Conferinta de presa a premierului Sorin Grindeanu si a ministrului justitiei Florin Iordache. Seful Guvernului dezminte afirmatia presedintelui, cum ca l-ar fi invitat pe acesta din urma la sedinta de guvern de azi.
Sorin Grindeanu: Azi am avut o şedinţă de guvern ordinară, aşa cum dvs. aţi fost anunţaţi din timp. Daţi-mi voie să vă spun din start că o să fac câteva consideraţii şi, din cauză de timp, pentru că, un pic înainte de ora 13:00, aşa cum aţi fost anunţaţi, o să plec spre Statele Unite ale Americii, aşa că o să accept trei întrebări, dar intrând pe ceea ce s-a întâmplat astăzi… Noi am avut o ordine de zi pe care am dezbătut-o şi am aprobat-o, tot ceea ce a fost prins pe ordinea de zi. Totodată, am avut şi o premieră. Conform prevederilor constituţionale, Art. 87 din Constituţie, preşedintele ţării are dreptul de a prezida şedinţele de guvern. Asta s-a întâmplat astăzi. Dincolo de acest lucru, vreau să vă spun că noi am adoptat acte normative extrem de importante pentru noi, pentru programul de guvernare pe care o să-l punem în practică, am început să adoptăm acele măsuri prevăzute în programul de guvernare, astăzi am continuat. Pot să vă dau un exemplu. Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanţă de urgenţă care reglementează de asemenea un punct la care ne-an angajat, şi anume, prima chirie. Săptămâna trecută am avut în primă lectură această ordonanţă de urgenţă şi, tot pe ordinea de zi, de asemenea extrem de important, acte normative care reglementează limitele în care fiecare minister se va încadra pentru a păstra şi adopta, aşa cum ne-am înţeles, săptămâna viitoare, legea bugetului. În toate aceste zile, ministrul finanţelor, împreună cu mine şi cu dna vicepremier Sevil Shhaideh, am avut discuţii cu fiecare minister în parte, astfel încât să terminăm legea bugetului până săptămâna viitoare. Astfel, în 25 ianuarie, în jurul datei de 25 ianuarie, să putem să o trimitem către Parlament. Lucrurile au fost discutate cu fiecare minister în parte, au fost aprobate limitele de buget pe fiecare minister în parte, păstrând ceea ce am spus tot timpul, şi anume: deficitul sub 3% şi, bineînţeles, 2% pentru Apărare; sunt lucruri care reprezintă angajamentele României şi de care ne vom ţine. Astea sunt, în mare, lucrurile pe care am vrut să vi le transmit, subliniind încă o dată: astăzi pe ordinea de zi s-au discutat lucrurile comunicate din timp şi aşa intram în şedinţa de guvern.
Reporter: Bună ziua! Aţi spus că a fost o ordine de zi care a fost respectată, însă vreau să vă întreb dacă există în lucru în acest moment acele proiecte de ordonanţă de urgenţă: unul de graţiere şi unul de modificare a Codului Penal.
Sorin Grindeanu: Pe ordinea de zi nu a existat şi nu se discuta… Şi vreau să fiu foarte clar, cu prezenţa sau neprezenţa dlui preşedinte Klaus Iohannis. Nu erau trecute pe ordinea de zi ceea ce spuneţi dvs. şi ceea ce am văzut că a creat foarte multe discuţii în ultimele zile. Dar pot să vă mai spun ceva, şi ca să fim clari, conform Constituţiei avem voie să dăm graţiere şi amnistie? Scrie în Constituţie că avem voie…
Reporter: Legea vă obligă să puneţi în dezbatere publică proiect
Sorin Grindeanu: O să vă răspuns complet la întrebare. Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci, nu sunt împotriva legii. Având în vedere că inclusiv ieri am avut discuţii cu ministrul justiţiei, dânsul începând de la audieri, şi poate o să vă detalieze aceste lucruri, a spus ceea ce îşi doreşte în mandatul de ministru al justiţiei şi care este politica pe care o vom avea pe acest domeniu, eu cred că tot aşa de constituţional cum a venit domnul preşedinte Klaus Iohannis să prezideze şedinţa de guvern, tot aşa de constituţional, respectând legea, să dăm ordonanţe de urgenţă în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi, comunicată din timp către dvs., cu prezenţa sau fără prezenţa…
Reporter: Nu, nu. În timp ce vorbeaţi, rectific, în timp ce vorbeaţi şi spuneaţi că este publică, atunci a venit pe e-mail ordinea de zi.
Sorin Grindeanu: Ok.
Reporter: Se poate dovedi.
Sorin Grindeanu: Eu vă spun ce aveam pe ordinea de zi de ieri. Nefiind pe ordinea de zi pe care am avut-o de ieri în mapa de lucru, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare. Simplu. Cu prezenţa sau fără prezenţa preşedintelui.
Reporter: Nu că ar fi o premieră. Dar revin la întrebare: există în lucru aceste două proiecte? Vă rog.
Florin Iorache: Mă lăsaţi să vă răspund eu. Deci, Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care sunt în dezbatere publică şi care sunt …, numai puţin… Păi, da…, aceste două acte normative au fost finalizate ieri. Au fost trimise spre consultare, repet spre consultare, CSM, Înaltă Curte, Parchet General şi cele două acte normative vizează graţierea şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizat. Deci, cele două acte normative, pe care Ministerul Justiţiei şi le-a asumat prin prezenţa mea şi prin semnătura mea, au fost transmite tuturor celor interesaţi. În momentul în care vom avea avizele de susţinere sau de nesusţinere, cu modificări sau nu, vom relua discuţia şi vom intra în guvern. În acest moment, repet, Ministerul Justiţiei şi-a asumat cele două acte normative. Ceea ce apare în spaţiul public, că există un proiect mare de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedură Penală sunt nişte proiecte pe care şi le-a asumat şi sunt în dezbatere la parlament. Singurul lucru pe care şi l-a asumat Ministerul Justiţiei este acela de a pune în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale cu legislaţia în vigoare şi, în plus, acea ordonanţă mai vizează şi transpunerea unei directive care vizează liberul acces la justiţie. Acestea sunt cele două acte pe care dvs., începând de astăzi, pentru că ieri au fost finalizate, le puteţi vizualiza. Vă mulţumesc.
Reporter: Ca să fie foarte clar, conflictul de interese şi abuzul în serviciu vor fi sau nu dezincriminate?
Sorin Grindeanu: Am să vă răspund eu, pentru că am văzut azi dimineaţă şi tocmai de aceea, văzând azi-dimineaţă aceste lucruri, ca să vă întăresc ce vă spuneam mai devreme, nu au intrat pe ordinea de zi. Vă întăresc acest aspect: nu se dezincriminează, nici măcar în propunerile – şi o să vedeţi – propunerile – am înţeles de la domnul ministru că în această dimineaţă, cum a fost trimis către mine, către guvern, au fost trimise către CSM şi către celelalte instituţii aceste propuneri şi o să vedeţi că nici conflictul de interese, sigur, o lectură rapidă am făcut şi nici abuzul în serviciu sau ce spuneaţi nu se dezincriminează, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale. Eu vreau să vă spun că orice decizie a Curţii Constituţionale este obligatoriu. Nu ne putem face că nu o avem. Această clarificare, pe care Ministerul Justiţiei o face acum şi o transmite spre public, spre dezbaterea publică, este viziunea Ministerului Justiţiei. Lucrurile sunt cât se poate de clare, dar, subliniez, nu se dezincriminează nici în propunerile venite azi-dimineaţă. Vă rog, altă întrebare. Am spus trei…
Reporter: Mai am o ultimă întrebare: spuneaţi că aţi trimis proiectele spre consultare, dar au fost elaborate prin consultare? V-aţi consultat cu cineva în afara Ministerului pentru a le elabora?
Florin Iordache: Ministerul Justiţiei le-a elaborat şi le-am trimis spre consultare tuturor celor de la asociaţii profesionale…
Reporter: Când le-aţi trimis spre consultare?
Florin Iordache: Astăzi dimineaţă, dacă ieri le-am terminat, doamnă. Aseară le-am terminat.
Reporter: Aţi avut în intenţie ca aceste proiecte să intre pe ordinea suplimentară…?
Florin Iordache: Nu, doamnă.
Reporter: … înainte să apară informaţia că va veni preşedintele Klaus Iohannis aici?
Sorin Grindeanu: Eu cred că am clarificat.
Reporter: Nu. N-aţi… Nu, nu, nu. Nu, o dată…
Sorin Grindeanu: Nu a existat niciun fel de intenţie de a fi pe ordinea de zi aceste proiecte cu sau fără prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. N-a schimbat prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis absolut nimic. E clar?
Reporter: Nu, pentru că preşedintele Klaus Iohannis s-a referit în mod intenţionat la aceste proiecte la începutul şedinţei de guvern.
Sorin Grindeanu: Ce pot să spun eu? Îl întrebaţi pe domnul Klaus Iohannis, nu pe mine, eu vă spun…
Reporter: Domnul Klaus Iohannis nu a venit aici pentru a prezida o şedinţă ordinară, în care nu s-ar fi luat în calcul aceste două proiecte de acte normative, ordonanţă de urgenţă.
Sorin Grindeanu: Nu eu trebuie să vă răspund la această întrebare. Este dreptul constituţional al domnului preşedinte de a…
Reporter: Discuţia dintre dvs. şi preşedintele Klaus Iohannis în ce a constat, exact? Bănuiesc că nu aţi vorbit despre acte normative obişnuite, banale, care s-au aflat pe ordinea de zi transmisă presei cu foarte mare întârziere, abia după ce a început şedinţa de guvern.
Sorin Grindeanu: Îmi cer scuze că s-a întâmplat acest lucru. Noi aveam ordinea de zi şi o aveam înainte…
Reporter: O aveaţi doar dvs., da.
Sorin Grindeanu: Şi toţi membrii guvernului şi puteţi verifica acest lucru. Discuţia nu a fost legată de ceea ce spuneţi dumneavoastră, a fost o întrebare a domnului preşedinte, dacă se află aceste proiecte pe ordinea de zi. L-am asigurat că nu se află aceste proiecte pe ordinea de zi şi că toate lucrurile de care vă spuneam mai devreme vor fi parcurse. Adică, ceea ce vă spunea domnul ministru al justiţiei, au fost trimise în această dimineaţă spre CSM şi spre toate celelalte instituţii, aceste propuneri ale Ministerului Justiţiei.
Reporter: Când vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei?
Florin Iordache: În cursul zilei de astăzi, cu siguranţă.
Reporter: Eu aş vrea să vă întreb dacă nu a fost cumva prima întrebare a preşedintelui, asta cu cele două ordonanţe, pentru că presupun că ăsta este şi motivul şi, dacă aţi aflat cumva de sosirea lui, când aţi aflat? Aţi fost anunţat că vine astăzi la şedinţă?
Sorin Grindeanu: Am aflat în momentul în care se apropia de guvern într-un mod informal, să spunem…
Reporter: Cu un SMS?
Sorin Grindeanu:… de la cei care asigură paza şi aşa am fost informat, dar haideţi să fim clari: e dreptul constituţional al preşedintelui de a veni şi de a prezida şedinţa de guvern.
Reporter: Aşa e, dar o colaborare instituţională nu presupune totuşi un anunţ, un telefon, un comunicat în prealabil?
Sorin Grindeanu: Nu pe mine trebuie să mă întrebaţi lucrurile acestea. Dacă m-aş duce neanunţat la Cotroceni, probabil că ar trebui să mă întrebaţi. Nu eu am mers neanunţat.
Reporter: Domnule Iordache, dacă în proiectele pe care le-aţi trimis spre avizare în această dimineaţă figurează modificarea abuzului în serviciu, definiţia abuzului în serviciu în Codul Penal şi, dacă da, vă rog să ne spuneţi în ce constă această modificare a definiţiei.
Florin Iordache: Modificarea este făcută în concordanţă cu decizia Curţii, studiaţi-o şi detalii suplimentare vă pot da. Mulţumesc.
Sorin Grindeanu: Noi, clarificarea… Haideţi să fim mai clari. Eu, văzând această propunere a Ministerului Justiţiei, vă repet, în această dimineaţă, împreună cu cele două colege de guvernare sunt prezente aici, pentru că şi dânsele sunt avizatoare dacă vom ajunge să facem acest lucru, sunt avizatoare pe un asemenea act normativ. Repet, sunt două propuneri ale Ministerului Justiţiei. Una, legată de graţiere, care nu include fapte de corupţie şi toate celelalte lucruri legate de violenţă, de crimă organizată… O să le vedeţi detaliat.
Florin Iordache: Spălare de bani.
Sorin Grindeanu: Şi a doua, transpunerea unei directive europene în legislaţia noastră, directivă din februarie anul acesta…
Florin Iordache: 2016.
Sorin Grindeanu: În februarie 2016, îmi cer scuze, în ultimul an, care priveşte drepturile cetăţenilor la un proces echitabil. Clarificări legate de decizii ale Curţii Constituţionale… Eu ştiu şi cred că şi dumneavoastră că deciziile CCR sunt obligatorii în această ţară. Avem aceste clarificări din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, le-au trimis spre dezbatere către celelalte instituţii. O să vedem în perioada imediat următoare decizia pe care o vom lua. De asemenea, cred că trebuie clarificat şi un alt lucru şi poate detaliază domnul ministru al justiţiei. Noi suntem în această perioadă, apropo de graţiere, excluzând toate acele lucruri de care vă spuneam sau acele infracţiuni, suntem sub imperiul unei decizii-pilot CEDO.
Florin Iordache: În acest moment, gradul de încălcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, avem hotărâri de condamnare a României, pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni, iar România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment un excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere. Şi, în aceste condiţii, ţinând cont de o politică penală coerentă, putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave, faptele care vizează corupţia, spălarea de bani şi alte infracţiuni foarte grave, astfel încât din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei în jur de 2.300, 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a graţierii. Repet, este în consultare publică, dar poziţia Ministerului Justiţiei este că în acest moment România trebuie să dea o lege a graţierii.
Sorin Grindeanu: O ultimă întrebare, vă rog.
Reporter: Două clarificări, în primul rând ‘domnul prim-ministru m-a invitat să particip să prezidez’ – aceasta este declaraţia pe care a făcut-o preşedintele Iohannis. Dumneavoastră tocmai aţi spus că a fost o vizită neanunţată. Lămuriţi-ne odată pe acest aspect. Şi a doua întrebare, din moment de beneficiaţi de o majoritate confortabilă în parlament, de ce nu proiect de lege pe ambele problematici, astfel încât să nu mai existe aceste dezbateri şi temeri din partea ONG-urilor sau alte instituţii ale statului român, DNA, DIICOT, CSM?
Sorin Grindeanu: Începând cu a doua întrebare a dumneavoastră, şi e ultima la care mai răspund astăzi, noi acest lucru îl facem în perioada următoare. Ministrul justiţiei a venit cu viziunea sa legată de aceste două probleme.
Reporter: Deci luaţi în calcul şi o transformare a acestor ordonanţe în proiecte de lege în urma consultărilor cu instituţiile?
Sorin Grindeanu: Din câte ştiu eu, se pot face aceste lucruri în două moduri: ori prin ordonanţă de urgenţă ori prin parlament.
Florin Iordache: Proiect de lege.
Sorin Grindeanu: Să ştiţi că n-a inventat guvernul Grindeanu ordonanţele de urgenţă legate de Codul Penal. Eu cred că inclusiv guvernul tehnocrat a dat ordonanţe de urgenţă pentru modificare Codului Penal în ultimul an, da? Deci, haideţi să lămurim lucrurile. Doi, există aceste două posibilităţi date de lege. Ministrul justiţiei de la început şi-a spus viziunea în ceea ce însemnă justiţia. E un prim pas, e o propunere. În acest moment, mergem spre ceea ce am discutat până acum, spre consultarea celorlalte instituţii, şi nu numai, urmând ca după aceea să vedem ce decizie luăm. Şi răspunzând la prima dumneavoastră întrebare, şi ultima, şi vă rog frumos să mă înţelegeţi, că sunt contratimp. Asta nu mă face să pun girofaruri şi coloane oficiale, n-am făcut-o niciodată până acum şi n-o să o fac nici de acum încolo, şi tocmai de aceea nu vreau să pierd avionul. Eu v-am spus un articol din Constituţie, conform căruia preşedintele României, şi art.87 din Constituţie, are dreptul să prezideze şedinţele de guvern. Punct. Vă mulţumesc.
D-le,
Probabil ca a discutat cu stapanii lui de la PPE din Bruxelles si de-aia a hotarat sa se bage singur in seama! Asta pana nu isi ia de-o suspendare nu se lasa nici asta, la fel cum a facut si cealalta sluga PPE-ista in doua randuri, numitul Basescu Sticle, zis si ex-SEFU’ statului! Cred ca si-o ia repede si Iohannis Ghinion asta, ca-l mananca pielea dreac, se tot baga singur in seama in loc sa se duca pe-afara si sa ne aduca niste contracte! Se tine de capul astora prin tara, ca asta-i meseria lui de baza! Razboi total, ssa cum a mancat pastrama la alegerile generale, ce dreac!!
P.S. Il mananca rau de tot pe fraer…
Ciolannis Ghinion, continuatorul sistemului ticalosit basist pro-PPE-ist preluat de la Basescu Sticle incepe sa constientizeze ca ramane fara case. Deja una i-a zburat, mai are doar 5. Dupa ce ii expira mandatu’ se-apuca din nou de meditatii fara sa plateasca taxe, ca sa isi revina imobiliar.
Pai, daca spune Grindeanu, sa-l credem pe cuvânt! 🙂
Singurul lucru bun pe care l-a spus a fost in legătură cu bugetul armatei!
Sper sa fie asa!
normal ca nu era pe ordinea de zi. Sunt convins ca Art. 6 ( Dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017) e doar o coincidenta.
Astia chiar ne iau de prosti. Gratiere fara dezbatere publica. Tara tuturor posibilitatilor. (si inca n-am inteles cum gratierea condamnarilor cu suspendare ajuta la descongestionarea inchisorilor)
Sper ca doar esti un propagandist trist pentru ca altfel te compatimesc pentru intelectul redus. Este vital sa se specifice ca ordonanta, daca adoptata nu se va aplica pentru fapte comise dupa data la care proiectul a fost pus in dezbatere publica, adica astazi 18 Ianuarie. Altfel, de astazi toti micii gainari potential vizati de gratiere se vor apuca sa bage la rupere stiind ca vor fi absolviti. Voi securistilor va auziti ce spuneti?
in cazul amnistiei da, ai dreptate.
Gratierea se refera la condamnarile deja existente. Se poate termina un proces penal cu privire la o infractiune facuta dupa aceasta data inainte ca gratierea sa intre in vigoare?
Klaus a dat-o iar in bară, a descins la guvern sa pună capăt grațierii si amnistiei “penalilor” si s-a ales cu discuții despre chirie, venituri, cheltuieli, buget, bietul om trebuie ca s-a ținut ca Greuceanu, intre doua sulițe puse de SPP in dreapta si-n stânga scaunului prezidențial (de la prezidiu) ca nu cumva sa adoarmă de-atâta vegheat asupra “justiției”. Din doua una: ori are informatori prosti, ori se sperie singur de drobul de sare din grinda (nici o aluzie la numele premierului, parol), altfel nu se explica spaima băgată in portari, paza, funcționare si femei de serviciu cu ocazia descinderii la Victoria. Sau, cine stie, poate ca voia sa-l împiedice pe Grindeanu sa-si împacheteze costumul de seara pt vizitele protocolare de la Washington? Ori, pe aceeasi linie, s-o avertizeze pe madam Shaddieh ca nu ea va conduce tara pe timpul cat șeful ei da cu banii publici de pereții sălilor de Recepție de la White House (vezi interpelarea lui Turcan pe aceeasi tema la parlament), ci chiar el, Klaus Werner Johannis se insarcineaza cu guvernarea pe timpul absentei lui Grindeanu? La halul de meschinărie al individului, e foarte posibil ca aceste motive sa fi fost primordiale dar, iarăși, poate ma-înșel.
Eu zic sa vedem ce alta stire a intentionat Iohannis sa ascunda cu acest mic scandal pe o tema falsa de a fost chiar dispus sa clace usor pe langa constitutie cu aceasta vizita. Grindeanu inteleg ca nu l-a invitat iar temele aflate pe ordinea de zii de astazi a guvernului nu vizau teme de politica externa si/sau chestiuni vizand siguranta nationala.
ce spuneam…ce s-a intamplat astazi?…ce avem noi aici?
http://www.stiripesurse.ro/lovitura-teribila-pentru-familia-iohannis-judecatorii-au-dat-sentin-a_1174720.html
Iohannis, de astazi esti hot de case fara cale de atac in justitie. Voi securistilor sunteti in stare sa dati foc la intreaga tara ca sa va ascundeti hotiile.
De ce o fi disperat Iohannis incat sa dea navala fara sa anunte ? Vrea sa fie angajat consilier la guvern si sa lase locul liber la Cotroceni?
Eu cred ca raspunsul de ce Iohannis a venit asa “incognito”, pentru ca zilele trecute in anumite trusturi media s-a facut valva mare pe tema asta : gratiere /amnistie, Guvernul vrea sa scape penalii etc…
In plus o alta publicatie nu mai retin numele a spus ca Iohannis a primit mesaje pe facebook ca Guvernul face asta si asta, Ordonanta etc… ….. atentie scapa penalii etc……
Drept care putem spune ca Iohannis s-a mobilizat in a merge la Guvern asa pe “neasteptate” si de “capul lui”, din 2 motive : presa care a tot scris de vreo 2 zile despre legea /ordonanta (gratiere/amnistie=pericol scapa penalii coruptii!) si datorita mesajelor de pe facebook pe care le-a primit.
Tot vad ca lumea filozofeaza si “bate campii”, inclusiv reporterul ala /reporterii cu intrebari adresate catre Grideanu : l-ati invitat pe Presedinte? A venit neanuntat? cand v-a anuntat, cum ?, zau daca asa zisi jurnalisti (astia) cu intrebarile lor “inteligente” ar face un pic efortul unui exercitiu de logica si mai multa auto-informare nu ar mai pune intrebari TAMPITE in mod repetat ca niste placi stricate. Si ar fi stiut exact cum si de ce a venit Iohannis la Guvern.
Scuze, dar se pare ca le place sa fie…. idioti – m-am saturat de jurnalistii-reporterii astia -sunt obositori rau! cu intrebarile lor tampite.
Ce scoala de jurnalism au facut astia, la fara frecventa (fara TOTAL)? Serios mai sunt si platiti?. Ce pierdere!
operatiune marca Coldea: ca sa atenueze efectul vizitei in SUA, s-a agatat de un capat de ata (aici, slab Grindeanu si prost de-a binelea ala de la Justitie) a pus focul, a venit si l-a stins dupa care a facut si parada pe strazi si in media.
1-0 pentru Coldea, care a aratat si cu ce se va ocupa in continuare si a aratat si de ce trebuie mers pina la capat, pe fata, impotriva securistilor.
In 24 de ore sa fi capabil sa organizezi operatiunea asta… e ceva. De apreciat.
PSD, asteptati-va la mitinguri nonstop ca in 90, asteptati-va la media securista extrem de agresiva (Digi 24, B1, Realitatea, siteuri, ONGuri) asteptati-va la orice ca sa va intirzie, sa va deraieze, sa creeze confuzie.
Nu aveti decit o singura sansa: loviti-i la bani, la firmele acoperite ale SRI, la securistii acoperiti din business. E o iluzie trista ca sistemul va fi, brusc, neutru, sau ca va lucra cu aceeasi ardoare pentru voi. Ca si ursul care, odata ce a mincat un om, nu se dezbara de gustul carnii umane, nici securistii, odata ce au avut puterea, nu se vor lasa de afrodisiacul exercitarii ei.
Nu va iluzionati ca America, ca si in 2004-2005, cind l-a ajutat pe Basescu sa creeze monstrul, acum va va ajuta pe voi sa omoriti monstrul. America nu mai e aceeasi.