Biroul Federal de Informaţii din Statele Unite (FBI) a decis provizoriu să nu dezvăluie un mecanism de deblocare a iPhone-urilor, utilizat de către un contractor pentru a avea acces la telefonul unuia dintre atacatorii de la San Bernardino, deoarece agenţia nu este proprietara respectivului mecanism, au declarat marţi două surse guvernamentale americane, citate miercuri de Reuters.
În câteva zile, se aşteaptă ca FBI să scrie Casei Albe pentru a-i explica de ce agenţia nu poate dezvălui mecanismul de deblocare altor agenţii guvernamentale, companiei Apple sau altor părţi terţe, au indicat sursele, sub protecţia anonimatului.
Contractantul FBI care a deblocat telefonul atacatorului este o entitate străină şi nu a oferit autorităţilor SUA detalii despre mecanism. În lipsa acestora, FBI nu poate oferi mecanismul altor entităţi, chiar dacă ar dori, au indicat sursele menţionate.
La 13 aprilie, Reuters a relatat că respectivul contractant (căruia nu i s-a dat numele) are dreptul de proprietate exclusivă asupra metodei utilizate, ceea ce face improbabil ca guvernul să îl poată dezvălui. O zi mai târziu, FBI-ul a avertizat Apple asupra unui defect separat la software-ul său pentru iPhone şi Mac, a indicat marţi compania pentru Reuters.
Potrivit agenţiei de presă citate, a fost prima dată când guvernul a alertat Apple cu privire la o vulnerabilitate, sub auspiciile unei proceduri cunoscute sub numele de Vulnerabilities Equities Process, pentru analizarea erorilor de securitate şi luarea unei decizii cu privire la care dintre acestea ar trebui să fie făcute publice.
Apple s-a aflat în acest an în centrul unei confruntări cu justiţia americană, refuzând să ajute poliţia să decripteze mai multe iPhone-uri, inclusiv aparţinând unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino în California (14 morţi pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York, precizeaza Agerpres.