Moartea lui Ion Besoiu, capitanul Anton Lupan din Toate pinzele sus, imi starneste tristetea.

Actorul s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, unde a absolvit Academia de Teatru și Muzică.

A debutat pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, iar apoi a venit la București unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestei instituții.

Printre piesele care i-au marcat cariera teatrală se numără: “Livada de vișini” de A. P. Cehov (1967), “Puricele” de Georges Feydeau (1969), “Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu (1970), “Pescărușul” de A. P. Cehov (1977), “Rezervația de pelicani” de D. R. Popescu (1983), “Unchiul Vanea” de A. P. Cehov (1985), “Hamlet” de William Shakespeare (1985), “Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (1991), “Trei surori” de A. P. Cehov (1995), “Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), “Caligula” de Albert Camus (1996), “Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), “Există nervi” de Marin Sorescu (2001), “Oblomov” după I. A. Goncearov (2003).

Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, printre care: “Haiducii”, “Ultimul cartuș”, “Actorul și sălbaticii”, “Nemuritorii”, “Un comisar acuză”, “Toate pânzele sus”, “Revanșa”, “Drumul oaselor”, “Ultima noapte de dragoste”, “Capcana mercenarilor”, “Furtuna”, “Cartierul Veseliei”, “Castelul condamnaților”, “Mihai Viteazul”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Horea”, “Colierul de turcoaze”, “Mircea”.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Sibiu.

La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național “Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la “dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog”.

9 COMMENTS

 1. Incet, incet echipajul navei Speranta se micsoreaza, se muta in alta dimensiune. Capitanul Lupan a plecat in lungul drum catre stele, dupa Ismail, Gherasim si Ieremia.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

  • Da. Poate o sa scapam si de comandantu’ care ducea nava la cheu, Basescu Sticle, sa mai rezolvam o treaba! Cred ca nu mai are mult, dupa cum arata!

   P.S. L-a facut tigarea, inainte ca sa il termine damigeana!

   • Piratu’ face parte din alt serial, face parte din serialul “greu de ucis”. Din pacate toti plecam mai devreme sau mai tarziu iar, judecata divina nu iarta pe nimeni.

 2. Cu tot respectul, titlul filmului a fost pus gresit! Filmul trebuia sa se intituleze: “Toate panzele sus-jos-sus!”

 3. Odihneasca-se-n pace!
  Ca se duce o generatia de aur, este oarecum firesc. Mai toti marii nostri actori, decedati in ultima perioada au avut o varsta respectabila si o cariera frumoasa, ce ne-a bucurat ani de-a randul. Din pacate nu vad cine ii poate inlocui. Nu mi se pare ca se profileaza in perioada ce urmeaza alte varfuri ce le pot lua locul.Sper sa ma insel…

Leave a Reply