Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că, într-o societate democratică, solidă, majoritatea și opoziția trebuie să acționeze pentru interesul public, subliniind că acest angajament trebuie să vină întotdeauna înaintea mizelor oricăror confruntări politice.

În alocuțiunea susținută la Conferința internațională “Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație”, desfășurată sub patronajul președintelui României și al secretarului general al Consiliului European și care are loc la Palatul Cotroceni, șeful statului a amintit că, în discursul rostit în ianuarie, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, arăta că este nevoie în Europa “de societăți democratice solide, în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor legitime doar pentru că sunt o majoritate, doar pentru că au câștigat alegerile cu un procent consistent, pentru că, odată cu preluarea puterii, trebuie asumate și responsabilitățile deosebite care decurg de aici”.

“Nu pot să nu mă gândesc, vorbind despre aceste responsabilități, și la tendința tot mai conturată în procesele electorale din spațiul european ca prezența la vot să fie din ce în ce mai scăzută. Într-un astfel de context, majoritatea politică, deși construită pe un procent mare, obligă cu atât mai mult la asumarea și exercitarea responsabilă a guvernării. Avem nevoie, prin urmare, în considerarea evoluțiilor din ultimii ani din unele state europene, inclusiv a proliferării conduitei populiste și eurosceptice, de consolidarea cadrului de parametri și garanții privind interacțiunea dintre majoritate și opoziție”, a spus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că, “într-o democrație liberală solidă, bazată pe alegeri libere și corecte, nu este acceptabilă nici așa-numita ‘dictatură a minorității’, dar nici ‘dictatura majorității’, care, prin abuz, în baza concepției ‘câștigătorul ia totul’, să afecteze pluralismul, echilibrul social și funcționarea democratică a societății bazate pe statul de drept”. Adică, după cum a arătat președintele, să se ajungă la ‘democratură’, cum este definită în mediile de specialitate.

“Sunt convins că, într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât și opoziția trebuie, în egală măsură, să acționeze având în vedere același angajament, comun și responsabil, pentru interesul public — al cetățenilor și al societății. Acest angajament trebuie să vină, absolut întotdeauna, pe primul loc, înaintea mizelor oricăror confruntări politice — chiar dacă și acestea sunt normale în democrație”, a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat că niciun politician ales de oameni să le reprezinte interesele nu poate ignora vocea cetățenilor.

“Cu cât puterea și opoziția refuză să asculte ce doresc cetățenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adâncește ruptura dintre societate și clasa politică. Iar consecințele sunt dramatice pentru toți, cu efecte pe termen lung. Dar majoritatea, tocmai pentru că este majoritate, trebuie să știe să acționeze în exercitarea puterii cu o necesară reținere autoimpusă și cu toleranță față de eforturile opoziției, într-o manieră inclusivă și transparentă. Pentru că majoritatea trebuie să fie conștientă că și ea, la rândul său, va deveni cândva minoritate”, a arătat șeful statului.

El a reafirmat că, într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziție nu poate fi văzută ca element distructiv și nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic, ci este “doar o parte — la fel de legitimă ca efortul și activitatea majorității — a unui sistem democratic liberal sănătos”.

Potrivit șefului statului, o societate democratică solidă, de tip liberal, are nevoie ca măsurile luate de majoritate să nu afecteze statul de drept în sens larg și să nu urmărească afectarea ‘jocului’ democratic, care presupune, în final, alternanța la putere prin alegeri libere.

“În plus, o societate democratică solidă necesită respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile democratice ale statului, care trebuie să se respecte reciproc. Este un principiu valoros — nu doar în cazul situațiilor de coabitare politică, ce nu este deloc în contradicție cu principiul, la fel de important, al separației puterilor. Separația puterilor într-o democrație solidă înseamnă cooperare constructivă pentru realizarea interesului public, înseamnă respect reciproc între instituțiile statului aparținând diferitelor puteri, precum și echilibrul și controlul reciproc dintre acestea”, a susținut Iohannis.

El s-a declarat deplin conștient de dificultatea sarcinii pe care o are Comisia de la Veneția în elaborarea unor eventuale linii directoare ale Consiliului Europei privind rolul și responsabilitățile majorității politice în interacțiunea cu opoziția într-o societate democratică.

“Nu doar pentru că am încredere în competența Comisiei de la Veneția, care a fost confirmată de atâtea ori, ci și pentru că este absolută nevoie de acest succes. El este imperativ necesar pentru că sistemul democratic european trebuie să fie solid și sănătos, pentru că scopul final al acestui efort este de fapt siguranța democratică și prosperitatea tuturor și a fiecăruia dintre cetățenii europeni”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a menționat că democrația este o “veritabilă infrastructură strategică a statelor” europene, a societății europene, iar “întărirea ‘imunității’ și rezilienței sale, apărarea acestei infrastructuri strategice sunt în interesul direct al tuturor și al fiecăruia dintre cetățenii” europeni.

Klaus Iohannis a mai spus că societatea românească a arătat recent că este matură și pro-europeană, că este pregătită să își apere eficient valorile statului de drept și că își are propriii ‘anticorpi’ puternici față de orice ar putea afecta sănătatea democrației sale, scrie Agerpres.

19 COMMENTS

  1. Pai da ma, ca el cand i-a scos pe aia la Piata Universitatii in strada el asa a avut! El a avut retinere autoimpusa si toleranta, clar!

    P.S. Noroc ca pe Ghinion Iohannis l-a ajutat si PNL-istul Hellvig colegul lui de partid cu SRI-ul de au scos oamenii atunci in strada, ca daca ramanea doar in geaca lui rosie nu cred ca se strangeau mai mult de 10 fraieri! Le-a dat adunarea prin bucium Hellvig ala, a mobilizat toate specimenele de pe facebook, pe aia care-si posteaza pozele cu mandra de la nunta, cu copiii cacacila si cu ei sub Turnul Eiffel cand au fost in Paris. Romania, caz real!

    • Sinistrul de mai sus își imaginează ca cele mai frumoase demonstrații post 89 date drept exemplu în tot occidentul au putut fi organizate de Iohannis, SRI, Soros sau altcineva. Mă rog, pe el îl organizează doar serviciile sociale când îl scot la dat cu matura în schimbul ajutorului social și își închipuie ca și la alții e la fel. PS: nu mai refuza sa prestezi munca în folosul comunității pe motiv ca te doare spatele ca noi știm ca de fapt te doare altundeva. Nu te Respekt (da’ de loc).

    • Adica sa inceteze sa mai fie o majoritate si sa lase minoritatea sa conduca. Minoritatea fiind reprezentata de institutiile de fortza si presedinte.

      • Manipularea ticaloasa: Introducerea cuvantului toleranta.
        De parca majoritatea ar exercita intoleranta.
        Si mai e un pic pana la introducerea noului cuvant: progromuri.
        Si pe urma ce mai urmeaza? Divizarea tarii.
        ———
        In rest ni se spune ca majoritatea nu trebuie sa conteze prea mult. Votam cu unii si conduc in cel mai buna caz toti la gramada. Dar de regula doar minoritatea pro-securista.

  2. ATENTIE! URGENT! PENTRU TOTI SUPORTERII EXPIRATI “DE DREAPTA” CARE SE ZVARCOLESC IN CHINURI PENTRU CA AU PIERDUT ULTIMELE ALEGERI SI CARE AU O RETINERE AUTOIMPUSA SI TOLERANTA MAXIMA FATA DE PROSTIA PROPRIE!

    Decizia CCR a precizat faptul ca in procesul de anchetare a membrilor guvernului DNA a incalcat Constitutia Romaniei si principiul separatiei puterilor in stat, DNA-ul arogandu-si competente pe care nu le poseda. E drept, in ce priveste faptul ca DNA ar fi incalcat separatia puterilor in stat e putin abstract pentru ca DNA nu e nicio putere in statul roman, putere fiind Justitia iar DNA-ul nu e e Justitia dreacului, stie toata lumea. DNA reprezinta doar niste procurorasi stalinisti expirati si nimic altceva.

    Decizia CCR hotaraste ca DNA nu avea voie sa ancheteze membrii executivului pentru adoptarea Ordonantei 13 pentru ca prin aceasta DNA a incalcat Constitutia Romaniei si principiul separatiei puterilor in stat, DNA arogandu-si competente pe care nu le poseda. Despre asta a fost vorba in decizia CCR!

    In ce priveste vrajelile cu oportunitatea si celelalte harneli sunt folosite de inversorii opariti “de dreapta” in incercarea de a o da la intors in privinta deciziei CCR, ei de fapt fiind niste spoitori derbedei “de dreapta” care se zvarcolesc in chinuri pentru ca au pierdut ultimele alegeri. Restul e cancan.

    P.S. Voi, comunistii astia de dreapta, reprezentati de fapt aceeasi mentalitate tipic golaneasca a derbedeului roman, voi nefiind cu nimic mai morali sau mai diferiti decat orice derbedeu roman ordinar care o arde golaneste.

    Respekt deosebit

  3. 🙂 🙂 cumva e primul pas către anularea sau blatul la alegeri!
    Sau ”suntem şi noi mafioţi…ce naiba”!
    Poate este adevărat ce se vehiculează tot de cunoscători dar şi de mulţi cetăţeni români care trăiesc în interiorul României!
    ”’Scandal în Parlamentul European:
    Uniunea Europeană, “ca o mafie” ”’
    http://www.cotidianul.ro/uniunea-europeana-ca-o-mafie-298850/
    Sunt prea multe semne cu vechime aici în ţară care nu pot contesta acest articol!

  4. Stimabililor, dati-mi voie, carivasazic’ sa umblam la printzip si la meteahna tarisoarei aistea!
    Zic: majoritate! Dara sa fie cu autoimpunere, continentza, cep la tzutzuroi si feciorenie ravisanta catre fartatzii nostri liberali!
    Sa dea dracu daca am avansat de la Caragiale incoa’

  5. Uitati-va ce inseamna “majoritate” absoluta la Primaria Bucurestiului ! Se face anul si n-au miscat nimic a facut doamna poteca la toate televiziunile,sclipiciuri si cantecele.Nu stie nici cum sa imparta banul public are grija sa-i dea lui Alin Petrache la CSM 13 milioane euro…CSM fiind campiona Europei inainte de a veni ei acolo.Campioana Europei cu 1 antrenor,acum a adus 3 antrenori,fara Neagu doar cu fetele de la Oltchim si inca vreo 4 straine au luat trofeul suprem la ultima editie pe contracte subtiri si medii,banul public nu a tentat pe nimeni ca acum,hai sa dam iama in bani ca-s ai prostilor traficul,gunoaiele si poluarea le bagam teme electorale peste 3 ani ca merg bine la fraieri…

    • Ce bine era pe vremea idolilor vostri Halaicu,Lis,Basescu,Videanu,cand nu stiai cat se dadea,cui se dadea si pentru ce.Si cand te muscau si maidanezii…si cand Prigoana si alti clienti ai primarilor tai luau milioanele si faceau misto de tine.

    • Bai Caroli, Caroli, si de-aia nu mai poti tu de grija ba, ca atunci cand era Adriean Videanu si ala va ingropa in borduri Marmosim de se crapau cand te urcai cu masina pe ele s-o parchezi pe marginea strazii, atunci nu mai faceati emoragie cerebrala ca acum, ce sa spun! De-aia nu mai puteti voi sa dormiti de grija, basistilor opariti “de dreapta” sifonari expirati ce sunteti! Mars

  6. Am auzit in seara asta ceva socant in legatura cu legea salarizarii! Cum naiba cresc salariile din ianuarie 2018 cu procentul mentionat daca omul traieste astazi si maine! Salariatul este obligat sa se chinuie pana in ianuarie 2018 cand s-a anuntat cresterea pretului la carne cu vreo 30/100 si la paine cu nu stiu cat,dar scumpirea painii e din ianuarie anul asta si deja toate produsele si utilitatile vor fi crescute cu 50/100? Sa facem un calcul pentru cresterea cu care se tot lauda: din ianuarie anul asta s-a marit pretul la utilitati(la fiecare din utilitati costa cu cel putin 2-5/100mai mult,egal 5-6 utilitati inmultit cu 5/100 egal 30/100din majorarea salariului,plus hrana zilnica,imbracamintea,incaltamintea si medicamentele..cam50/100 din cresterea salariului. Dar mai trebuie o pasta si o periuta de dinti,detergent,un sapun…plus destule. Cu ce crestere se lauda guvernul si parlamentarii daca buzunarul ramane gol inainte de a achizitiona cele necesare?
    CARE E CALCULUL COSULUI ZILNIC SI LUNAR?
    Rezista cine poate!

  7. Cine pierde alegerile este plin de principii pe care nu le avea atunci cand a castigat (oare?) alegerile si cand ,aproape zilnic,ataca neconstitutional Guvernul si Parlamentul care nu-i erau pe plac,pentru ca le puneau in pericol interesele lui si ale clientelei..Atunci nu mai avea principii..Asta pana cand si-a mai luat-o in freza cu Guvernul sau ZERO si apoi cu pierderea alegerilor parlamentare.Dar cu toate astea tot il mananca rau pielea.O sa mai vedem ce minuni o sa mai produca alaturi de colaboratorii lui care sfideaza Constitutia si pe care el ii protejeaza..

Leave a Reply