Desi e Suveran Pontif de numai doi ani si a starnit uneori simpatie si emotie, alteori surprindere prin franchetea sa, Papa Francesco face inca un gest istoric. O deschidere fara precedent intre doua ramuri crestine esentiale pentru unitatea occidentala : romano-catolici si protestanti.
Papa Francesco a facut pina acum si dovada unei deschideri fata de ortodoxie, fapt care impreuna cu evenimentul istoric din Suedia da sperante pentru o atitudine comuna crestina a Europei in fata marilor provocari si amenintari.
De la Atlantic la Marea Neagra si Marea Baltica, sute de milioane de catolici, protestanti, ortodocsi formeaza baza populara majoritara a unui continent asupra caruia vin acum uriase provocari.
Daca intre cele 3 mari componente ale crestinismului va exista un dialog permanent, o toleranta rationala si o convietuire decenta, amenintarile ce vin din Est sau Sud vor avea putini sorti de izbanda.
Papa Francisc a sosit luni în Suedia pentru a comemora Reforma protestantă, aflată la originea unei schisme sângeroase între creștinii secolului al XVI-lea, și pentru a impulsiona dialogul cu protestanții care rămâne în continuare dificil, cinci secole mai târziu, relatează AFP și DPA preluate de Agerpres.
Potrivit DPA, Papa urmează să participe la o slujbă ecumenică în catedrala din Lund, alături de liderii Bisericii Luterane, printre care episcopul Munib Younan, președintele Federației Luterane Mondiale (LWF).
La aeroportul din Malmö, Francisc a fost întâmpinat de premierul suedez, Stefan Löfven.
Ulterior, Papa și liderii luterani vor participa la un alt eveniment ecumenic în Malmö.
La 31 octombrie 1517, Martin Luther s-a declarat împotriva vinderii de ”indulgențe” pentru iertarea păcatelor și a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdicția acestui comerț. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, clerul vindea ”indulgențe” credincioșilor menite să le ierte păcatele, amintește AFP.
După 30 de ani de negocieri dure, Biserica Catolică și Federația Luterană Mondială au semnat în 1999 o declarație comună istorică pentru a atenua unele diferențe doctrinare.
”Nu ne putem resemna în fața dezbinărilor dintre noi”: a spus papa Francisc la Rugăciunea ecumenică comună, celebrată luni, 31 octombrie 2016, în catedrala din Lund, în prima zi a călătoriei apostolice în Suedia cu ocazia comemorării comune a Reformei protestante. Rugăciunea ecumenică comună din catedrala luterană din Lund a fost organizată ca o Liturgie a Cuvântului, cu cântări și lecturi biblice, urmate de reflecțiile prezentate de președintele Federației luterane mondiale, episcopul Munib Younan, și de papa Francisc.
Oficiul divin a continuat cu recitarea Crezului, proclamarea a cinci angajamente comune și semnarea unui Comunicat comun cu privire la comemorarea Reformei luterane și angajarea celor două tradiții occidentale în promovarea valorilor creștine și slujirea celor săraci. În cuvântul său, papa Francisc a subliniat faptul că ”luteranii și catolicii se roagă împreună” în catedrala din Lund și că sunt ”conștienți că fără Dumnezeu nu putem face nimic; cerem ajutorul său ca să fim mădulare vii unite cu El, având întotdeauna nevoie de harul său pentru a duce împreună Cuvântul său în lume, care are nevoie de blândețea și milostivirea sa”. În contextul comemorării comune a Reformei din 1517, a remarcat Sfântul Părinte, catolicii și luteranii au o nouă oportunitate de străbate un parcurs comun, care în ultimii cincizeci de ani s-a concretizat în dialogul ecumenic dintre Federația luterană mondială și Biserica catolică: ”nu ne putem resemna în fața dezbinării și a distanței pe care separarea a produs-o între noi. Avem posibilitatea de a repara un moment crucial din istoria noastră, depășind controversele și neînțelegerile care deseori ne-au împiedicat să ne înțelegem între noi”.
“Rămâneți în mine și eu în voi” (In 15,4): cu aceste cuvinte rostite de Isus în contextul ultimei Cine, și-a început papa Francisc omilia, în catedrala din Lund, cuvinte care “ne îngăduie să ne apropiem de inima lui Cristos cu puțin înainte de a se dărui definitiv pe cruce”, putând astfel “să-i auzim bătăile de iubire față de noi și dorința de unitate dintre toți cei care cred în el”, având totodată posibilitatea a-l auzi spunându-ne că “el este adevărata viță iar noi suntem mlădițele și că, așa cum El este unit cu Tatăl, la fel trebuie și noi să rămânem uniți cu el, dacă vrem să aducem roade”.
Papa Francisc: “La această întâlnire de rugăciune, aici la Lund, vrem să exprimăm dorința noastră comună de a rămâne uniți cu el pentru a avea viață. Îi cerem: «Doamne, ajută-ne cu harul tău să fim tot mai uniți cu tine pentru a da împreună o mărturie a credinței, speranței și iubirii mai puternică». De asemenea, este un moment de aducere de mulțumire lui Dumnezeu pentru eforturile multora dintre credincioșii din diferitele comunități ecleziale care nu s-au resemnat în fața diviziunii, ci au menținut vie speranța reconcilierii dintre toți cei care cred în unicul Domn.”
Pontiful a amintit parcursul de reconciliere inițiat și continuat de catolici și luterani, subliniind că în contextul comemorării comune a Reformei din 1517 avem o nouă oportunitate de acceptare a unui parcurs comun, care a început în urmă cu 50 de ani, sub forma dialogului ecumenic dintre Federația Luterană Mondială și Biserica Catolică.
Papa Francisc: “Nu putem să ne resemnăm în fața diviziunii și a distanței pe care a provocat-o între noi. Avem posibilitatea remedierii unui moment crucial din istoria noastră, depășind controverse și neînțelegeri care, deseori, ne-au împiedicat să ne înțelegem reciproc”, a spus papa Francisc în catedrala din Lund, în Suedia, în cadrul momentului de rugăciune ecumenică comună.
Inspirându-se din fragmentul luat din capitolul 15 al Evangheliei după Sfântul Ioan, în care Isus se prezintă ca fiind vița cea adevărată, iar Tatăl este viticultorul, pontiful a amintit:
Papa Francisc: “Tatăl se preocupă în mod constant de raportul nostru cu Isus pentru a vedea dacă suntem cu adevărat uniți cu el (cf In 15,4). Ne privește și privirea sa plină de iubire ne încurajează să purificăm trecutul nostru și să facem eforturi în prezent pentru a realiza acel viitor de unitate la care tânjește atât de mult. Și noi trebuie să privim cu iubire și onestitate la trecutul nostru, să recunoaștem greșeala și să cerem iertare: Doar Dumnezeu este judecător.”
La final, pontiful a pus accentul pe necesitatea de a fi martori autentici ai milostivirii lui Isus. “Isus mijlocește pentru noi ca mediator pe lângă Tatăl și îl roagă pentru unitatea discipolilor săi «pentru ca lumea să creadă » (In 17,21) “Ne mângâie acest lucru și ne îndeamnă să ne unim cu Isus pentru a-i cere cu insistență: «Dă-ne darul unității pentru ca lumea să creadă în puterea milostivirii tale»”, a spus papa Francisc, amintindu-ne că, în calitate de creștini vom fi mărturia credibilă a milostivirii “în măsura în care iertarea, reînnoirea și reconcilierea vor fi o experiență zilnică printre noi”.
O fi!
O simt doar ei !
Aici e adevăratul eveniment! O miştocăreală de 2 bani!
**Laura Codruţa Kovesi a mai primit o stea. Şefa DNA a fost decorată cu Steaua…Polară!**
Bre, chiar e serios?
Pare a fi o băşcălie la adresa acestei doamne!
Cum să i se dea steaua polară?
🙂 🙂 Dar o stea obişnuită nu au găsit?
O fi o făcătură sau pixelul albastru, dacă nu e la mişto!
🙂 🙂 şi dacă e realitate, îngheaţă inima DNA-ului ca la…pol ?
pai daca vrem sa incepem prin a purifica trecutul nostru, ce-ar fi sa incepem prin a cere scuze pt cruciadele in care am macelarit sute de mii de “necredinciosi”?
Biserica ar putea face un bine credinciosilor ei facand asta. Ca tot islamul asta care vine asupra noastra n-o fi inventat din senin ura fata de crestini.
da lasa, mai bine fuduli dar drept-credinciosi ;p