Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a comentat în cadrul emisiunii “Punctul de întâlnire” de la Antena 3 cele cinci mituri ale valului trei al pandemiei cu COVID-19

Iata cele 5 mituri :

1.    Vaccinurile nu ne protejeaza impotriva noilor tulpini : britanica, sud africana, braziliana

2.    Masca va fi purtata pentru totdeauna, ca un mijloc de presiune asupra populatiei

3.    Sunt “doar 20.000 morti” de COVID in Romania. Alte boli ucid mai multi

4.    Desi 90% din pacienti au fost vindecati, nu e bun protocolul medical anti-COVID, exista alte metode de tratament

5.    De ce ne mai vaccinam daca putem sa facem COVID si dupa vaccinare?

“Vaccinurile protejează poate în măsura mai mică împotriva unora dintre aceste tulpini, nu a tuturor acestor tulpini, discutăm de trei tulpini diferite. Sunt două lucruri care sunt importante. în primul rând care este proporția îmbolnăvirilor din populație cu una din tulpini. Şi dacă pentru tulpina britanică există argumente că se răspândește comunitar în toată țara, pentru celelalte două încă nu există astfel de argumente, iar după vaccinare ceea ce ne interesează nu este neapărat faptul că nu mai face boala și dacă faci o formă ușoară a bolii este un lucru important, spune prof dr Rafila.

Rafila: “Vaccinurile, disponibie acum, ne protejează de formele grave alea bolii”

Aceste vaccinuri. care sunt disponibile în momentul de față. protejează împotriva formelor grave de infecție. ceea ce cred că este un lucru extrem de important. pentru că reduce pe de o parte nevoia de spitalizare și în mod evident mortalitatea și cred că acesta este scopul unei campanii de vaccinare”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Al doilea mit COVID: Masca va fi purtată pentru totdeauna, ca un mijloc de presiune asupra populaţiei

“Masca nu este un mijloc de presiune asupra populației, este un mijloc mecanic de împiedicare a transmiterii unei infecții respiratorii, sau o boală cu transmitere aeriană. În momentul în care dispare transmiterea comunitară și utilizarea măștii nu mai este necesară. Pot fi anumite situații în anumite zone în anumite tipuri de activitate ca masca să fie recomandată”, mai spus Rafila.

Al treilea mit COVID: Sunt doar “20.000 de morți” de COVID în România. Alte boli ucid mai mulți români

“Asta nu este o filozofie sănătoasă. 20.000 înseamnă a zecea parte dintre decesele înregistrate în România în curs de un an. Nu este chiar așa de puțin. Ca efect al acestei epidemii au existat și morții indirecte, pentru că au fost persoane care au ezitat să meargă să apeleze la servicii medicale. Numărul de decese în luna noiembrie a fost cel mai mare din istoria postbelică a României. Lucrurile acestea legate de deces sunt valabile atât timp cât sistemul este funcțional și poate să preia pacienții care au nevoie de îngrijire, inclusiv de terapie intensivă.

Pentru că sistemul este depășit nu ai de unde să știi cum evoluează decesele și de obicei nu evoluează neapărat în favoarea populației ci in defavoarea ei”, a mai spus Alexandru Rafila.

Rafila: “Purtarea măştii este o marcă a responsabilităţii, nu a libertăţii”

“Responsabilitatea pe care o avem noi ca și indivizi privind prevenirea infecției și comportamentul, un comportament fără mască nu reprezintă o marcă a libertății ci este o marcă a responsabilității, suntem ființe sociale”, a mai explicat profesorul Alexandru Rafila.

1 COMMENT

  1. ESTE FOARTE ADEVARAT IN CEEA CE A SPUS DR. RAFILA. DAR PANA LA UN PUNCT. E ADEVARAT CA NU POATE SPUNE TOTUL ,DAR SA NU UITAM CA ESTE SI LA OMS. CEEA CE VREM NOI SA AUZIM ,TRECE IN TACERE DEOCAMDATA. RESPECT TOT CE SE POATE, DAR DACA STIAM DE LA INCEPUT POATE NU SE AJUNGEA AICI. BINE SI ROMANIA E PE GLOBUL PAMANTESC. ASA TREBUIA SA SE INTAMPLE. DAR SA NU UITAM CA DL. DR. RAFILA , A SPUS CLAR CA MILIOANE DE DOZE ANTIGRIPAL ZAC UNDEVA, DE UNDE SE PARE CA AR TREBUI ARUNCATE NE MAI FIIND BUNE. DE CE ? SI CAT DE GREU S-A GASIT VACCINUL ANTIGRIPAL ANUL TRECUT. MILIOANE DE OAMENI NU AU FACUT ACEST VACCIN SI TOTUSI PROBLEME NU AU FOST, DIN CONTRA POPULATIA A FOST MAI SANATOASA DECAT ORICAND SE FACEA ACEST VACCIN. O INTREBARE VA ROG FARA SA VA SUPARATI:::SE POATE TRAI BINE SI SANATOS SI FARA ACESTE VACCINURI?CE FACEM LA COVID 19.?PUTEM FI BINE SI FARA VACCIN SAU NU?CE FAC CEI CARE NU AU VOIE LA ACEST VACCIN COVID DIN DIFERITE PROBLEME?STIM CA ACEST VIRUS E TOT CA O GRIPA. DE CE NU S-A FACUT ANUL TRECUT VACCINUL ANTIGRIPAL POPULATIEI?CU RESPECT ,

Leave a Reply