franco-germana se deterioreaza. Asta e o veste de cosmar pentru Romania si viitorul tarilor din Flancul Estic al NATO.


Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat luni că Europa este îngrijorată faţă de angajamentul Statelor Unite privind NATO, criticând politicile preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte alianţa militară, relatează site-ul agenţiei Reuters preluat de Agerpres.

“Europenii sunt îngrijoraţi de următorul lucru: va fi angajamentul Statelor Unite permanent?”a declarat Parly în timpul unui eveniment la Washington.

“Alianţa ar trebui să fie necondiţionată, altfel nu mai este o alianţă. Cauza solidarităţii NATO se numeşte Articolul 5, nu articolul F-35”, a adăugat aceasta, făcâd referire la avioanele de vânătoare Lockheed-Martin F-35.

În luna decembrie, secretarul Apărării, Jim Mattis, a anunţat că se retrage din funcţie. Mattis, care era privit ca o prezenţă încurajatoare de către aliaţii europeni, a menţionat alianţa de două ori în scrisoare în care şi-a anunţat demisia.

Donald Trump a pus în mai multe rânduri presiune pe aliaţii NATO pentru alocarea unui buget mai mare în domeniul Apărării.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat în trecut că Europa are nevoie de o armată reală pentru a reduce dependenţa faţă de Statele Unite.

Dupa doar 24 de ore, seful interimar al Pentagonului a dat publicitatii un comunicat privind unele consultari cu ministrul francez al apararii. Intamplator sau nu, nimic despre NATO…

Iata comunicatul :

Readout of Acting Secretary of Defense Patrick M. Shanahan’s Meeting with French Minister of Armed Forces Florence Parly


Acting Pentagon Chief Spokesperson Charles E. Summers Jr. provided the following readout: 

Acting Secretary of Defense Patrick M. Shanahan met with French Minister of the Armed Forces Florence Parly today at the Pentagon to reaffirm the defense relationship with the United States’ oldest ally. 

The leaders discussed a broad range of defense issues, including U.S. commitment to the long-term destruction of ISIS and continuing commitment to leading the global D-ISIS coalition. 

Secretary Shanahan and Minister Parly agreed to continue working together as coalition partners to address security and stability in northeast Syria.

————

Situatia devine si mai complicata in relatia SUA-Germania, pilonul de baza al relatiei transatlantice.

Ambasadorul SUA la Berlin şi-a atras critici virulente din partea social-democraţilor germani după ce a calificat drept ‘inacceptabile’ sumele alocate apărării în bugetul Germaniei, relatează marţi dpa.

‘Dl (ambasador Richard) Grenell este un eşec diplomatic total’, a declarat pentru dpa Carsten Schneider, liderul grupului parlamentar al SPD, partener în coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Angela Merkel (Uniunea Creştin Democrată, CDU, conservatori).

Potrivit lui Schneider, tonul folosit de ambasadorul american este de mai mult timp nepotrivit pentru relaţiile dintre aliaţi apropiaţi. Politicianul social-democrat l-a acuzat de asemenea pe ambasador că nu recunoaşte contribuţia Germaniei în cadrul Alianţei nord-atlantice, de exemplu la operaţiunea din Afganistan.

‘Dl Grenell prejudiciază relaţiile transatlantice prin remarcile sale dure şi repetate’, a subliniat Schneider.

Previziunile bugetare pe termen mediu prezentate recent de ministrul finanţelor, social-democratul Olaf Scholz, indică o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 1,37% din PIB, urmată însă de un declin la 1,25%, în 2023.

‘Faptul că guvernul german ia în considerare noi scăderi ale contribuţiei sale deja inacceptabile la pregătirea militară constituie un semnal deconcertant din partea Germaniei către cei 28 de aliaţi ai săi din NATO’, a declarat mai devreme Richard Grenell pentru dpa.

Şi ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, a cerut o majorare considerabilă a bugetului apărării. Iniţial guvernul de coaliţie a stabilit un obiectiv de 1,5% din PIB alocat apărării în 2024.

Germania a promis în 2014, ca şi toate celelalte state europene din NATO, că se va apropia cât mai mult posibil în zece ani de ţinta unui buget de apărare de 2% din PIB.

Politico.eu relateaza conflictul :

https://www.politico.eu/article/us-ambassador-to-germany-should-be-sent-home-over-nato-spending-row-bundestag-deputy-speaker-richard-grenell-kubicki-budget-defense-spending/?fbclid=IwAR1KNif7rjEX6Hay7KoWefJgUttDqYgxD_vl1hf6QMioDqwq_IuR92zmW_o


UE, PARALELISM PERICULOS CU NATO

Comisia Europeană a anunţat marţi o finanţare de 525 milioane de euro pentru statele membre, alimentată de la bugetul comun, pentru dezvoltarea Eurodronei şi a mai multor proiecte în materie de apărare, informează France Presse.

‘Cu investiţiile europene pe care le punem în practică astăzi, trecem de la idei la proiecte concrete şi consolidăm competitivitatea industriilor noastre de apărare’, a declarat comisarul pentru industrie, Elzbieta Bienkowsa.

O apărare europeană este pe cale să prindă formă. Pe baza acestei experienţe reuşite, vom creşte mijloacele disponibile astfel încât să dispunem de un Fond european de apărare complet în 2021‘, a subliniat la rândul său vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Comisia Europeană va publica în următoarele zile nouă cereri de ofertă pentru anul 2019 şi alte 12 pentru anul 2020.

O finanţare de 100 milioane de euro va susţine dezvoltarea Eurodronei şi fonduri în valoare de circa 80 de milioane sunt destinate sistemelor antidrone, a precizat Comisia.

Alte 71 milioane de euro au fost alocate pentru ‘dezvoltarea viitoarei generaţii de capabilităţi de lovire cu precizie la sol, capacităţilor de luptă la sol, capacităţilor de luptă aeriană şi viitoarelor sisteme navale’, a adăugat instituţia de la Bruxelles.

O altă finanţare, de 182 milioane de euro, va fi consacrată apărării cibernetice şi securităţii informatice.

Uniunea Europeană a decis să constituie un Fond european de apărare pentru a cărui finanţare – dacă va fi aprobată de statele membre – vor fi alocate 13 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Un precursor al acestui fond, un Program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (Pedid), finanţat cu 500 de milioane de euro, a fost creat în bugetul comun pe perioada 2019-2020.

5 COMMENTS

 1. Trump, daca nu joaca la 2 capete, este impotriva Globalizarii inaintasilor sai. Globalizare, adica, desfiintarea statelor, a valorilor nationale, pentru ca un grup redus sa puna mana pe Resursele Globului. Asta, concomitent cu introducerea Controlului Total, un fel de sclavagism modern, bazat pe tehnologie ultraavansata, un fel de a primi totul pe “cartela’ (acum, pe cip), ca pe vremea lui Ceausescu. S-a uitat repede ca cipurile 666 trebuia sa fie implementate la noi ca experiment, daca nu ieseau oamenii in Piata Universitatii. Astfel, cipurile au fost deturnate catre Obamacare, cand cei cu dizabilitati nu primeau ajutorul pana nu preluau cipurile. Populismul nu exista, ci informarea cetatenilor normali, si la cap, care intrevad pericolul unor Planuri Oculte periculoase. Problema e sa ne informam si sa fim informati, Pas cu Pas. Altfel, vom avea Ghinion. Candva, cu 10-20 de ani in urma, acestea constituiau Teoria Conspiratiei. Mai mult de jumatate s-au adeverit. Acei populisti sunt cei care nu mai au rabdare sa astepte sa se adevereasca si cealalta jumatate. E simtul lor, e intuitia si deductia lor. Nu au si ei dreptul la opinie ? Sau numai ce convine Unora e valabil ?Structurile Mondiale, Europene nu mai sunt ale cetatenilor, ci doar ale unor Societati Oculte ?

 2. corect, 2% din PIB-ul Germaniei inseamna aproape 100 de miliarde de euro – dupa cum 6% din PIBul SUA inseamna aproape 800 de miliarde de dolari.
  Si? ce demonstraza asta?
  Efortul e acelasi, proportional cum disponibilitatea fiecaruia. Dar 2% tot 2% este. Cota unica! Procentul e egal, suma neta desigur ca e diferita. Aritmetica simpla.

  O fi prea mult 2% pentru nemti… nu mai ramine pentru subventii pentru migrantii ilegali…. din partea mea, sa-i apere Rusia – daca se poate, cu baze de ocupatie prin toate landurile alea ale lor foarte necorupte (VW) si foarte europene (Nord Stream)…

  Polonia isi face Fort Trump; noi, poate macar un Fort Pence, daca suntem in stare… asta, dupa ce-l mazilim pe guvernatorul german, ajutindu-l sa-si reintregeasca familia, sa fie omul alaturi de parintii sai traitori la Germanica lui multiubita si multslujita.

 3. Pai sa vedem faptele UE:
  Tratatul de Retragere pe care May a reusit sa-l negocieze cu UE — pt.orientare rapida, vedeti opinia Juristilor britanici asupra gaunoseniei:
  https://lawyersforbritain.org/master-chart-of-theresa-mays-deal
  (1. Tratatul de Retragere – WA, 2. Plasa de Siguranta – The Backstop Protocol, 3. Declaratia politica)

  Cat de perversa a fost echipa lui Barnier UE, si cat de slab a negociat guv.May, care a crezut ca viclenia cu care UE a strecurat clauza de Backstop poate fi anihilata prin discutii ulterioare … Altii spun ca Merkel si May au conceput impreuna documentele, May fiind la origine o Remainer.

  Pe scurt, s-a dat sange ca granita dintre Irlanda de Nord si Irlanda sa fie permeabila (1998 Good Friday Agreements), insa Plasa de Siguranta semnata de May e echivalenta cu plasarea Irlandei de Nord din UK in UE (juridic vorbind).
  Ca si cum din UE ar putea UK sa iasa doar daca renunta la o parte din teritoriul sau. Ori ramaneti in UE, ori va Rupem Tara! Cum poate fi asa ceva admisibil? E ca si cum guv.ar negocia sa lase Dobrogea Bulgariei (ca sa nu mentionez alt echivalent care ar putea veni in minte).

 4. Buna postare, unii mai inteleg cum stau lucrurile. Ar fi interesant cum vedeti ce aunde facut statele care au aderat la NATO in ultimii 30 de ani.

Leave a Reply