O veste buna. Ambasadorul SUA la Bucuresti Mark Gitenstein isi incheie misiunea in Romania pe 14 Decembrie.
In calitatea sa de reprezentant diplomatic al uneia din cele mai importante tari ale lumii, Gitenstein s-a facut remarcat prin pozitii politice partizane, in favoarea unui presedinte nepopular si care a ingnorat sau incalcat de multe ori regulile constitutionale si ale statului de drept. Ingerintele sale fara precedent in deciziile administratiei de la Bucuresti l-au facut pe Mark Gitenstein la Bucuresti un personaj la fel de nepopular ca si Traian Basescu in ochii majoritatii populatiei romanesti.
Declaratiile sale din perioada referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, informatiile false transmise Departamentului de Stat si atitudinea vadit partinitoare pentru tabara politica PDL-Basescu l-au transformat pe Gitenstein in cel mai criticat sef al unei misiuni diplomatice americane la Bucuresti de la caderea comunismului.
Modul sau de actiune si comportarea sa l-au situat mult in afara unor reguli stricte si foarte bine delimitate ale corpului diplomatic.
Cea mai grava consecinta a modului in care Mark Gitenstein si-a exercitat mandatul sau de ambasador a fost cresterea exponentiala a sentimentelor negative si critice la adresa Statelor Unite ale Americii din partea cetatenilor romani. Administratia de la Washington ar trebui sa fie ingrijorata in legatura cu aceste consecinte, care nu se limiteaza doar in planul imaginii. Ele pot genera si atitudini ostile in viitor in cazul aparitiei unor decizii de politica externa si de securitate care ar implica sprijin din partea Romaniei.
SUA sunt un partener strategic al Romaniei din 1997, cooperarea in domeniile apararii si securitatii fiind ampla si cu beneficii solide pentru ambele parti. Sprijinul constant si important al acestei mari democratii a lumii a culminat cu invitarea Romaniei sa adere la NATO in Noiembrie 2002, la summit-ul Aliantei de la Praga. SUA sunt cel mai mare contributor militar, logistic si financiar in NATO, cea mai puternica alianta politico-militara de la incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial. Ea garanteaza deplin securitatea statelor membre si populatiilor acestora in fata unor amenintarilor militare clasice ori asimetrice.
PS : Goodbye, Mark Gitenstein ! Romania has one last favour to ask : please take Traian Basescu with you ! But be aware, the entire F-16 fleet could disappear “with zero prejudice”….