Analistul Bogdan Chirieac scrie un comentariu interesant pe www.dcnews.ro
După model american, și în Franța partidele au alegeri primare pentru desemnarea candidaților la prezidențialele de anul viitor. La ultima dezbatere televizată, înainte de turul al doilea, în cursă au rămas Alain Juppé și François Fillon.
François Fillon, fost prim-ministru pe vremea lui Sarkozy, este marea revelație a scenei politice din Franța. După ce l-a eliminat pe fostul președinte Nikolas Sarkozy, care a candidat fiind amestecat în șase dosare penale, inclusiv unul în care a fost dovedit că a încasat 50 de milioane de euro cash de la fostul dictator libian Gaddafi, Fillon va câștiga și în fața lui Juppé. Francezii au apreciat faptul că nu a existat atac la persoană și că s-a discutat pe programe, pe angajamente, pe proiecte de viitor.
Presa franceză constată însă că Fillon a făcut o singură greșeală, fiindcă a amintit de “fostele probleme cu Justiția ale lui Juppé”. Alain Juppé, primar de Bordeaux și fost ministru, fusese condamnat cu suspendare, în 2005, pentru că a folosit personal plătit de statul francez ca să lucreze în folosul partidul său politic. Vă sună cunoscut? O speța similară este reținută și în România pentru un important lider de partid politic. Și, totuși, francezii au considerat că Fillon nu trebuia să pomenească despre acest lucru. Nu poți condamna toată viața un om pentru o faptă, ci exact cât a prevăzut Justiția.
În România, campania electorală se desfășoară în funcție de cine-i “penal” și cine nu. Cu perspective ca veșmântul “penal” să fie îmbrăcat de noi și noi personalități până la sfârșitul campaniei electorale. Trecem peste faptul că, la Ziua Națională numită a Unirii, unii nu sunt invitați fiindcă sunt “penali”, încălcându-se astfel inclusiv Constituția, care prevede în mod expres prezumția de nevinovăție.
Pur și simplu, ma gândesc că Franța, care inspiră de un secol și jumătate intelectualitatea română, ar putea să fie un exemplu pentru politicienii noștri care – atunci când se află la conducere – folosesc “Justiția independentă” ca pe o sabie de zburat căpățânile celor aflați sub putere, căci de opoziție nu poate fi vorba.
un singur comentariu: francezii astia care nu stiu ce e aia democratie trebuie sa invete ceva de la intaiul falsificator al tarii, penalul ciorditor de case, de la justitia independenta de la noi care ii ia in vizor la rand pe toti oponentii intaiului ciorditor de case al tarii, de la procurorii dna a caror singura sarcina e sa faca poltiei politica contra adversarilor intaiul hot si falsificator al tarii. romania e un exemplu pentru restul lumii…. la prostie si dictatura mascata sub faldurile unei spoieli de democratie!
Nu e democrație deloc, e o dictatură ascunsă sub poala “ONG”-urilor, care folosește minorități de toate soiurile împotriva majorității. Faptul că nu sunt sub autoritatea guvernului român, nu înseamnă, neapărat, că sunt neguvernamentale. 😀
Bai, la noi este bine ca dupa ce serviciile, zise de “securitate” nationala cica, desi SRI care a participat activ in organizarea mineriadelor a demonstrat nu o data ca poate actiona impotriva propriului popor, e bine ziceam ca astea, serviciile noastre patrioate dupa ce au descoperit ca isi pot face mendrele nestingherite in timpul regimului Basescu, acum s-au activat celulele de ONG-isti sorosisti in serviciile noastre patrioate. Nu mai poti sa tragi, era sa zic ce, in toate institutiile vietii ale statului sa dea dracii, ca te lovesti peste tot de ONG-isti din astia de maxim 37 de ani care conduc ei sau administreaza institutiile respective, din astia cu CV-urile pline de zeci de cursuri si facultati facute la particulara care stateau in conservare si asteptau, dupa ce facusera toate cursurile alea finantate din banii lui Soros.
Asa incat, serviciile astea patrioate intotdeauna o sa isi gaseasca solutia sa-si faca de cap si sa faca legea, indiferent ca paravanul peste care isi fac mendrele va fi un politician tampit sau alcoolic santajabil, sau ca sunt niste vajnici tineri de isprava fara studii dar cu multe atestate si diplome de cursuri finantate de un stapan din a carui vorba nu vor iesi toata viata, neam de neamurile lor.
Deci, cine poate spune ca serviciile noastre patrioate nu isi fac in continuare treaba?
Bai, la noi este bine ca dupa ce serviciile, zise de “securitate” nationala cica, desi SRI care a participat activ in organizarea mineriadelor a demonstrat nu o data ca poate actiona impotriva propriului popor, e bine ziceam ca astea, serviciile noastre patrioate dupa ce au descoperit ca isi pot face mendrele nestingherite in timpul regimului Basescu, acum si-au activat celulele de ONG-isti sorosisti in serviciile noastre patrioate. Nu mai poti sa tragi, era sa zic ce, in toate institutiile vietii ale statului sa dea dracii, ca te lovesti peste tot de ONG-isti din astia de maxim 37 de ani care conduc ei sau administreaza institutiile respective, din astia cu CV-urile pline de zeci de cursuri si facultati facute la particulara care stateau in conservare si asteptau, dupa ce facusera toate cursurile alea finantate din banii lui Soros.
Asa incat, serviciile astea patrioate intotdeauna o sa isi gaseasca solutia sa-si faca de cap si sa faca legea, indiferent ca paravanul peste care isi fac mendrele va fi un politician tampit sau alcoolic santajabil, sau ca sunt niste vajnici tineri de isprava fara studii dar cu multe atestate si diplome de cursuri finantate de un stapan din a carui vorba nu vor iesi toata viata, neam de neamurile lor.
Deci, cine poate spune ca serviciile noastre patrioate nu isi fac in continuare treaba?