La 23 octombrie 2023 marcăm 40 de ani de la unul din cele mai grave atentate teroriste din istorie.  Ne amintim de cei 220 de marini, 18 marinari și 3 soldați care au murit în urmă cu 40 de ani în bombardarea cazărmii marine din Beirut, Liban. 58 de militari francezi şi alţi 6 civili au fost ucişi de un singur terorist.

În dimineața zilei de duminică, 23 octombrie 1983, un atacator sinucigaș, care mai târziu s-a dovedit a avea legături cu gruparea militantă Hezbollah, a condus un camion încărcat cu explozibili spre complexul de pe Aeroportul Internațional Beirut care găzduia barăci în care dormeau sute de pușcași marini.

StoryCorps: A Survivor Remembers The 1983 Beirut Bombing : NPR

Ceea ce a urmat a fost cea mai mare explozie nonnucleară din istorie, ridicând inițial barăcile de pe fundații, conform investigației Pentagonului din decembrie 1983 asupra evenimentului.

1983 Beirut barracks bombings - Wikipedia

La scurt timp după, un alt bombardier a condus un camion într-o clădire care găzduia trupe franceze de menținere a păcii, parte a aceleiași forțe multinaționale ca și Marinei.

Chiar înainte de atentatul devastator, pușcașii marini SUA din Liban au fost supuși violenței permanente din cauza grenadelor, bombardamentelor și a focului cu arme de calibru mic, potrivit Universității Marine Corps.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

În aprilie 1983, un alt atentat terorist cu bombă asupra Ambasadei SUA din Beirut a ucis 63 de persoane, inclusiv un agent de securitate marin.

#terorism

Leave a Reply