Dezbaterea aprinsa intre taberele pro si contra fumatului in public e alimentata de un nou argument stiintific.


 

 

Fumatul lasă o “amprentă” în ADN chiar şi după 30 de ani de la renunţarea la ţigări, potrivit unui studiu efectuat de unii oameni de ştiinţă din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences şi Harvard Medical School, informează, miercuri, Daily Mail.

Conform noii descoperiri, metilarea ADN – un proces prin care celulele controlează activitatea genelor – este cea care poate oferi un indiciu important ce trădează faptul că o persoană a fost fumătoare.

Cercetătorii ştiau deja că foştii fumători riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer şi boli de inimă chiar şi la câteva decenii după încetarea obiceiului nociv, însă mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau încă pe deplin înţelese.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă americani au analizat metilarea ADN în cadrul genomului uman folosind mostre de sânge de la aproape 16.000 de participanţi, inclusiv de la actuali şi foşti fumători, dar şi de la persoane care nu au fumat niciodată.

Concluziile cercetătorilor demonstrează că, în cinci ani de la încetarea acestui obicei, majoritatea secvenţelor ADN ale foştilor fumători redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Însă, anumite secvenţe persistă chiar şi timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare şi anumite tipuri de tumori.

Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte tratamente mai bine localizate, scrie Agerpres.

4 COMMENTS

  1. deci concluzia e sa nu te apuci niciodata de fumat!
    iar renuntarea la fumat e vrajeala, nu te ajuta prea mult in ceea ce priveste riscul izbucnirii unui cancer.
    Ar fi interesant de continuat studiul si asupra persoanelor care nu fumeaza dar stau langa fumator: oare si ele au ADN-ul modificat?
    oricum, inteleg ca e primul studiu stiintific care leaga fumatul de cancer. Booon. what next? astept ca DEA americana sa lupte cu marii producatori de tigari cum lupta cu narcos! (eta na)

    Cancer cures smoking!

  2. Ce studii! Sunt oameni care fumează de la 13 ani(cu mult înante de1989) şi deşi sunt bolnavi de inimă, nu li se interzice fumatul! Cercetătorii ăştia nu spun că tutunul are gudronul natural care este indicat în boala de inimă? În locul a 3 buline industriale e mai indicată o ţigară sau două cu o ceaşcă de cafea, e valabil pentru cei care au tensiunea scăzută 6 de pocneşte capul pierzându-şi cunoştinţa şi pulsul: ioc!!

  3. Oricate studii s-ar face si oricati oameni ar muri langa noi sau ar ajunge in stadiul de epave acest lucru nu le taie avantul dependentilor dimpotriva devin mai irascibili,mai agresivi….De aia am incetat sa le mai spun prietenilor,rudelor,cunoscutilor sa lase tigara.Chiar daca 30 de ani la nivel de ADN mai ramane o urma va spun eu ca primele efecte benefice apar la nici un an de la acel moment.Te simti mai bine fizic dar mai ales iesi intarit psihic ca ai fost capabil sa te lasi DEFINITIV…Pentru ca asta trebuie sa-ti propui de la bun inceput….Anii trec te vei simti din ce in ce mai bine cu sanatatea, social te integrezi mai usor intr-un cerc mai larg de prieteni,mintea merge la fel daca nu si mai bine de altele nici nu mai vorbesc,totul merge mai bine daca ma intelegeti ce vreau sa spun.In plus de asta nu-ti mai chinuiesti consoarta,copiii,colegii de serviciu sau aalte persoane cu care intri in contact.Dar asa cum spuneam,da-le naibii de beneficii,de ce sa ne punem vointa la o atat de grea incercare daca stim ca nu suntem capabili sa si reusim.Suntem niste carpe fara vointa sclavii unor ierburi…Asta este.

  4. In genere tutunul netratat nu poate fi nociv batranii fumau din pipa si mestecau tutun si nu aveau nimic de ce nu spuneti cu ce substante si arome tratati tutunul ca voi sunteti adevaratii producatori de cancer vezi alimentatia moderna bauturile asa zis racoritoare arome din bauturi alcoolice mai putin probabil berea

Leave a Reply